Τα τελευταία χρόνια η μόδα στρέφεται στην βιωσιμότητα αξιοποιώντας νέα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Η παγκόσμια αγορά για υλικά συνθετικού δέρματος, η οποία αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με την Research and Markets, μια πηγή δεδομένων και αναλύσεων. Η λεγόμενη αγορά δερμάτινων προϊόντων βιολογικής βάσης, η οποία περιλαμβάνει μόνο φυσικά υλικά, εκτιμήθηκε σε περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Η MycoWorks χρησιμοποιεί μυκήλιο, την ουσία που βρίσκεται στην ρίζα των μανιταριών  για να φτιάξει το Reishi, το οποίο έχει την όψη και την αίσθηση του δέρματος.

Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν ο Philip Ross, ένας καλλιτέχνης με έδρα το Bay Area, ετοιμαζόταν για μια έκθεση για την οποία χρησιμοποίησε αυτό το υλικό. Συγκεκριμένα, αγόρασε σπόρους μανιταριών από ντόπιους αγρότες και με την βοήθεια της Sophia Wang δημιούργησε αυτή την απομίμηση δέρματος.

Οι πειραματισμοί του συνεχίστηκαν μέχρι το 2012, αφού έλαβε αιτήματα από πολλές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία του. Στην συνέχεια,  δημιούργησε την  MycoWorks για την εμπορευματοποίηση της τεχνικής σε συνεργασία πάντα με την Sophia Wang.

Όπως είπε η Wang: «Στην αρχή ήμασταν τρία άτομα, σε ένα υπόγειο με κόντρα πλακέ και πλαστικά φύλλα» η οποία είναι τώρα υπεύθυνη πολιτισμού της εταιρείας. «Ήμασταν μια νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας, που δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες».

Η MycoWorks εστίασε στην παραγωγή ενός υλικού με όψη και υφή δέρματος που όμως δεν ήταν ζωικής προέλευσης. . Ονομάζεται Reishi και πήρε το όνομα του από την ιαπωνική ονομασία των μανιταριών που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την παραγωγή του. Η τιμή του αυτή την στιγμή είναι σχετικά ακριβή αλλά σε ανταγωνιστικά επίπεδα ενώ οι δημιουργοί του αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα έχει περαιτέρω μείωση.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει αποκτήσει περισσότερα από 75 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και απασχολεί πάνω από 160 υπαλλήλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Ισπανία. Επιπλέον, ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι έχει κλείσει εμπορικές συμφωνίες με μεγάλους οίκους μόδας όπως  Hermès , την εταιρεία επίπλων Ligne Roset και την GM Ventures, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονας της General Motors.

Εάν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, η MycoWorks έχει τεράστιες δυνατότητες: Η αγορά δερμάτινων ειδών ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 720 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Μέχρι σήμερα, πολλές από τις εναλλακτικές λύσεις δέρματος κατασκευάζονται από πλαστικό, πολυουρεθάνη ή χλωριούχο πολυβινύλιο, γνωστό ως PVC με αποτέλεσμα να μην αποτελούν βιώσιμες λύσεις αποκαθιστώντας το δέρμα με επιβλαβή υλικά.

Επειδή η διαδικασία δημιουργίας του Reishi είναι απλή ως προς την παραγωγή του, έχει «χαμηλό αντίκτυπο» στο περιβάλλον. Επιπλέον, ενώ τα δέρματα των ζώων ποικίλλουν σε μέγεθος και υφή, το Reishi βγαίνει με συγκεκριμένες προδιαγραφές γεγονός που δίνει ασφάλεια ποιότητας σε όσους το επιλέγουν.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες δέρματος, αποτελεί μία δυνητική αγορά στην οποία θα μπορέσει να εισέλθει το Reishi. Μάλιστα, η συνεργασία με την GM Ventures, στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης βιώσιμων υλικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Κι όμως, τα μυρμήγκια είναι από τα πιο τρομακτικά πράγματα που θα δεις – Η viral φωτογραφία με το κοντινό στο πρόσωπο του «τέρατος»

Κλιματική κρίση: Μέχρι το 2050 σχεδόν όλα τα παιδιά στη Γη θα αντιμετωπίσουν ακραίους καύσωνες

Ισλανδία: Το αρχαίο μυστικό στο χτίσιμο των σπιτιών που συνέβαλε στην επιβίωση του πολιτισμού