🥇 Οι δημοσκοπήσεις δεν ολοκληρώθηκαν και όλα τα κανάλια θα βγάζουν τις τελευταίες έρευνες την εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Έρευνες που θα λειτουργήσουν δίκην exit polls, μερικά 24ωρα πριν από τις εκλογές. Η εκτίμηση των ειδικών αφορά σε συγκεκριμένα πεδία: δεδομένη η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά 2,5 με 5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μάχη του ΠΑΣΟΚ προς το 11%, εξακομματική Βουλή με ερώτημα για το αν η ακροδεξιά μάζα των ψηφοφόρων στραφεί προς το νεοσύστατο κόμμα ΕΑΝ ή κάπου αλλού.

📋 Μικρή απάντηση στο εν λόγω έδωσε δημοσκόπηση της Prorata για τους κασιδιαροψηφοφόρους: το 24% στρέφεται στο ΕΑΝ, το 11% στον Κυριάκο Βελόπουλο, το 10% στην Εθνική Δημιουργία του Τζήμερου και άλλο ένα 10% στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

🤡 Το οποίο ΕΑΝ… καλοβλέπουν διάφορα ακραία στελέχη που είχαν ενταχθεί είτε στον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου είτε στην Αφροδίτη Λατινοπούλου (η οποία έκανε λόγο, σε ένα από τα γνωστά γραφικά της διαγγέλματα μέσω Instagram, για… βία και νοθεία – τι ζούμε, τι…).

🤡 Μιας και ο λόγος για ακραίους, ο Θάνος Τζήμερος μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου είπε ότι «θα δώσουμε ψήφο ανοχής στη ΝΔ, αλλά δεν θα παζαρέψουμε καρέκλες». Κατ’ αρχάς, με 1% Βουλή δεν μπαίνεις, Θάνο μου..

🗳️ Η ίδια δημοσκόπηση, της Prorata στο -­φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ- Attica TV άνοιξε κατά 1,5 μονάδα τη «ψαλίδα» από τη ΝΔ σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση: 31,5% έναντι 27,5% (ήταν 28,5% και 26% τον Μάρτιο). Η στήλη, βάσει πληροφοριών και εκτιμήσεων, ποντάρει πως και τα δύο πρώτα κόμματα θα έχουν το 3 μπροστά…

🤡 Η αλήθεια είναι ότι η προεκλογική περίοδος μας διασκεδάζει. Μοναδικά. Τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι «ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ». Χθες ο Ευάγγελος Αντώναρος, αυτός ο καραμανλικός ογκόλιθος της πολιτικής, μας έκανε γνωστό ότι ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ και βγαίνει… ΝΔ. Απομένει μια ατάκα του (σ.σ. αλήθεια, πού χάθηκε αυτός τελευταία;) Ανδρέα Λοβέρδου για να δέσει το γλυκό στους… ηττημένους.

⚽ Το debate θα το δείξουν όλα τα κανάλια πλην… ενός – ως σας προϊδέασε από χθες η στήλη. Το Mega θα απέχει, όχι από επιλογή αλλά επειδή το ίδιο βράδυ της 10ης Μαΐου μεταδίδει live τον σούπερ ημιτελικό του Champions League  ανάμεσα σε Μίλαν και Ίντερ. Και εννοείται πως πρόκειται για top event που θα φέρει τηλεθέαση και (πολλά) έσοδα ενώ προβλέπεται (η υποχρέωση της μετάδοσης) και στο συμβόλαιο με την UJEFA. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το debate θα το δείξει live το Mega μέσω υβριδικής (από το Mega Play) και σε… κονσέρβα αμέσως μετά.

👩 Όσο για τη δημοσιογράφο του megaλου καναλιού που θα μετάσχει στο debate; Παρά τις φήμες για Κατερίνα Παναγοπούλου ή Νίκη Λυμπεράκη, ο Σταμάτης Μαλέλης έθεσε όρο για τη Ράνια Τζίμα – και μόνο. Αν τυχόν υπήρχε αντίδραση από κάποιο κόμμα, τότε στο Mega σκέφτονταν ακόμη και την αποχή από το debate. Άλλωστε θα δείχνει τη ματσάρα… Ωστόσο… κλείδωσε η παρουσία της Τζίμα.

📺 Παραδόξως στο debate τον ΑΝΤ1 δεν θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Χατζηνικολάου αλλά ο Γιώργος Παπαδάκης. Τιμής ένεκεν, ως λένε από το κανάλι…

📺 Αγώνες, φυσικά, δεν θα έχει την Κυριακή 21 Μαΐου αλλά ούτε και… συν-καναλικό exit polls. Για λόγους καθαρά δικούς της η Pulse αποφάσισε να απέχει άρα εκείνο το απόγευμα στις 19:00 η ΕΡΤ και όλα τα κανάλια πλην ΣΚΑΪ θα βγάλουν κοινό exit poll – και η Pulse το δικό της για το κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου.

🦻 Ειρήσθω εν παρόδω, τόσο το debate όσο και η βραδιά των εκλογών θα μεταδοθούν και στη νοηματική από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Κίνηση που πρέπει να αναδειχθεί. Και με κοινή αποδοχή και των έξι κομμάτων, με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά.

🔵 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προϊδεάσει για την αξιοποίηση περισσότερων στελεχών -και κυρίως γυναικών- στην επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τον πρωθυπουργό, ένα από τα πρόσωπα που προτίθεται να αξιοποιήσει είναι η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνεργαστεί μαζί της στο υπουργείο ∆ημόσιας ∆ιοίκησης επί κυβερνήσεως Σαμαρά – ως υπουργός και υφυπουργός είχαν μάλιστα άψογη συνεργασία. Και έκτοτε έχουν ανοιχτή επικοινωνία.

🏚️ Υπάρχει και άλλη μια καινοτομία στην επόμενη ημέρα της ΝΔ ως κυβέρνηση: ο Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας. Ο Μητσοτάκης τον τοποθέτησε στην πέμπτη (εκλόγιμη κατά πάσα πιθανότατα) θέση του Επικρατείας και, αργότερα σε ανύποπτο χρόνο, ανέφερε πως σχεδιάζει ένα νέο υπουργείο (το… βάφτισε κιόλας ως «υπουργείο Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής»). Αποκλειστικά για τους άστεγους.

🇨🇾 Φήμες, που ως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αφορούν τα τελευταία 24ωρα στην υποψηφιότητα του Χρήστου Στυλιανίδη η οποία δείχνει να έχει συγκεκριμένη… ημερομηνία λήξης. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας φέρεται να έχει ζητήσει να μην είναι σε υπουργείο στην επόμενη κυβέρνηση, ακόμη κι αν εκλεγεί (στο Επικρατείας) καθώς ακούγεται ότι επιθυμεί να κατέλθει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο…

🏛️ Το φετινό στοίχημα Μητσοτάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι μεγάλο καθώς μετά το 2004 η εν λόγω περιφέρεια έχει πάψει να είναι προπύργιο για τη ΝΔ. Οι λόγοι έχουν να κάνουν µε τα υψηλά ποσοστά που είχαν εκεί κόµµατα όπως ο ΛΑΟΣ, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και εσχάτως η Ελληνική Λύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι βέβαια είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ν∆. που βάζει υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης, το είχε κάνει πριν ο Μιλτιάδης Εβερτ κι ακολούθησε, σταθερά, ο Κώστας Καραμανλής.

🗣️ Σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς με θέμα τις εκλογές στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Θα μιλήσουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο γραμματέας της Ανανεωτικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης, ο γραμματέας Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Μιχάλης Χάλαρης, ο πρώην υπουργός (επί ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Πανούσης και ο πρώην Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com