Οι τσακωμοί στο γήπεδο ανάμεσα σε αντιπάλους, πάντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον, αλλά οι τσακωμοί ανάμεσα σε συμπαίκτες, ως σπανιότεροι, πάντα είναι και πιο «λαχταριστοί». Κι ο Παναθηναϊκός μπήκε χθες σε μια μικρή λίστα ομάδων που είδαν παίκτες τους να τσακώνονται την ώρα του αγώνα και να τους χωρίζουν οι ψυχραιμότεροι για να μην ξεφύγουν πολύ τα πράγματα και φύγουν και κόκκινες.

Επεισόδια, λιγότερο ή περισσότερο «θερμά» ανάμεσα σε παίκτες αντίπαλων ομάδων, έχουμε δει πολλές φορές. Μπουνιές, κλωτσιές, σπρωξίματα, κουτουλιές, δεν υπάρχει κάτι από το ρεπερτόριο του ΜΜΑ που να μην έχει συμβεί. Ο λόγος μπορεί να είναι ένα σκληρό μαρκάρισμα, μια αγκωνιά εκτός φάσης, δυο – τρεις «κουβεντούλες», μια άσεμνη χειρονομία, οτιδήποτε.

Ούτως ή άλλως, οι παλμοί αγγίζουν τους 200, τα νεύρα είναι τεντωμένα, η ήττα φέρνει γκρίνια κι αν δεν «σου πάει» το ματς, σου φταίνε όλα και όλοι: ο αντίπαλος, ο διαιτητής, ο προπονητής, οι οπαδοί – καμιά φορά ακόμα και οι συμπαίκτες σου. Λέγοντας για συμπαίκτες που για κάποιο λόγο σου φταίνε, το επεισόδιο ανάμεσα σε Αράο και Μλαντένοβιτς που «καμαρώσαμε» το βράδυ της Κυριακής ήταν το πιο φρέσκο, αλλά όχι και το μοναδικό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Παναθηναϊκός: Αράο και Μλαντένοβιτς, τι σας έπιασε;

Συνήθως το να τσακωθούν δυο συμπαίκτες στη διάρκεια ενός αγώνα, προκύπτει από ένα ματς που δεν πάει καλά για την ομάδα στην οποία αγωνίζονται οι δυο «πρωταγωνιστές». Καμία σχέση δηλαδή με αυτό που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στη «Λεωφόρο»: ο Παναθηναϊκός έπαιζε με τον Πανσερραϊκό, είχε βάλει γκολ στο πρώτο λεπτό κι ακόμα ένα στο δεκάλεπτο και λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου είχε κερδίσει ένα φάουλ σε πολύ καλή θέση.

Χωρίς να καταλάβει κανείς τα «πώς» και τα «γιατί», υπήρξαν διάφοροι υποψήφιοι για να χτυπήσουν αυτό το φάουλ, αλλά ο Αράο ήρθε από τα βάθη της άμυνας με αδιευκρίνιστο σκοπό: ήθελε να κλωτσήσει τη μπάλα ή τον Μλαντένοβιτς; Τελικά οι ψυχραιμότεροι απομάκρυναν τον Αράο και τον έστειλαν στην άλλη περιοχή, ο Βραζιλιάνος με τον Σέρβο αντάλλαξαν μερικές «ευχές», ο Βέρμπιτς ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και το ματς έληξε τελικά 5-0.

Και όλοι (θα έπρεπε να) ήταν ευχαριστημένοι – αλλά δεν ήταν. Ο Γιοβάνοβιτς τους έβγαλε και τους δυο στο ημίχρονο και οι δυο τους του «το έβγαλαν από τη μύτη», αφού με τη συμπεριφορά τους δεν τον άφησαν να απολαύσει την άνετη νίκη. Και η μεγαλύτερη στενοχώρια των φίλων της ομάδας, είναι ότι αυτά τα δυο «παλιόπαιδα» στενοχώρησαν τον αγαπημένο τους Ιβάν…

Καστίγιο – Μπουλούτ – Σούρερ: το τρίο της χαράς

Ολυμπιακός – Αιγάλεω, 8 Απριλίου του 2006. Το σκορ είναι 4-1 και ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει φάουλ σε καλή θέση. Υποψήφιοι μνηστήρες για την εκτέλεση, είναι ο Μπουλούτ και ο Ταραλίδης, καθώς ο προπονητής Τροντ Σόλιντ, έχει δώσει εντολή να το εκτελέσει ένας από τους δυο.

Στην αναμπουμπούλα, εμφανίζεται από το ηλιοβασίλεμα ο Νέρι Καστίγιο, τον οποίον μπιζάρει ο κόσμος και «απαιτεί» να το εκτελέσει εκείνος, ο Καστίγιο δεν τους χαλάει χατίρι, το εκτελεί και σκοράρει την ώρα που έχει πάρει τα βήματα κι ετοιμάζεται να σουτάρει ο Μπουλούτ.

Αυτό που ακολουθεί, δεν έχει καμία σχέση με πανηγυρισμούς μετά από γκολ: ο Σούρερ κινείται απειλητικά εναντίον του Καστίγιο φωνάζοντάς του κάτι που έμοιαζε με «θα σε σκοτώσω!», ο Μπουλούτ τον βρίζει επίσης, ενώ οι φήμες λένε ότι ο κακός χαμός συνεχίστηκε και στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα, όπου έπεσαν και «ψιλές» ή και «χοντρές», με θύτη τον Αργεντινό Σούρερ, που είχε και βαρύ χέρι.

Ντεφόε – Ζιλμπέρτο, όπως λέμε Μπουλούτ – Καστίγιο

Επειδή οι ξένοι σε όλα μας αντιγράφουν, ένα ανάλογο σκηνικό με αυτό που συνέβη στον Ολυμπιακό, είχαμε και σε έναν αγώνα του MLS, ανάμεσα σε Τορόντο και Νέα Υόρκη. Ζερμέιν Ντεφόε και Ζιλμπέρτο «μονομάχησαν» για το ποιος θα χτυπήσει ένα φάουλ. Ο Ζιλμπέρτο το «έκλεψε» και σκόραρε, με τον μεγαλόψυχο και μεγαλόθυμο Ντεφόε να μην κρατάει μούτρα και να πανηγυρίζει μαζί του μετά την επίτευξη του γκολ.

Μπαλοτέλι vs Κολάροφ: τι είχες Μάριο/ τι είχα πάντα…

Σωτήριον έτος 2012, αγώνας Σίτι – Σάντερλαντ. Οι «Πολίτες» κερδίζουν ένα φάουλ, ο Κολάροφ παίρνει τη μπάλα για να τη στήσει για την εκτέλεση αλλά ο «Τρελο-Μάριο» έχει ενστάσεις και γυρίζει γύρω – γύρω από το σημείο εκείνο, σαν μελισσάκι γύρω από τα λουλούδια. Ο σεβάσμιος και αγλαός Κομπανί αναγκάζεται να πάρει τον Μπαλοτέλι περίπου σηκωτό και να τον απομακρύνει από το σημείο, προτού γίνει ο κακός χαμός…

Ο κορυφαίος τσακωμός μεταξύ συμπαικτών: Ντάιερ vs Μπόγερ

πρίλιος 2005 και η Νιούκαστλ παίζει με την Άστον Βίλα. Οι συμπαίκτες στη Νιούκαστλ, Κίρον Ντάιερ και Λι Μπόγερ αρχικά λογοφέρουν διότι ο πρώτος δεν έδωσε τη μπάλα στον δεύτερο. Κουβέντα στην κουβέντα πιάνονται στα χέρια και οι συμπαίκτες τους αλλά και οι αντίπαλοι, στο κέντρο του γηπέδου, προσπαθούν φιλότιμα να τους χωρίσουν. Αποτέλεσμα; Ο διαιτητής τους αποβάλει και τους δυο και η εικόνα του Μπόγερ, να αποχωρεί με σκισμένη μπλούζα, έχει μείνει από τότε μέχρι σήμερα χαραγμένη στη μνήμη όλων.