Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος να έχει δει τις ταινίες του Lord of the Rings και να μην έχει υποκλιθεί. Δεν είναι τυχαίο που για το Dune Part Two, αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, όλοι λένε πως είναι εφάμιλλό του. Ο Πίτερ Τζάκσον σημάδεψε τόσο το σινεμά και την καριέρα του, που οτιδήποτε έκανε μετά από τότε, ξεχάστηκε με ευκολία.

Υπάρχει όμως ακόμα μια τριλογία που δεν θα έπρεπε να ξεχαστεί. Οκ, οι τρεις ταινίες Χόμπιτ δεν ήταν αντάξιες και τόσο επικές όσο ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών, ενώ για την τρίτη, το Battle of the Five Armies, ο ίδιος ο Πίτερ Τζάκσον είχε παραδεχτεί το 2014 πως βιάστηκε πολύ και κατέληξε να κάνει κάποια πράγματα όχι με τον τρόπο που θα ήθελε.

Η τριλογία Χόμπιτ δέχτηκε τότε, το 2012 ως το 2014 που ολοκληρώθηκε, έντονη κριτική, ειδικά από τους φανατικούς του κόσμου του Τόλκιν που είχαν δει στον Πίτερ Τζάκσον έναν άξιο λαμπαδηδρόμο των ιστοριών και απογοητεύτηκαν από το Χόμπιτ. Η βασική αιτίαση ήταν πως δε χρειαζόταν να γίνουν 3 ταινίες ή ότι ήταν λάθος κίνηση να βάλει τον δράκο Σμάουγκ να πεθαίνει στο πρώτο δεκάλεπτο της τρίτης ταινίας, ενώ θα μπορούσε να το είχε κάνει στο τελείωμα του Desolation of Smaug.

3 υποτιμημένες ταινίες επιστρέφουν στις αίθουσες: Έναν χρόνο μετά το επός, έρχεται η prequel τριλογία

Οι τρεις ταινίες Χόμπιτ είναι φανταστικές, αν τις δούμε συνολικά

Δεν είναι όμως δυνατό να ακυρωθεί το πόσο καλή δουλειά έγινε στο χτίσιμο των κόσμων, το βασίλειο του Θράντουιλ, η Λιμνούπολη, η Έρεμπορ, το Ντέιλ. Δε συμμεριζόμαστε επίσης τόσο τη γκρίνια για τα CGI Ορκ. Προφανώς και τα Ορκ του LoTR που ήταν με handmade στολές από ολόκληρη ομάδα ήταν υπέροχα. Αλλά και ο Άζογκ με τον Μπάλρογκ ήταν εξίσου καλοφτιαγμένοι.

Οι τρεις ταινίες επιστρέφουν λοιπόν στις αίθουσες, 10 χρόνια μετά το φινάλε της τριλογίας, στην ίδια λογική των Epic Movie Nights που έκαναν πέρσι τα Village.

Από 22 μέχρι 27 Μαρτίου θα μπορείς να δεις το Unexpected Journey, από τις 28/3 μέχρι 3/4 το Desolation of Smaug και από τις 4 Απριλίου και για μια εβδομάδα το Battle of the Five Armies θα ολοκληρώσει το ταξίδι στη Μέση Γη. Εκεί όπου αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής είναι ο νεαρος Μπίλμπο.

Για όσους δε γνωρίζουν το στόρι, τα γεγονότα που βλέπουμε στις τρεις ταινίες Χόμπιτ προηγούνται χρονικά όσων είδαμε στο LoTR, κατά περίπου 60-70 χρόνια.

Ο Μπίλμπο είναι ένα ήσυχο Χόμπιτ που θέλει να ζει σχεδόν απομονωμένος, απολαμβάνοντας τον κήπο του και τα καλούδια του Χόμπιτον. Όμως, ο Γκάνταλφ βλέπει σε αυτόν μια φλόγα και το σχέδιο του περιλαμβάνει τον Μπίλμπο ως το 14ο μέλος μιας παρέας Νάνων που ετοιμάζονται για εκστρατεία στην Έρεμπορ με στόχο την ανακατάληψη της πατρογονικής τους γης. Εκεί, θα πρέπει να τα βάλουν με τον δράκο Σμάουγκ που αρκετά χρόνια πίσω επιτέθηκε και ξεκλήρισε τους απόγονους του Ντούριν.

Αυτές οι ταινίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μια καλή υπενθύμιση του potential του κόσμου του Τόλκιν, με την ελπίδα να δούμε κάποια στιγμή από τον Τζάκσον να γίνονται ταινίες με γεγονότα του Σιλμαρίλιον, όπως η ιστορία του Μπέρεν και της Λούθιεν, που αναφέρεται εξάλλου στο The Fellowship of the Ring.

* Μπορείς να κάνεις κράτηση εισιτηρίων εδώ.