Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha παρουσιάστηκε το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας της εταιρείας ALCO, η οποία έγινε μετά την ανακήρυξη των κομμάτων από τον Άρειο Πάγο και κυρίως το «μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων για την επιλογή τους στην κάλπη είναι το πρόγραμμα και οι εξαγγελίες (28%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ιδεολογία (25%).

Παράλληλα, οι πολίτες θεωρούν πιο πειστικές τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ όπου σχεδόν ένας στους δύο (47%) δεν έχουν πειστεί από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ίδια πολιτική με αυτή του 2015-2019 περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες, καθώς το 65% θεωρεί πως θα κυβερνήσει με τον ίδιο τρόπο το κόμμα, σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία, με τους ψηφοφόρους να μην πείθονται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει.

Επιπροσθέτως, το 68% τονίζει ότι το μέτρο της απλής αναλογικής δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν ψήφος διαμαρτυρίας σε αντίθεση με το 23% που θα το κάνει.

Συντριπτικό το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης, καθώς το 64% «βλέπει» νίκη του κυβερνώντος κόμματος, την ώρα που επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μόλις το 14%.

Όσον αφορά τους αναποφάσιστους, οι περισσότεροι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι με το 26% εξ αυτών να υποστηρίζει τη ΝΔ, το 24% τον ΣΥΡΙΖΑ και το 23% το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν εχθές, στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης, συντριπτικά υπέρ των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τον αποκλεισμό του νεοφασιστικού μορφώματος τάσσονται οι πολίτες, όπως δείχνει το 76% σε αντίθεση με το 17% που διαφωνεί με την απόφαση αυτή.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το προβάδισμά της, το οποίο διαμορφώνεται στο 6,6%. H ΝΔ συγκεντρώνει 32.3%, ενώ στο 25.7% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να παρουσιάζει μία σημαντική άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 9%, το ΚΚΕ στο 6.3% , η Ελληνική Λύση στο 3.7% και το ΜεΡΑ25 στο 3.2%.