Ευρώπη στο μάτι της κουζίνας. Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τη Γηραία Ήπειρο, η οποία τα τελευταία 8 χρόνια βιώνει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί, με τους καύσωνες να έχουν όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και να εμφανίζονται σε περιοχές που δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει καύσωνας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική κρίση, έκαναν το 2022 να είναι το 5ο πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρώπης, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Κίνα.

Ποια είναι τα 4 έτη που βρίσκονται από πάνω του; Καλά μαντεύετε, όλα είναι τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, τα 8 πιο θερμά έτη για την Ευρώπη, έχουν καταληφθεί από το 2014 και μετά, με το 2016 να είναι το πιο θερμό έτος στην ευρωπαϊκή ιστορία καταγραφής από το Copernicus Climate Change Service, το αρμόδιο όργανο της Ε.Ε. για την καταγραφή των καιρικών συνθηκών.

Συνολικά, ο πλανήτης βρίσκεται ήδη στους 1.2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω σε σχέση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν δηλαδή έγινε η βιομηχανική επανάσταση και εκτινάχθηκαν οι ποσότητες εκπομπής αερίων στην ατμόσφαιρα από την καύση των ορυκτών.

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus, αναφέρει στους New York Times ότι ο πλανήτης έχει μπει σε μια περίοδο όπου κάθε έτος θα μπαίνει στο top-10 των πιο θερμών στην Ιστορία και θα είναι πολύ σπάνιο ένα έτος να χαρακτηριστεί ως ψυχρό.

Το 2022 μπορεί να είναι μόλις 5ο στην κατάταξη, αλλά είχε να αντιμετωπίσει και την τρίτη συνεχή χρονιά όπου κυριαρχεί το φαινόμενο La Niña, το οποίο προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, απ΄όπου και καθορίζονται οι θερμοκρασίες σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Κι αν το έτος συνολικά είναι 5ο, το καλοκαίρι του 2022 είναι το πιο ζεστό που έχει ζήσει η Ευρώπη, με πολλά κύματα καύσωνα σε όλη την ήπειρο, τα οποία έθεσαν θερμοκρασίες-ρεκόρ σε αρκετές πόλεις. Πάνω από 12 χώρες της Ευρώπης, κυρίως Κεντρικής και Βόρειας, σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασιών το 2022.

Ευρώπη

Η έρευνα του Copernicus δείχνει ότι τα κύματα καύσωνα αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης και την έντασή τους στην Ευρώπη με τέτοιο ρυθμό που δεν απαντάται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και στις μεταβολές που εντοπίζονται στην ατμοσφαιρική και ωκεανική ροή.

Το Copernicus δεν είναι η μόνη υπηρεσία που έχει καταγράψει το 2022 ως ένα από τα θερμότερα έτη και που βλέπει ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι στην ίδια κλίμακα. Ο ανεξάρτητος οργανισμός Berkeley Earth, που κάνει ανάλυση περιβαλλοντικών δεδομένων, θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες έναν χάρτη όπου θα δείξει ότι η πορεία της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών από το 1970 ως το 2022, είναι στο σημείο που τις είχαν προβλέψει.

Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε προβλέπεται τα τελευταία χρόνια, κατά 99.9999% θα συμβεί.

Εκτός από την Ευρώπη και την Κίνα, το 2022 ήταν ένα από τα 5 θερμότερα έτη στο Πακιστάν και την Ινδία, όπου υπήρξε ένας συνδυασμός από κύματα καύσωνα και μουσώνες, ιδίως στο Πακιστάν. Κι ο συνδυασμός του καύσωνα με την υψηλή υγρασία, είναι που προκαλεί ασφυξία στην ύπαρξη. Ένας τέτοιος ασφυκτικός συνδυασμός υπήρξε και στις δυτικές ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τις τεράστιες πυρκαγιές που έκαψαν εκτάσεις-ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μανιτάρια is the new leather: Γιατί αυτός ο μύκητας είναι τόσο θαυματουργός;

Βγάλτε κυάλια και τηλεσκόπια: Ένας πράσινος κομήτης θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 12 του μήνα

Πόσες προειδοποιήσεις πρέπει να γίνουν ακόμα: Νέα μελέτη δείχνει πως οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα χαθούν μέχρι το 2100 – Ποιες οι συνέπειες