Έπειτα από συνομιλίες που είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν ο δεύτερος πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η Τουρκία έθεσε για ακόμα μια φορά το ζήτημα των αεροσκαφών F16. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή τους, ο Τούρκος υποργός Εξωτερικών, η Τουρκία αναμένει λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Θέλουμε μια επίσημη απόφαση από το Κογκρέσο όσον αφορά το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν». Τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά υπό όρους και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό. Επιπλέον πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί εάν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως η Τουρκία δεν πουλά στη Ρωσία εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό τον μήνα σχετικά με τις εξαγωγές στη Μόσχα χημικών προϊόντων, μικροτσίπ και άλλου εξοπλισμού.