Η είδηση για τη σύλληψη του youtuber Hayate που επί χρόνια βασανίζει και ξεφτιλίζει σεξουαλικά, live στο youtube, έναντι χρημάτων, ανθρώπους ΑμεΑ ήταν ένα σκληρό χαστούκι που νομίζω ότι μας κάνει να συνειδητοποιούμε πώς έχει διαμορφωθεί ο κόσμος γύρω μας.

Περισσότερο απογοητευόμαστε επειδή αποκαλύπτεται ότι αυτός ο άνθρωπος είχε κοινό, πολλές χιλιάδες followers στο youtube και το tiktok, τον army του, όπως τους αποκαλούσε ο «Αρχηγός», που χρηματοδοτούσε όλη αυτή την κτηνωδία και παρακολουθούσε ανθρώπους να κακοποιούνται σε ζωντανή μετάδοση.

Η σύλληψή του ήταν θέμα χρόνου, αν και άργησε, όμως δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί τη βία ή την κακοποίηση για να βγάλει χρήματα από το ίντερνετ.

Στα τέλη του 2023 ένας ακόμη youtuber είχε συλληφθεί στο Κερατσίνι ο οποίος κακοποιούσε σε live δύο νέους ανθρώπους με νοητική στέρηση και 22.000 αρρωστημένοι συνδρομητές έδιναν μέχρι και 150 ευρώ για να βλέπουν τα θύματα να υποφέρουν.

Και αναρωτιέμαι ποιος είναι πιο άρρωστος, γιατί σαφώς και το κοινό φέρει ευθύνη για την εξάπλωση της βίας αφού της δίνει ζήτηση. Ο αριθμός δεν είναι ασήμαντος, 22.000 viewers. 22.000 άνθρωποι που πλήρωναν για να βλέπουν σε ζωντανή μετάδοση κακοποίηση!

Τα τελευταία χρόνια το ίντερνετ έχει εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο «κήπο» με τέρατα, όπου νέοι κυρίως άνθρωποι θυσιάζουν τα πάντα για να κερδίσουν λίγα χρήματα.

Γυρίζουν πορνό βίντεο και τα αναρτούν στο Onlyfans και οι χιλιάδες ακόλουθοι πληρώνουν αδρά για να τα δουν, απειλούν με πορνό βίντεο, το γνωστό revenge porn που πλέον παίρνει μεγάλες διαστάσεις, κακοποιούν και κακοποιούνται, αλλοιώνουν την εικόνα τους, ξυρίζουν τα φρύδια τους, προβαίνουν σε ακραία challenge που έχουν κοστίσει και τη ζωή κάποιων και φυσικά ξεφτιλίζονται χωρίς όρια, νιώθοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν αξία και θα γίνουν αναγνωρίσιμοι.

Τι μας οδήγησε εδώ; Πώς τελικά η κατάσταση ξέφυγε τόσο;

Οι λόγοι είναι πολλοί και σίγουρα η ξεφτίλα on camera δεν είναι νέα εφεύρεση. Όλοι όσοι το ‘90 βλέπαμε τηλεόραση θυμόμαστε την trash tv και όλα συνέβαιναν στην οθόνη, ίσως σε μία πιο soft εκδοχή, που δεν μας άφηνε να προβλέψουμε ότι θα εξελιχθούν σε αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Και όμως, περνούσαν από τις οθόνες μας, έμπαιναν στο σαλόνι μας. Μετά ήρθαν τα ριάλιτι που επίσης υπέβαλλαν ανθρώπους σε ακραίες πράξεις, τους ξεγύμνωναν κυριολεκτικά βάζοντάς τους να εξομολογούνται ό,τι πιο προκλητικό μπορούσαν, με στόχο να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και να κερδίσουν το έπαθλο.

Μετά ήρθε το πορνό, το οποίο προσπάθησαν να το απενοχοποιήσουν βάζοντας διάφορες γνωστές σέξι περσόνες ως πρωταγωνίστριες και στη συνέχεια να αιτούνται για να παίξουν σε ταινίες χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

Αυτό έβλεπαν, αυτό ήθελαν. Εύκολο χρήμα, περιστασιακή αναγνωρισιμότητα και μία γεύση καλής ζωής, χωρίς να σκέφτονται ότι είχαν ήδη χάσει τη ζωή, θυσιάζοντας τα πάντα.

Εισβάλλοντας το ίντερνετ πιο ενεργά στη ζωή μας, όλοι οικειοποιηθήκαμε με τη δημόσια έκθεση. Έκθεση σκέψεων, απόψεων, φωτογραφιών, ακόμη και πιο προσωπικών και κάποια στιγμή τα «εύκολα» επαγγέλματα του ίντερνετ έγιναν το «όνειρο» για επαγγελματική αποκατάσταση πολλών. Αφού το κατάφερε αυτός, γιατί να μην το καταφέρω και εγώ;

Influencers, youtubers, creators στο Onlyfans, ένα freak show όπου οι «πρωταγωνιστές» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για views, για like, για followers, για χρήματα.

Μήπως η κοινωνία μας δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί όλα αυτά και να τα διαχειριστεί με ψυχραιμία; Μήπως η υπερπροβολή των λάθος προτύπων οδήγησε σε αυτή την περίεργη διαστροφή; Μήπως η βία που μας περιβάλλει έγινε εθισμός;

Σίγουρα πάντως όλο αυτό το freak show που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας δεν είναι η ιδανική κοινωνία. Οφείλουμε να βρούμε διέξοδο από αυτό το σκοτεινό μονοπάτι, διέξοδο που θα δημιουργήσει όραμα και αντί να επικροτείται η βία, να επικρατήσει η ανθρωπιά.

Ναι, ξέρω, οι απλές εργασίες σίγουρα δεν προσφέρουν τα χρήματα που ονειρεύονται κάποιοι, ούτε διασημότητα, όμως αξίζει να χάσεις την ψυχή σου για αυτό το λόγο; Σίγουρα όχι!