👶 Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις εκλογές του Μαΐου θα έχουν δυνατότητα ψήφου 440.000 νέοι ψηφοφόροι σε σχέση με τις εκλογές του 2019 . Ο αριθμός μοιάζει τεράστιος αλλά αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 4,5% των συνολικά εγγεγραμμένων στην Επικράτεια. Ερώτημα βέβαια πόσοι, συνολικά, θα πάνε να ψηφίσουν… Εξ ου και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας κάνουν εμφανίσεις με στόχο τη νεολαία.

🗳️ Πάντως στις εκλογές του 2019 ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων ήταν ακόμα μεγαλύτερος φθάνοντας τους 536.920 ψηφοφόρους. Εξ αυτών ψήφισαν περίπου 350.000 και, σύμφωνα με exit polls τότε, οι νέοι ηλικίας 17-24 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 39%, ΝΔ το 30,4%, ΜέΡΑ25 το 5,7%, Χρυσή Αυγή το 4,8%, ΚΚΕ το 4,3% και Ελληνική Λύση το 3,8%.

📣  Επανήλθε στην κουβέντα το debate, το οποίο… απουσιάζει από το 2015 από τις προεκλογικές περιόδους. Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός σε «τηλεμαχία» αλλά παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, απάντησε πως είναι επίσης θετικός αλλά πρέπει να υπάρξει και debate των δύο τους.

🗣️ Η αλήθεια είναι ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο. Εκτός κι αν έχει ουσία, ως είδαμε σε παρελθόντα debates, να ρωτούν τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων για το τι θα κάνουν με το τάδε θέμα όταν… κυβερνήσουν. Η δημοσιογραφία στα… καλύτερά της. Αν όντως έχει να δώσει κάτι αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μια μονομαχία των δύο τους, με ουσιαστικό διάλογο.

🏝️ Από την Κρήτη θα αρχίσει την περιοδεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την προκήρυξη των εκλογών (το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου): αρχικά στα Χανιά, έπειτα στο Ρέθυμνο.  Η σημειολογία είναι προφανής καθώς δίνει μεγάλο βάρος στην εκλογική μάχη στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

⛪ Πάσχα στην Τήνο, όπου διατηρεί εξοχικό, θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την οικογένειά του. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στην Κεφαλονιά για λίγες μέρες ενώ Ανάσταση θα κάνει οικογενειακά στην Κέρκυρα. Ο, δε, Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με το γιο του θα περάσουν τις μέρες του Πάσχα στο χωριό του, στο Ψυχρό του Ηρακλείου Κρήτης.

🤡 Την ώρα που τα κόμματα προσπαθούν να θέσουν εκτός νομιμότητας το ακροδεξιό κόμμα του Κασιδιάρη, ο γραφικός ονόματι Θάνος Τζήμερος γύρισε στα… 50s και προαναγγέλλει προσφυγή του στον Άρειο Πάγο προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου… το ΚΚΕ. Τι ακολουθεί, η… Μακρόνησος;

🏀 Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά για τον δήμο Αθηναίων, σχολιάστηκε έντονα και στο ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη αλλά δεν μπορεί να καλύψει αυτό που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση περί «κοινής εκπροσώπησης των προοδευτικών δυνάμεων». Ήτοι, παίρνουν αποστάσεις από ενδεχόμενη στήριξη προς το πρόσωπο του Παππά για τον δήμο της πρωτεύουσας. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ θέλει να «κατεβάσει» τους δικούς του υποψηφίους, με «σοσιαλδημοκρατικό» προφίλ όπως λένε… Θα τους βρει;

🔙 Ένας του σοσιαλδημοκρατικού προφίλ είναι ο Γιάννης Ραγκούσης. Που ως τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο επιφορτισμένος να αποκαλύπτει σκάνδαλα. Αμ, δε. Η επάνοδος του Παύλου Πολάκη στο κόμμα καπέλωσε τον Παριανό πολιτικό…

💇‍♀️ Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ραγκούσης θα είναι υποψήφιος στη Β’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατεβαίνει ως υποψήφια και η σύντροφός του, Μαρίνα Κοντοτόλη, στα Τρίκαλα. Κομμώτρια στο επάγγελμα, ιδιοκτήτρια δύο κομμωτηρίων σε Τρίκαλα και Αθήνα και θεωρείται το… βαρύ χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια του νομού.

🤡 Προκάλεσε εντύπωση, αν μη τι άλλο, που ο Σπύρος Αντωνίου είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αθήνα. Κάποτε δήλωνε πρόεδρος κάποιου κόμματος ονόματι «Θεσμός» ενώ ανέβαζε βίντεο με τα οποία αποκαλούσε προδότες τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και ήταν θερμός υπερασπιστής της επιστροφής στη δραχμή. Εννοείται πως ήταν κατά των εμβολίων. Μπράβο Νίκο Ανδρουλάκη, ωραία επιλογή. Ψεκασμένη.

🔚 Ακούγεται πως ο Χρήστος Ταραντίλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο Επικρατείας της ΝΔ, λόγω της υπερδραστηριότητας που δείχνει μέχρι τελευταία στιγμή ως πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας. Ωστόσο ο ίδιος, ως έμαθα, εδώ και πολύ καιρό έχει αποφασίσει πως δεν θα είναι υποψήφιος αυτή τη φορά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί τροχοπέδη στη δραστηριότητά του. Για αποχαιρετισμό, μάλιστα, παρέδωσε πρόσφατα τη νέα έκθεση της εν λόγω επιτροπής, που καταθέτει προτάσεις για το πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της καινοτομίας σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (όπως η αγροδιατροφή, η ενέργεια, το περιβάλλον κλπ.).

🤜 Οφσάιντ βγήκε ο Μάκης Βορίδης με το «άδειασμα», ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, στον συνάδελφό του, Νίκο Δένδια, με φόντο το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Νίκου Βούτση, ο Βορίδης υποστήριξε πως ο ίδιος είχε τη σύλληψη να συνενωθούν οι 32 δικογραφίες κατά της πρωτόδικα καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο δεν ισχύει αυτό: ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο εμπνευστής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που έβαλε τα θεμέλια για να οδηγηθούν οι νεοναζί στη φυλακή…

🗽 Ο αγώνας, πλέον προεκλογικός, που κάνει για την Πλεύση Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι αν μη τι άλλο τίμιος. Το 2019 είχε συγκεντρώσει κάτι λιγότερες από 83.000 ψήφους και 1,47% στην Επικράτεια. Ενδεικτικά, η ΧΑ με 165.620 είχε μείνει εκτός Βουλής με 2,83% και εντός αυτής είχε μπει το ΜέΡΑ25 με 194.576 και 3,44%. Κοντολογίς, αν τους διπλασιάσει, ίσως μπει στο επόμενο Κοινοβούλιο. Αρκετοί αριστεροί δεν αντέχουν τον πολακισμό και της κωλοτούμπες και στρέφονται προς την πρώην πρόεδρο της Βουλής. Άνθρωπος που ξέρει την πιάτσα μου σφύριξε ότι το βράδυ της 21ης Μαΐου θα συζητηθεί πολύ η Πλεύση. Για να δούμε…

ΥΓ. Η στήλη φεύγει για πασχαλινές διακοπές και θα επανέλθει δριμύτερη…


Δια την υπογραφήν, Back door

E-mail: backdoorintro@gmail.com