Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου με εκπροσώπους των ακτοπλόων, με στόχο να βρεθεί λύση στους πανάκριβους ναύλους των ακτοπλοϊκών. Στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Α. Σκέρτσος, ενώ τους ακτοπλόους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρος Πασχάλης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση ήταν «καλή και ειλικρινής». Οι ακτοπλόοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν μέσα σε 48 ώρες για τις προτάσεις τους σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων.

Άμεσες μειώσεις της τάξης του 20% ζήτησε η κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα των υψηλών τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η κυβέρνηση αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις για άμεση μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχουν εκτοξευτεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα για τους ταξιδιώτες παρά το γεγονός ότι τα καύσιμα για την κίνηση των πλοίων έχουν μειωθεί κατά περίπου 45% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν περιθώριο μέχρι και για 30% μείωση των τιμών στα ναύλα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση ζήτησε από τους ακτοπλόους στη σύσκεψη να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και τις δυσκολίες που προκύπτουν για τον οικογενειακό προϋπολογισμό από την ενεργειακή κρίση αλλά και τον πληθωρισμό για όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι ζήτησαν στο πλαίσιο της δικής τους εμπορικής πολιτικής να βγάλουν προσφορές που θα ανακοινώσουν μάλιστα άμεσα.

Ειδικότερα ο κ. Πασχάλης ως πρόεδρος του ΣΕΕΝ, δεσμεύθηκε στη σύσκεψη ότι θα κινητοποιήσει και τις άλλες εταιρείες, μέλη να προβούν σε τέτοιες κινήσεις. Οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν συζητήθηκαν οριζόντιες ή καθολικές μειώσεις στα εισιτήρια αλλά μόνο προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζουν είτε φορολόγηση των υπερκερδών είτε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με βάση μια συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς.