Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προετοιμάζονται για το μεγαλύτερο μπασκετικό ραντεβού της Ευρώπης, το final-4 στην Ευρωλίγκα, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν Φενέρ και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Για το ματς του Ολυμπιακού στα γράψαμε εδώ αυτά που σκεφτόμαστε και εκτιμάμε πως ισχύουν στη θεωρία, σε αυτό το κείμενο θα διαβάσεις για το Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε, που είναι και το πιο αμφίρροπο των δύο. Πάντοτε, στη θεωρία.

Στα δύο ματς στην regular season στην Ευρωλίγκα, οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από μία νίκη, με τη Φενέρ να κερδίζει κατά κράτος τον Παναθηναϊκό με 15 πόντους, με προπονητή τον Ιττούδη, σε ματς που ήταν για να χάσουν με 30 οι Πράσινοι, χωρίς όμως Κέντρικ Ναν και με τραυματία Ντίνο Μήτογλου και, επί της ουσίας, Παπαπέτρου. Στον δεύτερο γύρο, στο ΟΑΚΑ, η Φενέρ είχε τον νεοφερμένο τότε Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, και ο Παναθηναϊκός είχε τον Ναν, όχι όμως τον Σλούκα. Η νίκη με 11 πόντους ήρθε με ένα προσωπικό κρεσέντο του Ναν, σε μια φάση που ο Παναθηναϊκός ήταν σχετικά ντεφορμέ.

Οι δύο ομάδες έκαναν παρόμοια διαδρομή στην Ευρωλίγκα, ακόμα πιο όμοια στα play offs, με τη Φενέρ να κάνει 2 break έδρας, τον Παναθηναϊκό να δέχεται ένα και να κάνει ένα.

Αν δει κανείς τα ρόστερ τους, θα βρει ποσοτική υπεροχή της Φενέρ έναντι του Παναθηναϊκού, στη θεωρία όμως και πάντοτε με την διαχείριση που έγινε φέτος από τους δύο προπονητές.

Στα γκαρντ η Φενέρ έχει Καλάθη-Γουίλμπεκιν-Ντόρσεϊ-Γκούντουριτς-Μαντάρ, όμως ο Μαντάρ στα play offs έπαιξε ελάχιστα, ο Ντόρσεϊ σε 2 ματς σχεδόν καθόλου και είναι και ο πιο αλλοπρόσαλλος παίκτης στο final-4. Στη θέση 3 υπάρχει πάλι ο Γκούντουριτς με τον Μπιμπέροβιτς, ενώ σε κάποιες στιγμές παίζουν εκεί αρκετά ο Σέστινα και λιγότερο ο Χέιζ-Ντέιβις. Οι δυο τους, μαζί με τον Πιέρ, καλύπτουν και το 4, με τον Χέιζ-Ντέιβις να είναι ο κυρίαρχος εκεί. Και στο 5, η Φενέρ έχει Μότλι-Παπαγιάννη-Σανλί, τρεις παίκτες που θεωρώ πολύ κοντά στην ποιότητα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τον Μότλι να είναι σαφώς πιο dominant.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, είναι πληρέστατος στα γκαρντ, αν είναι και οκ ο Σλούκας, τον οποίο πλαισιώνουν οι Κέντρικ Ναν-Τζέριαν Γκραντ και Λούκα Βιλντόζα. Ο τελευταίος βέβαια είναι απογοητευτικός φέτος, δεν έχει δώσει σημεία ζωής, αλλά οφείλουμε να τον μετράμε. Θεωρώ πως στα γκαρντ πρέπει να βάλω τον Γκριγκόνις, παρότι ο Αταμάν τον έβαλε σχεδόν αποκλειστικά στο 3 φέτος. Μόνο που απέναντι στη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός είδε ότι έχει ένα βασικό τριάρι, τον Παπαπέτρου, και τον Καλαϊτζάκη για να μπαίνει να συνεισφέρει για ένα δεκάλεπτο. Στο 4 υπάρχουν ο Μήτογλου με τον Χουάντσο (πάλι με την προϋπόθεση πως θα είναι οκ με το πόδι του) και στο 5 ο Λεσόρ, με ελάχιστη ως καθόλου βοήθεια από Αντετοκούνμπο-Μπαλτσερόφσκι.

Ευρωλίγκα - Final4: Ο μόνος παίκτης του ΠΑΟ που μπορεί να «σοκάρει» τη Φενέρ και οι 2 που πρέπει να «επιστρέψουν»
(Photo credits: Pau Barrena/Euroleague Basketball via Getty Images)

Είναι η ώρα για το 2ο καλό του ματς στη φετινή Ευρωλίγκα;

Αυτή είναι η εικόνα των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει παίκτες απέναντι στη Μακάμπι, δηλαδή Παπαπέτρου και Καλαϊτζάκη. Δεν θα αρκούν όμως σε έναν ημιτελικό στην Ευρωλίγκα απέναντι σε αυτή τη Φενέρ. Θα χρειαστεί κάποιος από τους Μπαλτσερόφσκι-Αντετοκούνμπο-Βιλντόζα να δώσουν κάτι.

Και ο μόνος που μπορεί, αν παίξει καλά, να γείρει την πλάστιγγα, είναι ο Βιλντόζα. Όσο καλό ματς κι αν κάνουν οι δύο ψηλοί, δε μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε ημιτελικό Ευρωλίγκα. Μπορούν μόνο να ξεκουράσουν τον Λεσόρ ή να τον καλύψουν αν δεν του βγει το ματς. Στα γκαρντ ο Παναθηναϊκός θα τις βρεις τις καλές επιλογές και το αποτέλεσμα. Αν δεν είναι ο Σλούκας με τον Ναν μαζί, θα είναι ένας από τους δύο και ο Γκραντ. Ή ένας από τους δύο και ο Γκριγκόνις. Θα είναι και ο Παπαπέτρου. Ο Χουάντσο θα τα δώσει τα καλά του λεπτά στην άμυνα. Ο X-Factor μπορεί να είναι μόνο ο Βιλντόζα.

Δεν περιμένω ιδιαίτερα πράγματα από τον Αργεντινό στο φινάλε για την Ευρωλίγκα, να είμαι ειλικρινής. Έχω απογοητευτεί γιατί θεωρώ πως εντός του 2024 δεν έχει αδικηθεί από τον Αταμάν στη χρήση του, όπως αδικήθηκαν κατάφωρα ο Παπαπέτρου και ο Καλαϊτζάκης. Και στα ματς πρωταθλήματος με Άρη-ΠΑΟΚ Χ2, η απόδοσή του ήταν σχεδόν για κλάματα. Μόνο στο 3ο ματς με τη Μακάμπι αδικήθηκε που προσέφερε σκορ και έπαιξε λίγο. Είναι η μοναδική του ευκαιρία να κάνει ένα καλό ματς στην Ευρωλίγκα και να βοηθήσει την ομάδα του πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι για αλλού – αν ισχύουν τα ρεπορτάζ.

Θες την Ευρωλίγκα; Να η στιγμή σου

Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί οπωσδήποτε να βρει ξανά τους παίκτες που τον έφεραν ως την 8αδα με πλεονέκτημα, που χάθηκαν στα play offs. Γκραντ, Γκριγκόνις, Μήτογλου έχουν τραβήξει πολύ κουπί, κουράστηκαν με τόσα πολλά 30λεπτα, αλλά είναι ένα δίμηνο κοντά για τον καθένα που είναι αγνώριστοι.

Κι αν η κακή απόδοση του Γκραντ με την απίστευτη διστακτικότητα και φοβία στην επίθεση, μπορεί να καμουφλαριστεί με 2-3 καλές άμυνες (και στην άμυνα έχει πέσει), η κακή απόδοση του Γκριγκόνις και του Μήτογλου δεν μπορούν να κρυφτούν.

Ο Λιθουανός ήταν ο λόγος που η Μακάμπι έκανε το break, με ευθύνη σαφώς του προπονητή που δεν έβαλε τον Παπαπέτρου πάνω στον Κόλσον, τελευταία δεν του βγαίνουν τα σουτ καθόλου και γίνεται και αμυντικά προβληματικός, ιδίως στις περιστροφές, επειδή δεν σκοράρει μπροστά.

Ευρωλίγκα - Final4: Ο μόνος παίκτης του ΠΑΟ που μπορεί να «σοκάρει» τη Φενέρ και οι 2 που πρέπει να «επιστρέψουν»
(Photo credits: David Grau/Euroleague Basketball via Getty Images)

Ο Μήτογλου είναι ακόμα πιο κραυγαλέα σε πτωτική απόδοση, αμυντικά χάνει συνεχώς τους παίκτες που μαρκάρει, παραλίγο ο Τζέικ Κόεν να γινόταν ήρωας της Μακάμπι στο 2ο ματς στο ΟΑΚΑ, με 10 ή 12 πόντους στο πρώτο 15λεπτο του ματς, αν θυμάμαι καλά, ενώ εκτέλεσε και πολλά κακά σουτ στο 5ο ματς, εκεί όπου έπαιρνε επιθετικό ριμπάουντ, είχε έξω πάσα σε ελεύθερο συμπαίκτη και έκανε σουτ-τούβλα. Θέλει να καθαρίσει το μυαλό του ο Ντίνος που και στο ματς με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή ήταν κακός.

Η Ευρωλίγκα είναι, εδώ που φτάσαμε, διακαής πόθος, ο ίδιος ο Παναθηναϊκός επικοινωνεί πως η συμμετοχή δεν αρκεί, επομένως σε αυτό το τριήμερο θα πρέπει, πέρα από το μπάσκετ που θα παίξει η ομάδα, να γίνει μια διαχείριση παικτών από τον Αταμάν, αν όχι τέλεια, τουλάχιστον πολύ καλή και οι παίκτες που θα μπουν να είναι έτοιμοι να δώσουν κάτι.

Ένα σωστό φάουλ, ένα ριμπάουντ, να μην δώσουν αιφνιδιασμό στη Φενέρ, αυτά τα πράγματα που λογίζονται ως μικρές φάσεις, αλλά στη μεγάλη εικόνα του αγώνα διαβάζονται διαφορετικά. Η πιο σημαντική φάση στα 5 ματς με τη Μακάμπι, ήταν η τάπα του Καλαϊτζάκη στον Ριβέρο που έφερε και το κερδισμένο φάουλ για βολές από τον Κλίβελαντ.

* Κεντρική φωτογραφία: Pau Barrena/Euroleague Basketball via Getty Images