Έπεσε η μάσκα του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγα 24ωρα πριν το deadline για τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τη μάσκα: ένα κόμμα αποδιοργανωμένο, διασπασμένο σε συνιστώσες, με ίντριγκα μαχαιρώματα πίσω από την πλάτη από κορυφαία στελέχη. Δύο ονόματα που θα μπορούσαν όντως να κάνουν restart, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, δεν είναι καν βουλευτές εξ ου και έκαναν πίσω.

Δυναμική αναμφίβολα δείχνει η Εφη Αχτσιόγλου η οποία είναι πολύ πιο αριστερή από τον… μισό ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει και κοινή πλεύση με τον Αλέξη Χαρίτση. Ο Νίκος Παππάς, παρά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο θέλει να διεκδικήσει την αρχηγία θεωρώντας ότι θα πάρει τους προεδρικούς και την εύνοια του Τσίπρα. Η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης θα κατέβουν για να μετρήσουν εσωκομματικές δυνάμεις, μερικοί πιέζουν την Ολγα Γεροβασίλη και (εδώ είναι η είδηση) μαθαίνω ότι θα… σκάσει όνομα που δεν είχε βγει προς τα έξω.

Όχι, ΠΑΣΟΚογενές. Του Γιάννη Ραγκούση. Ούτε αυτός είναι βουλευτής αλλά και εκτιμά ότι μπορεί να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σωκράτη Φάμελλο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Για 4 χρόνια (!). Κοντολογίς, ό,τι να’ ναι…

Αντιθέτως, η Κατερίνα Νοτοπούλου κάνει ήδη τις κινήσεις της για να θέσει υποψηφιότητα. Μάλιστα..

Οι κινήσεις της Εφης και ο οδικός χάρτης

Η πρώτη πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα φώτισε τις νέες συμμαχίες, ρήξεις και συνθέσεις. Η επόμενη ΠΓ, σήμερα, απλώς θα επικυρώσει τον οδικό χάρτη του κόμματος ενόψει της κεντρικής επιτροπής στις 15 – 16 Ιουλίου. Για την ακρίβεια στην ΚΕ η ΠΓ θα εισηγηθεί τον οδικό χάρτη που ξέρουμε, δηλαδή με τη σειρά: ΚΕ, διαρκές συνέδριο στα τέλη του Αυγούστου, εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβριο.

Κι όμως αυτός ακριβώς ο οδικός χάρτης ήταν που αποδέσμευσε αντιρρήσεις, ρήξεις αλλά και μια ευρύτερη ανασύνθεση των ρευμάτων και των τάσεων στη συριζαϊκή πολυκατοικία.

Βλέποντας τις τελευταίες κινήσεις της Εφης Αχτσιόγλου, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» τη συμμετοχή της στην κούρσα. Η πρόσφατη μάζωξη της «Ομπρέλας» αποτύπωσε από μεγάλη μερίδα της βάσης του διατασικού ρεύματος φιλικές προθέσεις προς την περίπτωση της πρώην υπουργού. Με την ίδια επίσης πολλοί συνδέουν την έτερη δυνητική υποψηφιότητα του Χαρίτση και σχεδόν προεξοφλούν πως ο Μεσσήνιος βουλευτής θα κάνει πίσω αν τελικά η Αχτσιόγλου κατέβει – διατηρούν άριστες σχέσεις και καλούς διαύλους με τα εσωτερικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βλέμμα της Ζωής στον Τσίπρα…

Ένα από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν τις προάλλες στη Βουλή ήταν συνάντηση που είχαν δύο άλλοτε σύντροφοι αλλά πλέον πολιτικοί αντίπαλοι: η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να περπατά ανάμεσα στα έδρανα της Βουλής προκειμένου να βρεθεί στο δικό του και πέρασε μπροστά από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας στα πάνω αριστερά έδρανα.

ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο η Κωνσταντοπούλου όσο και ο Τσίπρας δεν αντέδρασαν στην εν λόγω συνάντηση αλλά το βλέμμα της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν, αν μη τι άλλο, χαρακτηριστικό…

Τα πρώτα νομοσχέδια και τα πανεπιστήμια

Ήδη το πρώτο δύσκολο νομοσχέδιο έγινε γνωστό και αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν παρά το γεγονός ότι για τον σκοπό αυτόν συνεδρίαζε τακτικά μια επιτροπή που παρέδωσε το πόρισμά της προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δεύτερο νομοσχέδιο έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στις προγραμματικές: η θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ, διά της οδού των διακρατικών συμφωνιών. Ήτοι, ιδιωτικά πανεπιστήμια στην χώρα μας χωρίς την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Πώς θα γίνει αυτό; Χάρη στο άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι κανόνες διεθνούς δικαίου υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Έτσι, για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση θα μπορούν να συναφθούν συμβάσεις (ή συμφωνίες) με άλλες χώρες πανεπιστήμια των οποίων ενδιαφέρονται να έρθουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα. Και μαθαίνω ότι η αλεπού ονόματι Μάκης Βορίδης ήταν αυτός που σκέφτηκε το άρθρο 28 και το πρότεινε…

Η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΕ προσφέρει λοιπόν τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Άλλος πόδι, άλλος μέση, πρέπει να μπούμε σε ειδικό πρόγραμμα!»

Μετά την αδιαθεσία του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που ένιωσε πόνους στη μέση του και αφού ολοκλήρωσε την ομιλία καταχειροκροτούμενος από την Ολομέλεια των βουλευτών στο βήμα ήταν η σειρά του Νίκου Ανδρουλάκη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, να ανέβει για την δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος της Βουλής αφού είπε «μας κοψοχολιάσατε» και ο γ.γ. του ΚΚΕ καταχειροκροτήθηκε, συνέχισε «στο βήμα θα ανέβει ο κ. Ανδρουλάκης, ελπίζω με το πόδι σας όλα καλά!» και ο Κουτσούμπας απάντησε με χιούμορ «το χειροκρότημα ήταν για τα όσα είπα, όχι για τη μέση!».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού πήρε θέση στο βήμα της Βουλής συνέχισε με χιούμορ «άλλος πόδι άλλος μέση, πρέπει να μπούμε σε ειδικό πρόγραμμα!» και τα γέλια άρχισαν να ακούγονται από όλες τις πτέρυγες.

Τα ρεκόρ των προγραμματικών

Σε σύντομο απολογισμό του τριημέρου της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος ενημέρωσε ότι στις 36 ώρες συνεδριάσεως, που αποτελεί ρεκόρ χρόνου σε προγραμματικές δηλώσεις, μίλησαν συνολικά 135 ομιλητές. Συγκεκριμένα μίλησαν 92 βουλευτές, οκτώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί και οι οκτώ πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στην προηγούμενη συζήτηση του 2019 επί των προγραμματικών δηλώσεων είχαν μιλήσει 108 βουλευτές, αλλά επί 31 ώρες, ενώ το 2015 -και στις δύο φορές που είχαμε προγραμματικές- είχαν μιλήσει αντιστοίχως 74 και 99 βουλευτές. Ο κ. Τασούλας ενημέρωσε επίσης ότι η μέση διάρκεια των 19 συζητήσεων που διεξήχθησαν μεταπολιτευτικά και εκτυλίχθηκαν εντός του τριημέρου ήταν 20 ώρες.

Ο υπουργός και τα ράντζα

Δεν ξεκινά εύκολα το έργο του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν του επιτέθηκαν φραστικά για το ζήτημα με τα ράντζα, ύστερα και από το «τελεσίγραφο» που έστειλε ο ίδιος στους διοικητές των νοσοκομείων. «Διοικήστε και καταπολεμήστε την πελατειακή σχέση μέσα στα νοσοκομεία σας», τους διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας, με τους εργαζόμενους στο Αττικόν να σχολιάζουν πως οι δηλώσεις του υπουργού είναι «μια από τα ίδια, 15 χρόνια οι ίδιοι πολιτικαντισμοί και στρουθοκαμηλισμοί» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, το ζήτημα των ράντζων δεν είναι ένα «τοπικό φαινόμενο» ή «πρόβλημα διοικητών και συγκεκριμένων νοσοκομείων», αλλά ότι η ευθύνη είναι πολιτική και όχι διοικητική, όπως υπαινίσσεται ο υπουργός. Το σημαντικό είναι βέβαια να λυθεί.

Αβρότητες…

Τον Νικήτα Κακλαμάνη για την ωραία συνεργασία τους ευχαρίστησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook. «Με το Νικήτα Κακλαμάνη γνωριστήκαμε καλύτερα την προηγούμενη τετραετία ως αντιπρόεδροι. Ακομπλεξάριστος, με χιούμορ κάναμε ωραίες συζητήσεις. Φίλε σε ευχαριστώ για την ωραία συνεργασία!».

Ωραία είναι αυτά…

ΣΥΡΙΖΑ

Αδιάβαστος ο Φλωρίδης

Απαντώντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, αναφορικά με την προστασία των δανειοληπτών, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε ότι «θα αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από περίεργες διατάξεις. Το άρθρο 404 για την τοκογλυφία των τραπεζών, με τις αλλαγές που κάνατε στον Ποινικό Κώδικα εξαφανίστηκε».

«Πρώτη φορά στην ιστορία διαβάζουμε ότι υπουργός κυβέρνησης σε προγραμματικές δηλώσεις εκφράζει προσωπικές του απόψεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση για την τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος χθες «άδειασε» καθαρά τη διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών.

Αδιάβαστος ο νέος υπουργός…

Ο δάκτυλος Σαμαρά και ο γιος του

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε τρεις μήνες (δείτε, παρεμπιπτόντως, και το εξαιρετικό θέμα του site με όλες τις υποψηφιότητες και τα φαβορί και στις 13 περιφέρειες) και η Πελοπόννησος ήδη βράζει. Ο Παναγιώτης Νίκας είναι ο νυν περιφερειάρχης, πανίσχυρος και η επανεκλογή του δεδομένη παρά τη νέα κάθοδο του τέως περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη (ως ανεξάρτητος). Ωστόσο από το Μαξίμου υποδεικνύουν τον Δημήτρη Πτωχό, άγνωστο στο ευρύ κοινό της περιφέρειας πλην Μεσσηνίας, εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά και επιστήθιος φίλος με τον νέο ισχυρό παίκτη στο Μέγαρο Μαξίμου, Σταύρο Παπασταύρου.

Έμαθα όμως πως ο Σαμαράς δεν θέλει απλά να δει τον… δικό του περιφερειάρχη. Θέλει να δει και τον γιο του, Κώστα Σαμαρά, αντιπεριφερειάρχη καθώς αναμένεται να κατέβει υποψήφιος. Αντιπεριφερειάρχης τώρα, περιφερειάρχης το 2028 και βουλευτής ως το 2030 – ίσως και νωρίτερα.

ΣΥΡΙΖΑ

Μεσσηνιακή υπόθεση με τον πρώτη δήμαρχο Καλαμάτας, Νίκα, να είναι σε κόντρα πλέον με το σαμαρικό μπλοκ. Και στο Μαξίμου ήδη έχουν πονοκέφαλο. Κι όμως, προ των εκλογών του 2019 ο Σαμαράς δήλωνε πως «ευχόμαστε όλοι στον δήμαρχό μας να γίνει γρήγορα Περιφερειάρχης, για το καλό όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου. Και τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι τέλους».

Εκτίμηση της στήλης είναι πως αν ο Νίκας δεν πάρει το χρίσμα, θα κατέβει ως ανεξάρτητος – και ο Τατούλης ήδη τρίβει τα χέρια του…

Υπουργικές δικογραφίες

Τέσσερις ποινικές δικογραφίες για έξι υπουργούς και υφυπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ διαβιβάστηκαν στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Θα απορριφθούν όλες, for the record όμως αφορά στους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή, Θάνο Πλεύρη, Κώστα Σκρέκα, Λευτέρη Αυγενάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Απόστολο Βεζυρόπουλο.

Για τον Καραμανλή αφορά φυσικά στην τραγωδία των Τεμπών για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση επιζήσασας του δυστυχήματος των Τεμπών για πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες οδήγησαν στο δυστύχημα. Για Αυγενάκη, Σκυλακάκη και Βεσυρόπουλο, ότι δεν καταβλήθηκε το ποσοστό (που είχε θεσμοθετηθεί) από το στοίχημα στις ομάδες.

Κατά του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη είναι επίσης για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση πολίτη επειδή δεν δόθηκε αναρρωτική άδεια στη σύζυγό του. Κατά του Σκρέκα και του Πλεύρη για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση του ΠΑΚΟΕ για την ύπαρξη εντερόκοκκων άνω του επιτρεπομένου ορίου σε νερά παραλίας της Βουλιαγμένης

Οι ποινικές δικογραφίες είχαν διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το διάστημα κατά το οποίο η Βουλή ήταν κλειστή λόγω εκλογών, και διαβιβάστηκαν μετά το άνοιγμα της, όπως ορίζει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών.

Κολλητάρια Ανδρουλάκης και ΓΑΠ

ΣΥΡΙΖΑ

Καλύτερες από ποτέ είναι εσχάτως οι σχέσεις Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο τους βρέθηκαν δίπλα – δίπλα στις προγραμματικές. Επικοινωνούν συχνά και ανταλλάσσουν απόψεις, κυρίως για τα διεθνή θέματα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον ότι οι σχέσεις πολλών αυτοαποκαλούμενων «παπανδρεϊκών» με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ δεν περνούν την καλύτερή τους φάση. Γι’ αυτό έχουν φτάσει αρκετά παράπονα στελεχών στο γραφείο του Παπανδρέου. Και ούτε έναν δεν έχει απαντηθεί.

Backdoorιές

  • Με το… καλημέρα φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το πώς ορισμένοι βουλευτές αντιμετωπίζουν το κοινοβουλευτικό τους έργο. Ο εν λόγω βουλευτής την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός εκείνος επιδίδονταν στο εθνικό μας… άθλημα. Το τάβλι.
ΣΥΡΙΖΑ
  • Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις «παρθενικές» του ομιλίες ως πολιτικός αρχηγός κι άφησε για το τέλος το καυστικό σχόλιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εδώ και ενάμιση χρόνιο να παραπονιέστε που δεν συναντηθήκαμε, Ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων. Να είστε βέβαιος για αυτό!».
  • «Έχουμε την πολιτική εντολή και την τεχνογνωσία να σας βρούμε και να πληρώσετε» είπε από βήματος Βουλής για τους φοροδιαφεύγοντες ο πρωθυπουργός. Καταλάβατε τη διαφορά; Το ανέφερε μετά τις εκλογές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε σημαία προεκλογικά…
  • Καινούρια αγαπημένη μου έκφραση το «ΚΑΙ ΟΝΟ ΟΝΟ ΗΤΟ». Εννοείται ότι πρόκειται για υποψήφιο με το κόμμα Νίκη. Τι άλλο θα ζήσουμε, τι…
ΣΥΡΙΖΑ
  • Τις προάλλες δε, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός μίλησε για «φακέλωμα των πολιτών», επισημαίνοντας πως θα «έχουν τη δυνατότητα γεωεντοπισμού». Τι ψεκασμένους βάλατε στη Βουλή, ακόμη απορώ…
  • Αληθεύει προς υπήρξαν, μετά τις εκλογές, πιέσεις προς τον Όθωνα Ηλιόπουλο, να παραιτηθεί από το Επικρατείας για το… καλό της Πόπης Τσαπανίδου;
  • Ενώ στο ΠΑΣΟΚ κοιτάζουν την περίπτωση του Γιάννη Σγουρού για την περιφέρεια Αττικής, για τον δήμο Αθηναίων δεν υπάρχει κάτι. Μόνο σκέψεις, ξανά, για Παύλο Γερουλάνο αλλά ο ίδιος, προς ώρας, αρνείται.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com