Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη για ακόμα μία φορά για την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου. «Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμα διαρκεί. Και οι σκέψεις μας είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα στις οικογένειες των θυμάτων, γι’ αυτό και θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά.  Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη. Και δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός. 

Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις έκανε το σχόλιό της η κα Τσαπανίδου τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά ότι κυβερνά 4 ολόκληρα χρόνια και χαρακτηρίζει ως ασέβεια προς τα θύματα η υποκρισία του.

Πόπη Τσαπανίδου

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου

«Η συγνώμη και η ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με το «όλοι φταίνε», ούτε με ψεύτικες παραιτήσεις υπουργών που σε λίγες ημέρες θα είναι ξανά υποψήφιοι.

Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να κατανοήσει ότι δεν έγινε προχθές πρωθυπουργός αλλά κυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και ηγείται μιας παράταξης που κυβέρνησε σχεδόν τα μισά χρόνια από τη μεταπολίτευση.

Οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια απαξιώθηκαν και ξηλώθηκαν πολλές δικλείδες ασφαλείας, με βάση τις οποίες λειτουργούσαν ομαλά οι σιδηρόδρομοι τόσα χρόνια, που θα είχαν αποτρέψει το δυστύχημα. 

Και, κυρίως, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση του επιτελικού κράτους και της αριστείας και αντί αυτού κυβερνά με ρουσφέτια και αναξιοκρατία παντού. 

Πόσο πειστικό είναι να επιχειρεί να μας πείσει ότι όσα δεν έκανε τέσσερα χρόνια τώρα, θα τα κάνει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;

Έρχονται στιγμές που η ουσία ξεπερνά την επικοινωνία και κανένας Αμερικανός επικοινωνιολόγος δεν μπορεί να τα διορθώσει.»

Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Αφού απέτυχαν οικτρά να εμποδίσουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού και της
νεολαίας, τώρα προσπαθούν ξεδιάντροπα να τις φέρουν στα “μέτρα” τους, αλλοιώνοντας
το ίδιο το περιεχόμενό τους. Είναι, μάλιστα, τέτοια η υποκρισία του κυρίου Μητσοτάκη, που έφτασε στο σημείο να προσπαθεί να φορτώσει το σημερινό σάπιο κι εγκληματικό κράτος γενικά σε κάποιες “παθογένειες” και “συντεχνίες” και πάνω απ’ όλα στους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ πρόκειται για το κράτος του κεφαλαίου και του κέρδους που υπηρετεί η κυβέρνησή του, όπως και όλες οι προηγούμενες. Και φυσικά, προσπαθεί στο όνομα δήθεν της “αλλαγής” αυτού του κράτους, να αθωώσει και να συνεχίσει την ίδια -στην ουσία- πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη.
Ματαιοπονούν, αν νομίζουν ότι θα μπορούν πλέον να συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους. Η λαϊκή και νεανική οργή, αργά η γρήγορα, θα αναστρέψει και το σημερινό σάπιο κράτος και όσους το υπηρετούν.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25

Η χθεσινή επίδειξη λαϊκής δύναμης σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τον απόλυτο αποσυντονισμό της κυβέρνησης όπως καθρεφτίζεται στην παρουσία του κ. Γεραπετρίτη, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα της ανατροπής τόσο της Μητσοτάκης ΑΕ, όσο και των ολιγαρχικών συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν αυτοί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο λαός κινητοποιήθηκε μαζικά και αυθόρμητα, βάζοντας την ατζέντα που οφείλει να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή:

  • καμία ανοχή στη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών
  • οι μνημονιακές πολιτικές που καταστρέφουν τη χώρα και τις ζωές μας να πεταχτούν στα σκουπίδια

Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται έτοιμο για την επόμενη κινητοποίηση, γνωρίζοντας ότι η ιστορία και το πολιτικό μέλλον της χώρας γράφεται στους δρόμους. Όταν επιτέλους αποφασίσει ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές, θα είμαστε επίσης όλες και όλοι έτοιμοι να μεταφράσουμε την οργή των δρόμων σε ψήφο: καμία ανοχή μέσω της αποχής!