Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός απάντησε για τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

«Είμαι ο πρώτος που θα τείνει χείρα φιλίας στην Τουρκία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, εκτίμησε ότι φαβορί για τη νίκη στον β’ γύρο είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Γνωρίζουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την Τουρκία και στην περίπτωση που επιστρέψει στον αναθεωρητισμό της Γαλάζιας Πατρίδας».

Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων-ειδικού σκοπού για τις παρακολουθήσεις και τα Τέμπη: «Λίγο πριν τις κάλπες έπεσαν οι μάσκες. Όταν έλεγα ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση, αυτό εννοούσα αλλά δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σε αυτή την έκταση. Από την κυβέρνηση των ηττημένων περάσαμε στην κυβέρνηση των απελπισμένων. Τι θα κάνουν; Θα παρέμβουν και στη Δικαιοσύνη; Οι υποθέσεις είναι στη Δικαιοσύνη. Μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις και να αντιμετωπίζει την Τουρκία, θα είναι κυβέρνηση παράλυσης. τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, θα τους βγει Τσίπρας από την πίσω πόρτα».

Για τις επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα: «Από το 2015 ο κ. Τσίπρας και το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ με έχει στοχοποιήσει προσωπικά εμένα και την οικογένειά μου. Είδα τα σποτ με την μαύρη προπαγάνδα. Εμείς θέλουμε να μιλούμε για το πρόγραμμά μας και την επόμενη τετραετία. Δεν θα παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στη μαύρη προπαγάνδα».

Για Πρέσπες του Αιγαίου: «Εγώ δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο, εμείς ενισχύσαμε την άμυνα και τις διπλωματικές σχέσεις. Δείξαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την Τουρκία. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι».

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών που θα έχει τα εχέγγυα διαφάνειας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθηθεί πια νόμιμα ένα πολιτικό πρόσωπο. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στη χυδαιότητα του. Ποινικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Και έχει γίνει με την υπόθεση του Νίκου Παππά. Η ΕΥΠ πρέπει να ασχολείται πρωτίστως με εξωτερικούς κινδύνους. Σε αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, η ΕΥΠ πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά με άλλες δικλείδες ασφαλείας».

Για την Οικονομία: Να κοστολογηθούν τα κομματικά προγράμματα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε σε ανεξάρτητο αξιολογητή. Γιατί δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας; Υπάρχει χρόνος για κοστολόγηση των προγραμμάτων, αν όχι στις πρώτες, για τις δεύτερες εκλογές. Σήμερα είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιαμού.

Για το δημογραφικό: Τα άλλα κόμματα δεν μιλούν, εμείς έχουμε κάνει πολλά, δώσαμε το επίδομα γέννας, φτιάχνουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αυξάνουμε το αφορολόγητο κ.α. Όλα αυτά υπάρχουν στο πρόγραμμά μας. Τρίτον, θα υπάρχουν αλλαγές στα πρόσωπα. Έχω βαθμολογήσει στη διάρκεια των ετών, έχω δεσμευθεί ότι θα έχουμε περισσότερες γυναίκες.

Για την ανθρωπογεωγραφία της επόμενης κυβέρνησης: Πρώτον, το επιτελικό κράτος είναι κατάκτηση και μπορεί να βελτιωθεί. Δεύτερον, θέλω να δημιουργήσω υπουργείο στεγαστικής και δημογραφικής πολιτικής.