Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας υπέβαλε τη Δευτέρα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η παραίτησή του, που αναμένεται να γίνει αποδεκτή, έρχεται λίγες μέρες μετά το περιστατικό με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, τη σύλληψη τεσσάρων μελών του πληρώματος του Blue Horizon και την προφυλάκιση των δύο αλλά και την ατυχή δήλωση του υπουργού ότι «σήμερα θρηνούν κάποιοι και για τους ανθρώπους που πήγαν στη δουλειά τους και κατέληξαν να κατηγορούνται για δολοφονία».

Γι αυτή του τη δήλωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη αλλά δέχθηκε καταιγισμό επικριτικών σχολίων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε δήλωσή του, δεν δέχεται να τον κατηγορούν ότι εξίσωσε τους δράστες με το θύμα κι η παραίτησή του έρχεται ως αποτέλεσμα μιας εις βάρος του επίθεσης «που αποκτά όλο και πιο τοξικά χαρακτηριστικά».

Η δήλωσή του

Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά. Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του.

Ο Στυλιανίδης νέος υπουργός Ναυτιλίας

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας αντικαθιστώντας τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Την είδηση έκανε γνωστή ο Παύλος Μαρινάκης, στην αρχή της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.