Αμερικανίδα συγγραφέας, πολιτικός, πρεσβευτής των ΗΠΑ και δημόσια συντηρητική προσωπικότητα που άφησε την δική της ιστορία, ήταν η Clare Boothe Luce. Το 1936 ήταν η χρονιά της καθώς έγινε περισσότερο γνωστή για το θεατρικό της έργο «The Women», το οποίο είχε αποκλειστικά γυναικείο καστ. Τα γραπτά της εκτείνονταν από το δράμα και τα σενάρια της οθόνης μέχρι τη μυθοπλασία, τη δημοσιογραφία και το πολεμικό ρεπορτάζ. Ήταν παντρεμένη με τον Henry Luce, εκδότη των Time, Life, Fortune και Sports Illustrated.

Η Clare Boothe Luce άφησε το στίγμα της και στο πολιτικό σκηνικό, γνωστή για τον αντικομμουνισμό της. Στα νιάτα της, ευθυγραμμίστηκε για λίγο με τον φιλελευθερισμό του Προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ ως προστατευόμενη του Μπέρναρντ Μπαρούχ, αλλά αργότερα έγινε επικριτής του Ρούσβελτ.

Clare Boothe Luce

Κάποτε της έκαναν κομπλιμέντα ότι είχε «αντρικό μυαλό». Εκείνη αρνήθηκε το κομπλιμέντο, απαντώντας: «Η σκέψη δεν έχει σεξ. Κάποιος είτε σκέφτεται, είτε όχι.» Σύμφωνα με πληροφορίες, η Clare πρότεινε την ιδέα του περιοδικού Life στον σύζυγό της πριν αναπτυχθεί εσωτερικά στην εταιρεία του.

Τα σημαντικότερα «κεφάλαια» στη ζωή της

  • Το 1942, η Luce κέρδισε μια θέση Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εκπροσωπώντας την κομητεία Fairfield, Κονέκτικατ, την 4η Περιφέρεια του Κογκρέσου.
  • Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
  • Το 1946, ήταν συν-συγγραφέας του νόμου Luce-Celler του 1946 , ο οποίος επέτρεπε σε Ινδούς και Φιλιππινέζους να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, εισάγοντας μια ποσόστωση 100 μεταναστών από κάθε χώρα, και τους επέτρεψε τελικά να γίνουν πολιτογραφημένοι πολίτες.
  • Σεβαστή στα τελευταία της χρόνια ως ηρωίδα του φεμινιστικού κινήματος, η Luce είχε ανάμεικτα συναισθήματα για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Ως βουλευτής το 1943, προσκλήθηκε να υποστηρίξει από κοινού την υποβολή της τροποποίησης για τα ίσα δικαιώματα, που προσφέρθηκε από τον εκπρόσωπο Louis Ludlow της Ιντιάνα, αλλά ισχυρίστηκε ότι η πρόσκληση χάθηκε στην αλληλογραφία της.
  • Ο Πρόεδρος Ρίγκαν της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 1983. Ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του Κογκρέσου που έλαβε αυτό το βραβείο.

Πρέσβης στην Ιταλία

Η Luce επέστρεψε στην πολιτική κατά τις προεδρικές εκλογές του 1952. Έκανε εκστρατεία για λογαριασμό του Ρεπουμπλικανό υποψήφιου Dwight Eisenhower, δίνοντας περισσότερες από 100 ομιλίες για λογαριασμό του. Οι αντικομμουνιστικές της ομιλίες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ήταν αποτελεσματικές στο να πείσουν έναν μεγάλο αριθμό Καθολικών που ψήφιζαν παραδοσιακά Δημοκρατικούς να αλλάξουν κόμμα. Για τις συνεισφορές της, η Luce ανταμείφθηκε με ένα διορισμό ως πρέσβης στην Ιταλία, μια θέση που επέβλεπε 1150 υπαλλήλους, 8 προξενεία και 9 κέντρα πληροφοριών. Επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία τον Μάρτιο του 1953, η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που κατείχε ποτέ μια τόσο σημαντική διπλωματική θέση.

Clare Boothe Luce συγγραφέας
(Photo credits: Irving Haberman/IH Images/Getty Images)

H Clare Boothe Luce αρρώστησε βαριά στην Ιταλία με δηλητηρίαση από αρσενικό το 1956. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι είχε γίνει στόχος εξόντωσης από πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης λόγω του έντονου αντικομμουνισμού της. Ωστόσο, η ιατρική ανάλυση έδειξε τελικά ότι η δηλητηρίαση προκλήθηκε από σκόνη μπογιάς στο υπνοδωμάτιό της.

Η Luce πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου στις 9 Οκτωβρίου 1987, σε ηλικία 84 ετών, στο διαμέρισμά της στο Watergate στην Ουάσιγκτον.

Τι ήταν το πρόγραμμα Clare Boothe Luce (CBLP)

Από το 1989, το πρόγραμμα Clare Boothe Luce (CBLP) έχει γίνει μια σημαντική πηγή ιδιωτικής χρηματοδότησης για τις γυναίκες στις επιστήμες, τα μαθηματικά και τη μηχανική. Όλα τα βραβεία πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες (δεν ισχύει για ταξίδια ή σπουδές στο εξωτερικό). Οι παραλήπτες σπουδαστών πρέπει να είναι πολίτες των ΗΠΑ και οι αποδέκτες σχολής πρέπει να είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 1.500 γυναίκες.

* Φωτογραφίες: Getty Images