Οι μεταγραφές του καλοκαιριού βγάζουν ιντριγκαδόρικες ποδοσφαιρικές ιστορίες, πέρα από μια πρώτη -μπακαλική συνήθως- αποτίμηση για το τι θα πρέπει να περιμένει κανείς από τις ομάδες που υποστηρίζει, αλλά και τους αντιπάλους.

Με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου να έχει φύγει ήδη, το μεταγραφικό παζάρι έχει ανάψει για τα καλά, παίκτες πάνε και έρχονται και τα γερά πορτοφόλια έχουν ανοίξει διάπλατα. Και έχουμε ακόμα περίπου δυο μήνες…

Kylian Mbappe is a target for Real Madrid.

Φάκελος Μεταγραφές 2023: Η γνωστή και αγαπημένη Mbappé-άδα

Όπως και πέρυσι αλλά και πρόπερσι, έτσι και φέτος, ο Mbappé είναι το πιο hot μεταγραφικό όνομα. Όχι μόνο διότι είναι ένας ασύλληπτα καλός παίκτης, όχι μόνο διότι έκανε ένα αδιανόητο Μουντιάλ, αλλά κυρίως διότι για μια ακόμα χρονιά είναι «διαθέσιμος». Πρόπερσι, μπαίνοντας στον τελευταίο χρόνο του (τότε) συμβολαίου του, φλέρταρε παθιασμένα με την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία φέρεται να έκανε πρόταση στην Παρί 180 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβαίνοντας μέχρι τα 200.

Μάταια όπως αποδείχθηκε, καθώς ο Nasser Al-Khelaifi , ο ιδιοκτήτης της Παρί, αποφάσισε να παίξει τα ρέστα του, να αρνηθεί την πλουσιοπάροχη πρόταση, να κρατήσει τον Εμπαπέ και να προσπαθήσει να τον «ψήσει» να ανανεώσει τη συνεργασία του με την ομάδα. Όντως, πέρυσι τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι ο Mbappé , σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είχε υπογράψει προσύμφωνο με τη Ρεάλ, τελικά άφησε τους Μαδριλένους και τον Florentino Perez στα κρύα του λουτρού, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο με τους Παριζιάνους.

Πού ήταν όμως η «παγίδα»; Ότι ο Mbappé μπορεί να τα «τσέπωσε» χοντρά, να έγινε το «πρόσωπο» και η «βιτρίνα» της Παρί, μια κάποιου είδους απόδειξη ότι η Παρί είναι «μεγάλος παίκτης» στο ευρωπαϊκό σκηνικό, μόνο που υπέγραψε συμβόλαιο για 2+1 χρόνια, με τον τρίτο χρόνο να είναι στη δική του διακριτική ευχέρεια και όχι της ομάδας. Τι έκανε λοιπόν αυτός ο «μικρός σατανάς»;

Αφού υπέγραψε το 2+1, λίγο καιρό μετά ενημέρωσε τη διοίκηση της Παρί ότι δεν θα κάνει χρήση του +1 και θα αποχωρήσει από την ομάδα μόλις παρέλθει η διετία, δηλαδή το καλοκαίρι του 2024 – μια πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες. Και κάπως έτσι, με μια απλή κίνηση πέρασε μια κανονική «θηλιά» στον λαιμό του Κελαϊφί, ο οποίος, για ένα ακόμα καλοκαίρι, στέκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων:

Tον κρατάει και για την επόμενη σεζόν, προσπαθώντας για μια ακόμα φορά να τον πείσει να ανανεώσει, τάζοντας «γη και ύδωρ», με τον κίνδυνο να τον χάσει ελεύθερο και να μην βάλει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία ή τον πουλάει φέτος, διεκδικώντας τουλάχιστον ένα ποσό κοντά στα 180 εκατομμύρια που είχε δώσει για να τον αγοράσει από τη Μονακό;

Και ερώτηση β: η Ρεάλ, είναι διατεθειμένη να δώσει αυτό το καλοκαίρι 180 ή 200 εκατομμύρια για να κάνει δικό της τον παίκτη ή θα επιλέξει να τον πάρει ελεύθερο του χρόνου, κάνοντας το «κόλπο – γκρόσο» της δεκαετίας; Υπομονή κάποιες εβδομάδες ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές!

Φάκελος Μεταγραφές 2023: «Ρεάλ Μαδρίτης»

Προφανώς και η υπόθεση Εμπαπέ, είναι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τη Ρεάλ (και αυτό) το καλοκαίρι – ένας λόγος παραπάνω, είναι η αποχώρηση του Benzema, ο οποίος προτίμησε την ηρεμία και τα άπειρα εκατομμύρια της Σαουδικής Αραβίας για μια καλή συνταξιοδότηση. Ο υπόλοιπος κορμός της ομάδας όμως έμεινε αναλλοίωτος, ο «πιστός στρατιώτης» Luca Modric συνεχίζει για (τουλάχιστον) μια ακόμα χρονιά, ο Kroos το ίδιο, η Ρεάλ έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να «ανανεώσει τα κύτταρά της» αποκτώντας Camavinga, Tchouameni και Valverde, υπάρχει ο Vinicius Junior και ο Rodrigo και απ’ αυτό το καλοκαίρι υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στις τάξεις της: ο Jude Bellingham, που ήρθε από την Dortmund για πάνω από 100 εκατομμύρια.

Jude Bellingham signs with Real Madrid

Στο πλαίσιο του «παιδομαζώματος», η Ρεάλ απέκτησε επίσης για 20 εκατομμύρια τον 18χρονο Arda Guller από τη Φενέρ, το νέο μεγάλο αστέρι του τουρκικού ποδοσφαίρου ή «Τούρκο Μέσι» όπως τον λένε. Με την ελπίδα να μην είναι όπως ήταν ο Κουτσιανικούλης «ο Έλληνας Μέσι» ή όπως ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος ο «Έλληνας Κριστιάνο»… Τις μεγαλύτερες υπερβολές, άλλωστε, στις μεταγραφές τις ακούμε.

Φάκελος Μεταγραφές 2023: Η χαρούμενη παρέα της Ίντερ Μαϊάμι

Ο David Beckham, έκανε το μεγαλύτερο ντιλ που θα μπορούσε να κάνει κανείς αυτό το καλοκαίρι: έπεισε τον Messi να πει «όχι» στα δισεκατομμύρια της Σαουδικής Αραβίας, να κάψει το χαρτί της επιστροφής του στη Μπαρσελόνα και να γίνει κάτοικος ΗΠΑ. Τα χρήματα της συμφωνίας παραμένουν κάπως ασαφή, προφανώς διότι πέρα από τα χρήματα που θα πάρει από την ομάδα, υπάρχουν ένα σωρό εμπορικές και χορηγικές συμφωνίες, που θα ανεβάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό του Messi στα ύψη, σε μια συμφωνία στην οποία συναίνεσε και συνεργάστηκε ολόκληρο το MLS: ο ερχομός του Μέσι, ενόψει μάλιστα του Μουντιάλ που θα γίνει (και) στις ΗΠΑ, ανεβάζει την αξία, τη δημοτικότητα και την εμπορικότητα ολόκληρης της λίγκας και όχι μόνο της Ίντερ Μαϊάμι.

μεταγραφές

Μάλιστα, για να μην νιώθει μοναξιά ο Messi, ο Beckham είναι διατεθειμένος να του φέρει και εκλεκτή παρέα: πρώτα, έφερε έναν προπονητή πολύ αγαπημένο στον «Leo», τον Αργεντινό (και πρώην της «Μπάρσα») Tata Martino. Και στη συνέχεια, πήγε και «ψώνισε» τους παλιούς του συμπαίκτες, Busquets και Jordi Alba, δύο ακόμη μεταγραφές που «ψηλώνουν» το πρεστίζ του υποβαθμισμένου πρωταθλήματος.

Έχει ακουστεί επίσης το όνομα του Andrés Iniesta, που αποχώρησε από την Ιαπωνία αλλά και του Luis Suarez, που ακούγεται πως θέλει να αποχωρήσει από τη Γκρέμιο και να ανταμώσει με τα άλλα «αηδόνια». Τελευταία (και πιο κωμική) φήμη, αυτή του Eden Hazard, που έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ και σκέφτεται να σταματήσει το ποδόσφαιρο (το οποίο ουσιαστικά έχει σταματήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά δεν του το έχουν πει…).

Φάκελος Μεταγραφές 2023: Άλλος για Σαουδική Αραβία;

Όταν οι σεϊχηδες τα «έσκαγαν χοντρά» στον Cristiano πριν από 6 μήνες, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν: με 500 εκατομμύρια για 2,5 χρόνια, αγόρασαν έναν σπουδαίο παίκτη, έναν «κράχτη» για τον ερχομό και άλλων σπουδαίων παικτών, αξιοπιστία και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Και μπορεί να τους ξεγλίστρησε ο Messi, αλλά οι μεταγραφές τους μέχρι τώρα είναι οι Benzema, Kanté , Brozovic, Firmino και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένονται πολλά ακόμα «μπαμ»: όσο δεν παίρνουν μεταγραφή ή δεν δίνονται δανεικοί ή δεν αποφασίζουν για τη συνέχεια της καριέρας τους διάφοροι «πάλαι ποτέ παιχταράδες», τόσο θα καλοσκέφτονται την προοπτική της Σαουδικής Αραβίας. Lucacu, Mendi, De Gea, Son, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν γραφτεί.

N' Golo Kanté goes to Saudi Arabia

Φάκελος Μεταγραφές 2023: Οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Ο Gundogan, αφού του έφυγε το «απωθημένο» της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σίτι, πήγε στη Μπαρσελόνα. Η Λίβερπουλ, προχωρά σε μια ριζική ανανέωση της μεσαίας της γραμμής και έχει αποκτήσει ήδη τον Αργεντινό Mac Allister, που έκανε ένα σπουδαίο Μουντιάλ και τον Ούγγρο Szoboszlai. Η Άρσεναλ, γλυκάθηκε από την πορεία πρωταθλητισμού που έκανε πέρυσι και ξεπαραδιάστηκε για τον Declan Rice, πληρώνοντας πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ και πάνω από 55 για τον Ολλανδό Timber -μεταγραφές που έκαναν παγκόσμια αίσθηση. Α, πήρε και τον Kai Havertz.

Declan Rice joins Arsenal

Η βαθύπλουτη Νιουκάστλ έδωσε 70 εκατομμύρια στη Μίλαν για να κάνει δικό της το Sandro Tonali, ενώ ένα τεράστιο ερωτηματικό υπάρχει πάνω από το κεφάλι του Harry Kane: θα πάει στη Μπάγερν Μονάχου, που έχει ήδη καταθέσει πρόταση στην Τότεναμ, η οποία σε πρώτη φάση απορρίφθηκε; Θα μπει στο κόλπο μήπως η Γιουνάιτεντ ή καμιά Τσέλσι; Διότι στην Τότεναμ, δεν φαίνεται να μένει ο Kane, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι.

Φάκελος Μεταγραφές 2023: Μade in Greece

Παρότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τις ομάδες που τερμάτισαν ψηλά στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας ξεκινούν σε λίγες μέρες, παρατηρείται μια ανησυχητική ηρεμία: η ΑΕΚ – που η αλήθεια είναι πώς μοιάζει να χρειάζεται μόνο κάποιες «πινελιές» – έκανε τη σπουδαία κίνηση να αγοράσει τον Pineda, τον MVP του πρωταθλήματος από τη Θέλτα, απ’ όπου είχε έρθει δανεικός. Εξακολουθεί ωστόσο να ψάχνει για ένα σέντερ – μπακ και ίσως μια – δυο ακόμα προσθήκες.

μεταγραφές

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έβαλε έναν πραγματικά καλό μπαλαδόρο στον άξονά του, το Σέρβο Jurisic, πήρε τον Mladenović για τη θέση του αριστερού μπακ, έφερε πίσω το Zeca και βλέπει τον Aitor να έχει επιστρέψει σε καλή κατάσταση. Εκκρεμεί ωστόσο η υπόθεση του σέντερ – μπακ και ενός «εξαρο-οκταριού», εν δυνάμει βασικών.

Ο Ολυμπιακός μάλλον καθυστέρησε να πάρει πρώτα τεχνικό διευθυντή και μετά προπονητή, άρα μοιραία μάλλον έχει καθυστερήσει να κάνει μεταγραφές, διότι προέχει από το νέο τεχνικό επιτελείο να αξιολογηθεί το ρόστερ και να αποφασιστεί ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα πουληθούν και ποιοι θα δοθούν δανεικοί.

Olympiakos

Όσο για τον ΠΑΟΚ, επίσης δείχνει να έχει μείνει πολύ πίσω, αφού η μόνη ουσιαστική προσθήκη είναι αυτή του αμυντικού Troost – Ekong, που ήρθε ουσιαστικά να καλύψει το κενό του Ingasson, που πουλήθηκε στη Μίντιλαντ. Οι μεταγραφές που χρειάζονται οι Βόρειοι είναι πάνω από τέσσερις.

Troost – Ekong PAOK

Ωστόσο, περιμένουμε κινήσεις από τις ελληνικές ομάδες τις επόμενες μέρες, ενώ κάποιες θα κινηθούν ανάλογα με το πώς και αν προχωρήσουν στην Ευρώπη: αν εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή μέσα από τα προκριματικά και ξέρουν ότι θα βάλουν στα ταμεία τους ένα μίνιμουμ ποσό από τους ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, θα κινηθούν μεταγραφικά με μεγαλύτερη σιγουριά. Οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, άλλωστε, είναι σύνηθης πρακτική των ομάδων μας.