Μια απο τις πιο κλισέ λέξεις που θα ακουστεί σε αυτές τις εκλογές είναι το «ζυμώσεις», λέξη που αφορά σε όλα τα κόμματα, πολλώ δε μάλλον όταν αναφερόμαστε στην επόμενη μέρα της κάλπης.

Με τις δημοσκοπήσεις αλλά και την ίδια την κοινωνία να τον δείχνουν δεύτερο και καταϊδρωμένο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να μπει σε διαφορετικά μονοπάτια συζήτησης.

Η διαφοροποίηση που δεν πείθει

Το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να πείσει πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του, και μετά τον υπόλοιπο κόσμο, πως δεν υπάρχει περίπτωση προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που του χρεώθηκε και στην εσωκομματική μονομαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπου ήταν απέναντι στον σημερινό πρόεδρο του κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο ίδιος, πέρα απ’ όσα λέει και πράττει το τελευταίο διάστημα, δεν έχει σταματήσει να πλασάρεται ως έτοιμος να βοηθήσει όποτε του ζητηθεί και από οποιοδήποτε πόστο. Πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει σταματήσει να σκέφτεται την πιθανότητα επιστροφής του ακόμη και ως πρωθυπουργός κοινής αποδοχής σε μια «προοδευτική» συγκυβέρνηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως αρκετά άτομα της δικής του επιρροής κατά το παρελθόν πέρασαν την πόρτα της Κουμουνδούρου. Άλλωστε και ο ίδιος έχει ανταλλάξει από καιρού εις καιρόν απόψεις με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επιτίθεται ελέω και των εκλογών που έρχονται.

Η χρυσή εφεδρεία

Το δεύτερο βαρύ όνομα της πολιτικής σκηνής που βλέπει στα όνειρα του ως χρήσιμο εργαλείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι αυτό του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσφατα έβαλε τέλος στην κοινοβουλευτική του παρουσία, όπως όμως σημειώνεται, δεν έβαλε τέλος στην εν γένει πολιτική του ύπαρξη.

Με αποδεδειγμένες τις καλές σχέσεις που έχει με το περιβάλλον Τσίπρα, δεν αρνήθηκε τον τίτλο της «χρυσής» εφεδρείας ανάλογα με τις συγκυρίες που θα διαμορφωθούν στη χώρα το επόμενο διάστημα. Μια πρόταση για την προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν τον αφήνει ποτέ αδιάφορο, θέλοντας να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεν, με λόγο στα πράγματα δε, μιας και το αντίθετο θα σήμαινε τιμητική αποστρατεία, κάτι που και δεν θα ήθελε αλλά και, όπως έχει δηλώσει, δεν τον αφορά για την πορεία του από δω και πέρα.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Κουβέντες και συζητήσεις επί χάρτου γίνονται χωρίς να έχει υπολογίσει κανείς την παρουσία και τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου στα πράγματα. Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος στην συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Καρατζαφέρη, εσχάτως θέλει να έχει ξανά λόγο στα πολιτικά – και όχι μόνο – δρώμενα.

Είναι ομιλητής σε εκδηλώσεις που αφορούν την παρουσία της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και παρεμβαίνει και σε εσωτερικά ζητήματα με θέσεις, όσο και αν δεν το αποδέχεται ο ίδιος, κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο έχει αποκηρύξει ουκ ολίγες φορές, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τη συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν πως θα αντιδράσει ο ίδιος στο ενδεχόμενο να πάρουν αυτά τα πόστα τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εκεί ποντάρει ο Τσίπρας

Με δεδομένο ότι έχει κάψει όλα του τα χαρτιά πριν ακόμη αρχίσει η επίσημη προεκλογική περίοδος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το οκ σε στελέχη του, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, να μιλούν για συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια τέτοια συγκυβέρνηση και η ήττα θα κρυφτεί κάτω από το χαλί της Κουμουνδούρου και, κυρίως ο Τσίπρας, θα ισχυροποιήσει ξανά την παρουσία του στο κόμμα το οποίο προσπαθεί να ελέγξει για να μην πέφτει όμηρος στην επανάσταση του κάθε Πολάκη.

Το στοίχημα Ανδρουλάκη

Σε όλο αυτό το σκηνικό που θέλει να διαμορφώσει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα πει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, με Τσίπρα ή Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Θα φανεί πόσο έτοιμος πολιτικά είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, από το πώς είναι διατεθειμένος να διαχειριστεί τις περιπτώσεις των συντρόφων του ιδίως του πολιτικού του μέντορα Ευάγγελου Βενιζέλου, με δεδομένη την απόσταση που έχει με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο μόνος για τον οποίο έχει δείξει ξεκάθαρη στάση είναι ο Κώστας Καραμανλής, για τον οποίο όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έχουν αναφέρει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον άνθρωπο που διόγκωσε το δημόσιο χρέος και οδήγησε τη χώρα στα βράχια.

Θέληση για σταθερότητα

Με δεδομένη τη στασιμότητα ιδεών και τη δημοσκοπική κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο είναι ο λαός. Με τις μετρήσεις να είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί και τη θέληση για σταθερότητα, η ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, θα βάλει τέλος στα όποια σενάρια απεργάζεται ο Τσίπρας και οι λαϊκιστές σύντροφοι του.