Ως καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας των παράτυπων μεταναστών με σκοπό την καταπολέμηση του φαινόμενου και την καταγραφή τους δια των εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης την τροπολογία για δικαίωμα άδειας παραμονής όσων μένουν στην χώρα την τελευταία τριετία και απασχολούνται έως την 31η Νοεμβρίου 2023. Η τροπολογία, βέβαια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά με τον ισχυρισμό ότι με αυτή την τροπολογία «η Ελλάδα θα γίνει φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», όπως χαρακτηριστικά είπε και ζήτησε την απόσυρσή της.

Η απάντηση Γεωργιάδη στον Αντώνη Σαμαρά

«Αν είναι δυνατόν να αντιδικήσω με τον Αντώνη Σαμαρά», είπε εμφατικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη. «Τον Αντώνη Σαμαρά τον σέβομαι και δεν θα επιλέξω ποτέ να τσακωθώ μαζί του», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας: «Ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με την οποία εγώ διαφωνώ».

«Δεν αντιδικώ μαζί του», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Απαντώντας στο αίτημα Σαμαρά για απόσυρση της τροπολογίας, ο ίδιος είπε πως «δεν πρόκειται για αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην μεταναστευτική πολιτική. Δεν είμαστε της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας για τους μετανάστες με εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο πόρων μέσω της ασφάλισης των εν λόγω εργαζομένων και ότι η νομιμοποίησή τους θα λειτουργήσει θετικά για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη

Για το ζήτημα παρέμβαση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. «Κάνουμε το εντελώς αντίθετο από αυτό που λέγεται», είπε ο Π. Μαρινάκης προσθέτοντας: «Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, είναι μια διάταξη που δεν έρχεται νύχτα και δίνει το δικαίωμα σε όσους βρίσκονται εδώ τρία χρόνια, με βεβαίωση εργοδότη, να πάρουν άδεια διαμονής για εργασία, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί, αν σταματήσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας».

«Η ρύθμιση δεν ισχύει για το διηνεκές και δεν ισχύει για όσους έρχονται τώρα», εξήγησε ο Π. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας ότι αφορά 28.000 άτομα. «Έχει σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Καταγράφονται άνθρωποι που βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα. Το σημαντικό που λέμε και ισχύει είναι πως η λήψη άδειας παραμένει στα 7 χρόνια και γίνεται πιο γρήγορη η διαδικασία επιστροφής όσων δεν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα», σημείωσε ο Π. Μαρινάκης.

Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς;

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς αφού χαρακτήρισε «λανθασμένη» την «αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί ‘νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών’», υποστήριξε ότι «στην πράξη η τροπολογία νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία!».

«Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!», σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζοντας: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, ‘έστω κι αν αυτό έχει λήξει’ Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε ότι «η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «τελείως άστοχο» «να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!» «Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος!», είπε ο Αντώνης Σαμαράς ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.

Τι προβλέπει η τροπολογία;

Η τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και του υπουργού Εργασίας, Αδώνιδος Γεωργιάδη προβλέπει πως μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, τώρα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δυο υπουργείων, η ρύθμιση αφορά 30.000 μετανάστες.

Έτσι, λοιπόν, η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.