Με το δημογραφικό πρόβλημα να είναι από τα κορυφαία ζητήματα της σύγχρονης εποχής στον Δυτικό κόσμο, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης το προέταξε προκειμένου να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να στρέψει πόρους προς αυτή την κατεύθυνση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Η Ευρώπη έχει το οξύτερο πρόβλημα στον πλανήτη. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο οξύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και μέχρι το 2030 όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε το οξύτερο πρόβλημα από πλευράς δημογραφίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται συντονισμός και στήριξη των οικογενειών με περισσότερα παιδιά. Αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμη», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο εκδήλωσης με τον γενικό τίτλο: «Η Ελλάδα και η Πολιτική Συνοχής μετά το 2027: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ευημερία».

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι «χρειάζονται δράσεις για τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Δράσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για το ολοήμερο σχολείο, για στήριξη των γονεϊκών αδειών, δράσεις οι οποίες θα απευθυνθούν κατευθείαν στα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί όλες τις τελευταίες δεκαετίες σε ολόκληρη την Ευρώπη». «Εδώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να κοιτάνε με απάθεια», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι προκλήσεις της νέας εποχής

Μαζί με το δημογραφικό πρόβλημα, ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και του μεταναστευτικού, που θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη χρηματοδότηση από τις πολιτικές Συνοχής της Ε.Ε.. Ειδικά για την ανταγωνιστικότητα, ο υπουργός αναγνώρισε ότι «ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται κάθε μέρα και από όλες τις πλευρές του πλανήτη». «Η Ευρώπη ακόμα αντέχει, αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν πολύ αρνητική εξέλιξη, εάν η Ε.Ε. δεν έβρισκε από πλευράς ανταγωνιστικότητας τα κατάλληλα σημεία για να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Παραδείγματος χάριν, η φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα και γίνεται ιδιαίτερα εξαγωγική».

Για το θέμα της αγροδιατροφής, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Παρά τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού τομέα, έχει προχωρήσει πάρα πολύ ως προς τις εξαγωγές και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Και φυσικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».

Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών συνέδεσε την ανταγωνιστικότητα με τις πολιτικές κατάρτισης. «Όταν, όμως, μιλάω για ανταγωνιστικότητα αναφέρομαι κυρίως στις πολιτικές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση. Εννοώ, όμως, την πραγματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Δηλαδή την πιστοποίηση, τους ελέγχους, το λεγόμενο payments by results. Πολιτικές τις οποίες προωθήσαμε κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας και οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά πρέπει να αποκτήσουν το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα που τους αξίζουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος σε μια ακόμη πρόκληση της Ε.Ε., αυτή του μεταναστευτικού ζητήματος, ο Κ. Χατζηδάκης: «Νομίζω ότι ούτως ή άλλως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της μετανάστευσης χωράει βελτίωση, πολύ καλύτερο συντονισμό, πολύ γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες αντιδράσεις. Σήμερα διατίθενται 22,6 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράσεις μετανάστευσης σε μία επταετία». Ο υπουργός εκτίμησε ότι «το 2% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. δεν είναι αρκετό». «Δεν είναι νοητό μια από τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις της δεκαετίας ή και του αιώνα να αντιμετωπίζεται χρηματοδοτικά με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.