Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κριτική που εισέπραξε στη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή, κατά την τριτολογία του, ενώ στάθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Επέμεινε στο γεγονός ότι θα απαντά στις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ αναφέρθηκε στις αιτιάσεις Φάμελλου και Ανδρουλάκη.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Κατ’ αρχάς, ουδέποτε απέρριψα συλλήβδην αυτά τα οποία άκουσα διότι αποσπασματικά, κάποια από τα πράγματα τα οποία αναφέρατε είναι πράγματα τα οποία θεωρώ ότι είναι σωστά και εντάσσονται σε μία συνολική πολιτική, την οποία έχουμε εκπονήσει και την οποία προσπαθούμε να υλοποιήσουμε.

Είναι χαρτογραφημένοι αυτοί οι οικισμοί για πρώτη φορά από την Πολιτική Προστασία κι έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακριβώς για να μην επιτρέπουμε σε περίπτωση που φθάσει μια φωτιά μέχρι τον οικισμό, να μπαίνει εύκολα στον οικισμό. Και πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε και κάτι: πέραν της μεγάλης έκτασης της φυσικής καταστροφής, κάτι που δεν το έκρυψα και είπα ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη καταστροφή, ουσιαστικά οι περιουσίες των πολιτών προστατεύτηκαν.

Τα χωριά προστατεύτηκαν γιατί ακριβώς μπορέσαμε Πυροσβεστική και εθελοντές και συχνά και κάτοικοι να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Δεν είχαμε κανένα χωριό το οποίο κάηκε παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε ακραίες συνθήκες και στον Έβρο χθες.

Δύο χωριά προστατεύτηκαν αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική και από τους κατοίκους. Όμως το τι γίνεται πέριξ ενός χωριού το οποίο είναι χτισμένο μέσα στα πεύκα, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής, ξέρουμε αυτή τη στιγμή και πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι 50 – 100 οικισμοί στη χώρα οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά όπως το Μάτι. Το γνωρίζουμε ήδη και πρέπει εκεί να προτεραιοποιήσουμε τις ενέργειές μας. Είναι σωστή αυτή η παρατήρησή σας».

Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Ανδρουλάκη στο συντονιστικό

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης σε σχόλιο του κ. Ανδρουλάκη για τον καθαρισμό της βιομάζας που δίνει πάτημα ανάπτυξης στις φωτιές, τόνισε πως δεν πρόκειται για μια εφικτή διαδικασία και προσκάλεσε όποιον αρχηγό της αντιπολίτευσης επιθυμεί, να δώσει το παρών μια μέρα στο συντονιστικό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

«Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε ως διά μαγείας να καθαρίσουμε το σύνολο των ελληνικών δασών από τη βιομάζα είναι βαθιά νυχτωμένος. Είναι κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο. Εξ ου και η προτεραιοποίηση έχει τόσο μεγάλη σημασία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες θα το ξαναπώ, τα περιαστικά δάση, γι αυτό και πονάει η απώλεια οποιουδήποτε πνεύμονα πρασίνου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Γι αυτό και έγιναν δράσεις στο Σέιχ Σου, αλλά και στα περιαστικά δάση της Αττικής. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας κι αυτό είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι όπως και στην ενίσχυση της δασικής μας υπηρεσίας.

Ελάτε κάποια στιγμή στο Συντονιστικό, η πρόσκληση είναι ανοιχτή για να δείτε τι σημαίνει συντονισμός πυρκαγιάς, σε real time. Τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται όλοι οι φορείς πια, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δασολόγοι και οι δασικοί. Δεν υπήρξε πυρκαγιά στην οποία ο δασικός να μη βρίσκεται στο πεδίο».

Αναφερόμενος σε μια συγκεκριμένη εστία πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από την ανθρώπινη παρέμβαση.

«Η δεύτερη φωτιά που ξεκίνησε στη μέση του πουθενά, εκεί που δεν υπήρχε στύλος της ΔΕΗ. Είναι κατά πάσα πιθανότητα φωτιά που ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι. Αν ξεκίνησε από αμέλεια ή από δόλο δεν το γνωρίζουμε και δεν ξέρω αν θα το μάθουμε. Αυτή ήταν η καταστροφική φωτιά, που ξεκίνησε στο κέντρο της Δαδιάς σε μια στιγμή που όλα τα μέσα ήταν απασχολημένα στο νότιο κομμάτι και λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε πάρα πολύ καύσιμη ύλη επεκτάθηκε μέσα σε πέντε ώρες κι έγινε mega fire».

Λάβρος Μητσοτάκης προς Βελόπουλο

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν θα αφήνει αναπάντηση καμία θεωρία συνωμοσίας και ζήτησε από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να απομονώνουν φωνές όπως αυτή του κ. Βελόπουλου.

«Μπορούμε να διαφωνούμε, μπορεί να έχουμε άλλες προσεγγίσεις αν και δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πρόοδος και η συντήρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα χρέος τα τρία κόμματα, να απομονώσουμε τις φωνές του απόλυτου ανορθολογισμού που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να ψεκάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας και όχι απλά να μην αναβαθμίζουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αλλά δυστυχώς ολοένα και περισσότερο να γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη προς την πολιτική. Εγώ θα απαντώ σε αυτά πάντα».