Σε δύσκολη θέση και με έντονη την ανησυχία στα βλέμματά τους, τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon τα οποία συνελήφθησαν για το φρικτό περιστατικό το βράδυ της Τρίτης (5/9) στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι τέσσερις ναυτικοί του Blue Horizon που με τις ενέργειές τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα στο δικαστικό μέγαρο Πειραιά.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Σε βάρος του εκκρεμούσε δικογραφία για ανθρωποκτονία από κοινού, με τον εισαγγελέα εν τέλει ν’ ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο κατά του μέλους του πληρώματος που έσπρωχνε τον άτυχο άνδρα.

Ακόμη, ποινική δίωξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο διώκονται τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που ήταν παρόντες.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στον καπετάνιο για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα. Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά είναι μέχρι ισόβια.

Σημειώνεται πως η επιπρόσθετη ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του καπετάνιου «πατά» πάνω στη νομοθετική διάταξη η οποία θεσπίστηκε αμέσως μετά την καταστροφή των Τεμπών τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα, θα διενεργηθεί επείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος σχετικά με το εάν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία και τί έκανε όταν το πλοίο έφυγε αφήνοντας αβοήθητο στην τύχη του τον 36χρονο.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για παράβαση άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου γιατί τον έσπρωξαν στο νερό. Πρόκειται για τον καπετάνιο του πληρώματος Δ.Χ., για τον υποπλοίαρχο Γ.Κ., τον ύπαρχο Μ.Μ. και τον ναύκληρο Χ.Β..

ΕΔΕ και στο Λιμενικό για το Blue Horizon

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού, διέταξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως την ώρα της αναχώρησης του πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά δεν βρισκόταν ούτε ένας λιμενικός.