Ανάμεσα στις χιλιάδες των μεταγραφών που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, υπάρχουν εκείνες που ξεχωρίζουν, που γίνονται σίριαλ, που επανερχόμαστε σε εκείνες πολλές φορές μέσα στα επόμενα χρόνια. Η μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι ήταν μια τεράστια συμφωνία και απεικόνισε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον όγκο των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει κανείς μια τέτοια μεταγραφή.

Οι εκπρόσωποι του Μέσι διαπραγματεύτηκαν τη μεταγραφή μέσα από μια σειρά εμπορικών συμφωνιών -καθώς μια τέτοια μεταγραφή δεν κλείνεται απλά με ένα ποσό που καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό του ποδοσφαιριστή. Για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, πέρα από την ετήσια αποζημίωσή του, έπρεπε να υπάρξει μια συμφωνία με την Apple TV η οποία διατηρεί τα δικαιώματα του MLS, με τον Μέσι να καρπώνεται ποσοστό των εσόδων από τους νέους συνδρομητές.

Μεταγραφή
Φωτο: Instagram/Lionel Messi

Οι αμοιβές του 36χρονου θα καλυφθούν επίσης με μετοχές της Ίντερ Μαϊάμι. Αυτή η μεταβίβαση θα ενεργοποιηθεί μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τον σύλλογο. Για τη μεταγραφή του στην Ίντερ Μαϊάμι θα συνεισφέρει και η Adidas (μακροχρόνιος χορηγός του MLS και τους 29 συλλόγους) αλλά και το Fanatics.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, μια τέτοια μεταγραφή δεν αφορά μόνο τους εκπροσώπους της ομάδας και του ποδοσφαιριστή. Παρόλο που ο Μέσι έφυγε από την Παρί Σεν Ζερμέν ως ελεύθερος, η μεταγραφή του στην Ίντερ Μαϊάμι χρειάστηκε μήνες διαπραγματεύσεων προτού ο σύλλογος των ΗΠΑ καταφέρει να αποσπάσει την υπογραφή του super star. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος για να συμβεί μια super μεταγραφή.

Οι μεταγραφές της νέας εποχής

Οι super μεταγραφές εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν αφορούν πλέον απλώς τη συμφωνία αμοιβής και χρονικής διάρκειας, αφού υπάρχουν τόσες πολλές εμπορικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη και με τους παίκτες που συμμετέχουν να έχουν μεγάλο μέρος της μόχλευσης.

Ως εκ τούτου, δεν είναι ασυνήθιστο να συμφωνούνται προσωπικοί όροι πριν καν υποβληθεί μια προσφορά προς το club που ανήκει ο ποδοσφαιριστής. Ωστόσο, για να φτάσουν club και ποδοσφαιριστής σε ένα στάδιο όπου είναι αμφότεροι ευχαριστημένοι, απαιτείται μια περίπλοκη διαδικασία.

Ο Ίαν Έιρ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λίβερπουλ που τώρα εργάζεται για το Νάσβιλ στο MLS, λέει στο The Athletic πως απαιτείται μεγάλη έρευνα και ανάλυση δεδομένων για να διαπιστωθεί το ύψος της αμοιβής που θα πρέπει να συμφωνηθεί σε κάθε μεταγραφή. «Κάνουμε πολλή δουλειά προσπαθώντας να δημιουργήσουμε όσο περισσότερα συγκριτικά δεδομένα μπορούμε. Η χρήση αυτής της προσέγγισης καθιστά ευκολότερη μια ορθολογική συζήτηση», αφού όπως τονίζει ο ίδιος, «Μερικές φορές ο ατζέντης θα έλεγε ότι ο παίκτης τους είναι καλύτερος από έναν άλλον και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αμείβεται παραπάνω, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να διαπραγματεύεσαι για καιρό».

Τελικά, αν ο σύλλογος παίξει σωστά τα χαρτιά του, θα πάρει τον παίκτη που θέλει. Όπως έκανε η Μάντσεστερ Σίτι με τον Έρλινγκ Χάαλαντ το περασμένο καλοκαίρι ή η Ρεάλ Μαδρίτης με τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ αυτό το καλοκαίρι. Αυτό άλλωστε δεν είναι το θέμα;

Η τέχνη της εξαπάτησης

Πριν από τη μεταγραφή των 134 εκατ. ευρώ του Ντέκλαν Ράις από τη Γουέστ Χαμ στην Άρσεναλ τον Ιούλιο, ο Τζακ Γκρίλις ήταν ο πιο ακριβός Βρετανός παίκτης στην Premier League, έχοντας αναγκάσει τη Μάντσεστερ Σίτι να δώσει περίπου 116 εκατ. ευρώ το 2021. Ο πρώην παίκτης της Άστον Βίλα βρισκόταν στο ραντάρ της Σίτι για αρκετό καιρό, αλλά η τέχνη της συμφωνίας, ιδιαίτερα από την άποψη της Βίλα, ήταν πιο λεπτή από τη στιγμή που αφορούσε την τήρηση της ρήτρας αποδέσμευσής του.

Η ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 116 εκατ. ευρώ εισήχθη στο πενταετές συμβόλαιο του Γκρίλις που υπέγραψε με τη Βίλα το 2020 και ένα βασικό σημείο ήταν ότι ήταν εμπιστευτικό – ένα νομικό ζήτημα που αφορούσε ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο – το οποίο λειτούργησε υπέρ της πλευράς της ομάδας καθώς η Άστον Βίλα ήταν απρόθυμη να τον πουλήσει. Ωστόσο, εάν ένας σύλλογος πρόσφερε την πλήρη αξία της ρήτρας, η Βίλα δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε.

Μεταγραφή
Φώτο: Instagram/Jack Grealish

Η Βίλα δεν αποδεχόταν την προσφορά της Σίτι για πέντε ημέρες, παρά το γεγονός ότι την αναγνώριζε. Ο Κρίστιαν Παρσλόου, διευθύνων σύμβουλος της Βίλα, χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο προσπαθώντας να πείσει τον Άγγλο διεθνή να παραμείνει στην ομάδα, προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο και αύξηση μισθού.

Υπήρξε ακόμη και μια αγωνιώδη προσπάθεια για να υπογράψουν καινούργιους παίκτες για να αποδείξουν στον Γκρίλις τις φιλοδοξίες του club: ο Εμιλιάνο Μπουέντια, ο Ντάνι Ιγκς και ο Λίον Μπέιλι ήταν η απόδειξη.

Η ρήτρα αποδέσμευσης του Γκρίλις επρόκειτο να λήξει στις 7 Αυγούστου – σχεδόν μια εβδομάδα μετά την προσφορά των 100 εκατομμυρίων λιρών της Σίτι – και η στρατηγική των ιθυνόντων της Βίλα ήταν να καθυστερήσει μερικές ακόμη ημέρες, για να κερδίσει περισσότερη δύναμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είχαν συνομιλίες με άλλους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένης της Ρεάλ Μαδρίτης, για να δημιουργήσουν περαιτέρω ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν ένα κλίμα «δημοπρασίας», αλλά τους έγινε σαφές από τους εκπροσώπους του Γκρίλις πως εκείνος ήθελε να πάει μόνο στη Σίτι. Όλα τα μέρη τελικά κατέληξαν σε συμφωνία, εν μέρει λόγω της ισχυρής σχέσης του Γκρίλις με τη Βίλα.

Πίσω από τις λέξεις…

«Η διαφορά είναι ότι όταν προσπαθείς να αποκτήσεις τους πιο επιδραστικούς παίκτες, υπάρχουν πάντα περισσότερες από μία ομάδες που ενδιαφέρονται», λέει ο Έιρ όταν ρωτήθηκε για την πολυπλοκότητα των μεταγραφών υψηλού προφίλ.

«Υπάρχουν πάντα δύο ή τρεις σύλλογοι που προσπαθούν να πάρουν τον ποδοσφαιριστή για λογαριασμό τους. Επομένως, δεν είναι ότι η Λίβερπουλ διαπραγματεύεται με τον ατζέντη και δεν ενδιαφέρεται κανένας άλλος. Στις διαπραγματεύσεις, ο ατζέντης και ο παίκτης έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη».

Ο Λες Ριντ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Σαουθάμπτον, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την πώληση του Βίρτζιλ φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ τον Ιανουάριο του 2018, αν και αυτή η ιστορία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2017, η Λίβερπουλ στόχευσε τον Φαν Ντάικ και δεν ήταν καθόλου διακριτικοί. Εκείνη την εποχή, η Σαουθάμπτον ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει τη Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ για τον τρόπο προσέγγισής της.

Μεταγραφή
Φωτο: Instagram/Virgil Van Dijk

Η πλευρά του Άνφιλντ εξέδωσε μια δήλωση ζητώντας συγγνώμη από τον ιδιοκτήτη, το διοικητικό συμβούλιο και τους οπαδούς της Σαουθάμπτον «για οποιαδήποτε παρεξήγηση» και ανακοίνωσε ότι «τερμάτισε κάθε ενδιαφέρον για τον παίκτη».

Αλλά τον Ιανουάριο του 2018, ο Βαν Ντάικ πήρε τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ για 75 εκατ. ευρώ – 25 εκατ. παραπάνω από όσα ήθελε να πληρώσει η Λίβερπουλ επτά μήνες νωρίτερα. Το ύψος της μεταγραφής έσπασε κάθε ρεκόρ για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην άμυνα.

«Η αλήθεια είναι ότι η Λίβερπουλ δεν προσέφερε ποτέ τίποτα (το καλοκαίρι)», λέει ο Ριντ στο The Athletic. «Υπήρχαν προφορικές επικοινωνίες ότι θα παίρναμε 50 εκατ. ευρώ, αλλά μπορούσα να κοιτάξω τον παίκτη στα μούτρα και να πω: “Δεν έχω ένα email ή ένα κομμάτι χαρτί που να λέει ότι έχουν προσφέρει 50 εκατομμύρια λίρες”, γιατί δεν το έκαναν».

Μόλις συμφωνήθηκε το ύψος του ποσού για τη μεταγραφή 75 εκατομμυρίων λιρών, η Σαουθάμπτον έπρεπε να συμβιβαστεί με μια δομή πληρωμής και πιθανά πρόσθετα μπόνους, εάν πληρούνταν ορισμένες ρήτρες που σχετίζονται με την απόδοση του ποδοσφαιριστή και της ομάδας. «Συνήθως οι ομάδες πληρώνονται σε ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια των τριών ετών», λέει ο Ριντ. «Γενικά, στους οικονομικούς διευθυντές αρέσει αυτό γιατί είναι εγγυημένο εισόδημα στα βιβλία».

Κάποιες άλλες φορές όμως, «οι σύλλογοι θα πιέσουν για μεγαλύτερη προκαταβολή και στη συνέχεια μικρότερες πληρωμές το δεύτερο και το τρίτο έτος». Ο Ριντ ήταν πάντοτε υπέρμαχος των απλών συμφωνιών «ώστε όλοι να γνωρίζουν πού βρίσκονται, αλλά υπάρχουν σύλλογοι εκεί έξω που τους αρέσει να βάζουν στη συμφωνία διαφορετικά κομμάτια, οπότε αναγκάζεσαι να διαπραγματευτείς μερικά από αυτά».

Δουλεύοντας για μια «μεταγραφή αεροδρομίου»

Καθώς μια συμφωνία πλησιάζει στη σύναψή της, ειδικά μια σημαντικής αξίας, ένας δικηγόρος θα λάβει οδηγίες από τον ατζέντη ή τον παίκτη για να προχωρήσει στο συμβόλαιο. Ορισμένοι ατζέντηδες έχουν εσωτερικούς δικηγόρους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

«Οι σύλλογοι είναι πάντα αυτοί που παρέχουν τη γραφειοκρατία και την τεκμηρίωση», λέει στο The Athletic ο Ντάνιελ Τζι, συνεργάτης στον αθλητικό όμιλο στο δικηγορικό γραφείο Sheridans. «Όπως σε κάθε κλάδο, θα είναι πάντα στο πλευρό αυτών που παρέχουν το αρχικό σχέδιο».

Ο ρόλος του Τζι σε αυτό το στάδιο της μεταγραφής είναι να διασφαλίσει ότι ο παίκτης γνωρίζει τι υπογράφει. Είναι σύνηθες στις μεγαλύτερες μεταγραφές που περιλαμβάνουν τους καλύτερους παίκτες να περιλαμβάνουν μυριάδες ρήτρες και εμπορικές συμφωνίες.

«Στους παράγοντες αρέσει να προσθέτουν πολλά, ζητώντας περισσότερα χρήματα σε μπόνους γκολ και συμμετοχών», λέει ο Ριντ.

Μεταγραφή
Φωτο: Instagram/Liverpool FC

Υπάρχει ένα τυπικό συμβόλαιο που πρέπει να υπογράψουν όλοι οι παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ όταν εντάσσονται σε μια ομάδα, αλλά το μέρος στο οποίο στρέφονται οι περισσότεροι ατζέντηδες ή δικηγόροι είναι αυτό που είναι γνωστό ως «Πρόγραμμα Δύο». Εδώ υπάρχουν τυχόν πρόσθετες ρήτρες, όπως μπόνους γκολ.

«Υπάρχουν πολλά εμπορικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη», συνεχίζει ο Geey. «Οι συμβάσεις εργασίας γίνονται πιο λεπτομερείς, ειδικά στους κορυφαίους συλλόγους, όπου ορισμένα από τα παραρτήματα στο κύριο πρότυπο μιας συμφωνίας μπορούν να συνεχιστούν για 30, 40, 50 σελίδες. Θα μπορούσαν να είναι ρήτρες αποδέσμευσης, τεχνικά στοιχεία για μπόνους και στη συνέχεια συμφωνίες για δικαιώματα εικόνας, που μερικές φορές μπορεί να είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαπραγμάτευση. Σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες, μπορεί να είναι ποιος πληρώνει τον ατζέντη, ποιος είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των υπηρεσιών παικτών και των υπηρεσιών του συλλόγου, ποιος πληρώνει τον φόρο για συγκεκριμένα στοιχεία και επίσης το χρονικό διάστημα που θα καταβληθεί μια αμοιβή».

*Με πληροφορίες από το The Athletic.