Η σκόνη μετά το πολυτάραχο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός της Κυριακής (22/10), σε πλαίσιο Super League, ακόμα δεν έχει κάτσει. Και θα κάνει καιρό (να κάτσει). Αυτό το ντέρμπι των «αιωνίων» μας έμαθε πολλά πράγματα, ενώ μας υπενθύμισε πως στην όποια καφρίλα χωράνε μόνο ξεκάθαρες απαντήσεις.

Επί του πρακτέου, οι «Πράσινοι» πήραν μια γενναία απόφαση εμμένοντας στην άποψή τους να μη ξαναβγούν στο γήπεδο μετά το πρόβλημα που δημιούργησε στον Χουάνκαρ η κροτίδα. Ως εκ τούτου, έχουν συσπειρώσει τον κόσμο τους, έχουν δημιουργήσει ένα feeling «ναι, ρε φίλε, καιρός ήταν κάποιος να ορθώσει ανάστημα».

Και μπορεί εμείς να το πάμε γενικότερα, ανεξαρτήτως οπαδικών χρωμάτων, αλλά εν προκειμένω είναι το «πράσινο» που βγαίνει μπροστά. Είναι σίγουρα γενναία απόφαση, αφού θα μπορούσε να χαθεί ένα ματς στα χαρτιά που στον αγωνιστικό χώρο μπορεί κάλλιστα και να κερδιζόταν. Αλλά ενίοτε θέλει θυσίες για να κοιτάξεις μπροστά. Ως άτομο, ως σύνολο…

Τελικά ο Παναθηναϊκός δεν κλήθηκε καν σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό. Άρα δεν κινδυνεύει με τιμωρία. Και αυτό είναι ήδη μια πρώτη μεγάλη νίκη. Μαζί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξαναλέμε, δεν έχει σημασία ότι τώρα ήταν ένας οπαδός των Πειραιωτών που έκανε την ανοησία. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να ήταν από άλλη ομάδα, προφανώς. Σημασία έχει αυτό που έγινε να αποτελέσει το ως εδώ.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
SUPERLEAGUE 2023-2024 / ΟΣΦΠ – ΠΑΟ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Παναθηναϊκός: Τι κέρδισε από την αποχώρηση, τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνει

  • Ο κόσμος είναι πια, περισσότερο από ποτέ, δίπλα στην ομάδα του. Είδαν τη γενναιότητα και την εντιμότητα που χαρακτήρισε την απόφαση, είδαν να υψώνεται ανάστημα. Το «είμαστε μαζί σε όλο αυτό» είναι (ακόμα πιο) δυνατό πλέον. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αισθάνονται (ακόμα πιο) περήφανοι για την ομάδα τους. Αυτό το ενωτικό κλίμα μπορεί να αποδειχθεί asset ανυπολόγιστης αξίας στη συνέχεια.
  • Ο Παναθηναϊκός γίνεται σημαιοφόρος του πάγιου αιτήματος του υγιώς σκεπτόμενου κομματιού των φιλάθλων για ριζική εξάλειψη άρρωστων νοοτροπιών και αντιλήψεων που εδώ και χρόνια τρώνε λίγο λίγο τις σάρκες του ελληνικού ποδοσφαίρου αναδύοντας μια μυρωδιά σαπίλας. Είναι κάτι που μόνο να προσθέσει μπορεί στο image του κλαμπ.
  • Οι «Πράσινοι» στέλνουν μήνυμα μη ανοχής στο χουλιγκανισμό. Στο παρελθόν, μην κρυβόμαστε, αποτέλεσαν και αυτοί μέρος ενός μικρόκοσμου που λειτούργησε με λάθος τρόπο. Αλλά αυτή τη φορά έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά, να αποτελέσουν παράδειγμα δια της διαφορετικότητας.

Και μια μεγάλη υποχρέωση…

Από εδώ και πέρα άπαντες θα περιμένουν τον Παναθηναϊκό στη γωνία. Περιμένοντας για το οποιαδήποτε λάθος πάτημα που θα τους επιτρέψει να αλλάξουν το αφήγημα στο «και σεις τα ίδια κάνετε».

Είναι πιο σημαντική από ποτέ, όχι βέβαια πως παλιά δεν ήτανε, η περιφρούρηση. Ο έλεγχος της κερκίδας. Αν ο Παναθηναϊκός θέλει όντως να δείξει πως αυτό που έκανε στο «Καραϊσκάκη» ήταν κίνηση ουσίας και όχι σκοπιμότητας, πρέπει να το δείξει με πράξεις. Κάθε εβδομάδα.

Είναι μεγάλη η ευθύνη να βγαίνεις μπροστά, το «Τριφύλλι», εκούσια ή μη, ανέλαβε αυτό το δύσκολο ρόλο. Κι αυτό δεν σηκώνει «δεν πειράζει». Αν εντοπίσει παραβάτη από τη δική του κερκίδα θα πρέπει να τον τιμωρήσει παραδειγματικά.

Τα τεστ, από τούδε και στο εξής, θα είναι συνεχή. Πόσο μάλλον που μπορούμε να υποθέσουμε πως θα επιχειρηθούν προκλήσεις από τους όποιους απέναντι, ως συμβαίνει σε συνθήκες πόλωσης. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε στάση απέναντι στα παραβατικά φαινόμενα ανάλογα με το αν είμαστε με την πλευρά του θύματος ή του θύτη.