Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στην σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία του πλανήτη και το ύψος της χρηματοδότησης που θα πρέπει να εκταμιευθεί, το μέλλον είναι κάτι περισσότερο από δυσοίωνο. Ο κίνδυνος η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας να ανέβει κατά τρεις βαθμούς Κελσίου είναι κάτι περισσότερο από ορατός με συνέπεια το περεταίρω λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτή η αρνητική εξέλιξη θα επηρεάσει την Ελλάδα;

Η προσομοίωση που κάνει το Climate Central, μια μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας για το κλίμα, δείχνει πως οι παραλιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Πειραιά θα κατέβουν κάτω από την στάθμη της θάλασσας. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των πόλεως στις ακτές της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της Climate Central. 

Εξάλλου, οι κλιματικοί επιστήμονες ανέφεραν ότι κόσμος είναι περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και πιθανότατα θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό θέρμανσης τα επόμενα χρόνια – ένα κρίσιμο όριο πέρα από το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα επηρεάσει την επιβίωση 800 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πάντως, τρομάζουν οι εικόνες από το μέλλον της Πλατείας Αριστοτέλους και της περιοχής του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά.