Μαύρες είναι οι τελευταίες ημέρες για την Ελληνική Αστυνομία, μετά τη σατανική σύμπτωση των δύο απανωτών αυτοκτονιών στο νομό Λασιθίου.

Δύο νέοι άνθρωποι, δύο αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα. Μιλάμε για δύο αυτοκτονίες καθώς και οι δύο φέρονται να «έφυγαν» δι’ απαγχονισμού, ο ένας στο Καλό Χωριό Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και ο άλλος στη Σητεία.

Οι δύο αυτοκτονίες έγιναν γνωστές το περασμένο Σάββατο (10/6) με διαφορά μόνο λίγων ωρών.

Πρώτος εντοπίστηκε ο 35χρονος που απαγχονίστηκε έξω από το σπίτι του στο Καλό Χωριό. Καταγόταν από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την Άρτα, ενώ ήταν παντρεμένος χωρίς παιδιά.

Ο Παναγιώτης όπως ήταν το όνομά του είχε αποφασίσει πως θα ήθελε να γίνει εκπαιδευτής αστυνομικών σκύλων. Όταν εγκρίθηκε η μετάθεσή του και εντάχθηκε στο ειδικό σχολείο εκπαιδευτών, φέρεται να βίωσε μεγάλη πίεση.

Μάλιστα κατά πληροφορίες, κοντά στη σορό του βρέθηκε ένα σημείωμα το οποίο υποδείκνυε τους ανθρώπους που τον πίεσαν κατά την εκπαίδευσή του. Στο σημείωμά συν τοις άλλοις ο αστυνομικός αποχαιρέτισε τη μητέρα του και τη σύζυγό του, λέγοντας ότι δεν μπορούσε άλλο να διαχειριστεί την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βίωνε.

Άλλες πηγές τόνιζαν πως ο 35χρονος που υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, γι’ αυτό τον παρακολουθούσε υπηρεσιακός ψυχίατρος και λάμβανε αγωγή.

Ο γιατρός που τον παρακολουθούσε φέρεται να είχε δώσει εντολή για την άρση της ικανότητάς του να οπλοφορεί.

Η δεύτερη περίπτωση, αυτή του 32χρονου στη Σητεία, σημειώθηκε στην τοποθεσία Εσταυρωμένος σε έναν ελαιώνα. Τον άτυχο άνδρα εντόπισε ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα όταν βρέθηκε στο σημείο για να ποτίσει. Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Ο Αντώνης, 32χρονος αστυνομικός ήταν άγαμος, με καταγωγή από το Ναύπλιο. Υπηρετούσε στη ΓΑΔΑ, ωστόσο βρισκόταν σε άδεια μακράς διάρκειας και είχε πάει στην Κρήτη για διακοπές.

Την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν στο Ηράκλειο και την ίδια ημέρα ταξίδεψε με το υπεραστικό λεωφορείο στη Σητεία, όπως αποδεικνύει το απόκομμα του εισιτηρίου που εντοπίστηκε στα προσωπικά του αντικείμενα.

Δίπλα στον άτυχο 34χρονος βρέθηκε ένα άδειο μπουκάλι βότκα. Παράλληλα κατά πληροφορίες βρέθηκε σημείωμα στο οποίο ανέφερε πως δεν άντεχε να ζει χωρίς τη συμβία του.

Φέρεται να είχε διαφορές με την αγαπημένη του η οποία φέρεται να του ζήτησε να χωρίσουν. Αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο συγγενής του 32χρονου που ζει στο Ηράκλειο, ενώ και για τις δύο περιπτώσεις έχει παραγγελθεί νεκροψία-νεκροτομή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αυτοκτονίες δεν συνδέονται.

Προβληματισμός για τις δύο αυτοκτονίες

Για το περιστατικό αλλά γενικότερα για την ψυχική υγεία των Ελλήνων αστυνομικών τοποθετήθηκε ο ειδικός ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., Ευάγγελος Δρίβας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για πιο προσεκτική και εμπεριστατωμένη εξέταση των ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν:

«Πόσο θλιβερό να θρηνούμε στην Ελληνική Αστυνομία δύο ακόμα Αστυνομικούς, οι οποίοι αυτοκτόνησαν με τη μέθοδο απαγχονισμού την ίδια ημέρα σε περιοχές της Κρήτης. Ο συνήθης φόβος των οικείων και των συναδέλφων τους σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο οπλισμός που μπορεί να φέρουν, γιατί προφανώς το αποτέλεσμα είναι άμεσο.

Αλλά φαίνεται ότι δεν αρκούν αυτές οι προληπτικές πρακτικές, όπως η αφαίρεση του οπλισμού. Χρειάζεται επιστημονικότητα και κυριολεκτική ψυχική φροντίδα. Φαρμακευτικές αγωγές και αναρρωτικές άδειες δεν επαρκούν χωρίς υποστήριξη!

Τα δύο γεγονότα αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά πως η έκφραση απελπισίας από άτομα με καταθλιπτικόμορφη συμπεριφορά δεν είναι “παιχνίδι”, ούτε πρέπει να υποτιμάται με φράσεις “όποιος θέλει να το κάνει δεν προειδοποιεί”.

Μακάρι οι οικογένειες τους να βρουν τη δύναμη να αντέξουν!», ανέφερε.