Την άποψη ότι η τραγωδία που σημειώθηκε χθες με το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου και τους εκατοντάδες – κατά τα φαινόμενα – νεκρούς αποτελεί μια αχρείαστη απόδειξη για αυτά που μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε αλλά δεν κάναμε, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η νέα μεγάλη τραγωδία στη Μεσόγειο, δοκιμάζει την ανθρωπιά όλων μας και μαζί, αποτελεί ακόμη μια αχρείαστη απόδειξη για όσα έπρεπε και μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν κάναμε.

Μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια είναι αδιανόητο να υπάρχουν υποσημειώσεις και αιρέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και όλες οι ισχυρές χώρες, είναι πλέον η ώρα να εγκαταλείψουν τα ημίμετρα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», τόνισε ο άλλοτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας και συνέχισε:

«Τα όποια μέτρα αστυνόμευσης ή φύλαξης συνόρων, μόνο προσωρινά μπορεί να θεωρηθούν, γιατί τα κύματα των προσφυγικών ροών θα συνεχιστούν αν όλοι μας δεν αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες που τις προκαλούν: την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει καλλιέργειες, την καταπίεση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυταρχικά καθεστώτα, τις αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις καθώς και τις βαθιές οικονομικές ανισότητες και τη φτωχοποίηση πληθυσμών.

Σε όλα αυτά, ας σκύψει άμεσα η Ευρώπη. Και παράλληλα, για τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας που φθάνουν στα σύνορά μας, να βρεθούν συνολικές και συλλογικές πολιτικές αντιμετώπισής τους με τρόπο ανθρώπινο, για να μην θρηνούμε παρόμοιες τραγωδίες».