Η ατμόσφαιρα που υπάρχει πριν από κάποια πολύ σημαντικά ματς, σου δίνει κι ένα σημάδι για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτό το ματς. Δεν είναι κανόνας προφανώς, αλλά δημιουργείται μια αίσθηση. Ένα ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, δε μπορεί ποτέ να είναι αδιάφορο, ειδικά στη φετινή συνθήκη όπου ο Παναθηναϊκός δεν είναι το κλωτσοσκούφι της περσινής σεζόν και έχει αποτινάξει με το διπλό στο ΣΕΦ το βάρος του εις βάρος του «18-1».

Όμως, αυτό το ντέρμπι έρχεται σε μια συγκυρία που οι ανησυχίες και οι βλέψεις και των δύο ομάδων είναι σε άλλο πλάνο.

Ο μεν γηπεδούχος Παναθηναϊκός έχει πλέον ξεκάθαρο στόχο να βγει τουλάχιστον 4ος στην Ευρωλίγκα και θέλει πάση θυσία νίκη με τη Μακάμπι την Πέμπτη, ώστε να βάλει και τους Ισραηλινούς από κάτω του σε περίπτωση ισοβαθμίας, έχοντας τους κιόλας 3 νίκες πίσω σου.

Παναθηναϊκός Σλούκας Γκριγκόνις

Παράλληλα, αν η Φενέρ κερδίσει τη Βίρτους, ο Παναθηναϊκός θα πάει 3ος, ενώ αν η Βίρτους κερδίσει, ο Παναθηναϊκός θα έχει πάει 2 νίκες μακριά από τη Φενέρ και δεν θα χρειάζεται να κυνηγάει νίκη με 15 πόντους στο ΟΑΚΑ ή μια ενδεχόμενη ήττα δεν θα τον πονέσει τόσο. Παράλληλα, έχει τραυματισμούς και απουσίες που δυσκόλεψαν τις προπονήσεις στο προηγούμενο διάστημα ο Παναθηναϊκός.

Ο Ολυμπιακός, από τη δική του μεριά, πέτυχε μια μεγάλη νίκη με τη Μακάμπι, άφησε πίσω του τη μουρμούρα από την ήττα στη Μπασκόνια, πάει όμως στο ΟΑΚΑ χωρίς Φαλ, Σίκμα, ΜακΚίσικ, με 5αρι τον Μιλουτίνοφ που έπαιξε πολύ με τη Μακάμπι και σάρωσε με 20 ριμπάουντ. Σίγουρα θα υπάρχει κούραση και στον Σέρβο, όπως και στον Λεσόρ για τους γηπεδούχους.

Παναθηναϊκός

Κι ο Ολυμπιακός αυτή την εβδομάδα πάει στη Μαδρίτη για να παίξει με τη Ρεάλ, η οποία ίσως παίξει χωρίς Ταβάρες και διάγει άσχημη περίοδο. Είναι δηλαδή μια ευκαιρία για ένα εμφατικό διπλό που φέτος δεν έχει κάνει ο Ολυμπιακός και έκανε αφειδώς πέρσι και πρόπερσι.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έχουν πολλά να κερδίσουν, αλλά έχουν κάτι να χάσουν

Αυτά τα στοιχεία ίσως είναι λεπτομέρειες που οι προπονητές και οι ομάδες λάβουν υπ’ όψιν τους για το κατά πόσο θα κάνουν all in δυνάμεων στο σημερινό ματς. Ο Παναθηναϊκός έχει εδώ το πλεονέκτημα γιατί, ακόμα κι αν η σαρξ ασθενεί, το πουσάρισμα της έδρας σε κάνει να αφήνεις στην άκρη τη διαχείριση και την κούραση.

Σε συνδυασμό με το ότι το πρώτο ματς στο ΣΕΦ είχε λήξει με διαφορά 12 πόντων, άρα ο Ολυμπιακός ακόμα και με νίκη μικρότερη των 12, δεν εξασφαλίζει πρωτιά, συν το ότι ο Μπαρτζώκας είναι προπονητής που δεν χαμπαριάζει από πλεονεκτήματα έδρας και φέτος δείχνει να θέλει να δώσει απαντήσεις ερχόμενος από θέση «μειονεκτική», με κάνουν να πιστεύω ότι δε θα δούμε ωραίο θέαμα.

Παναθηναϊκός

Το ωραίο θέαμα δε σημαίνει απαραίτητα υψηλό σκορ, όπως και το άσχημο θέαμα δε σημαίνει απαραίτητα χαμηλό σκορ. Έχουν υπάρξει ματς 85 πόντων που ήταν προϊόν ατομικών ενεργειών και με γιουρούσια, έχουν υπάρξει ματς 75 πόντων που είχαν πολλά όμορφα να σου δώσουν. Θυμάμαι για παράδειγμα το ματς της Ευρωλίγκας Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός το 2019, με τον Ράις να βάζει 41 πόντους, το σκορ 99-93 και το ματς να μην θέλγει με την ποιότητα του.

Το ότι είναι ένα ματς που δεν προσφέρει τρομερά κέρδη στον νικητή (αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός, απλά θα ξέρει ότι τον παίρνει να κάνει και δύο ήττες στο πρωτάθλημα στα επόμενα ματς, αν κερδίσει ο Ολυμπιακός με κάτω από 12 ότι θα πρέπει να κάνει ακόμα μια νίκη στο ΟΑΚΑ στον 3ο γύρο), αλλά η ήττα έχει ζημιά ψυχολογική, είναι ακόμα ένας λόγος που ίσως δούμε πιο συντηρητικό ματς.

Η ατομική ποιότητα είναι αυξημένη πολύ φέτος, ειδικά ο Παναθηναϊκός που διαθέτει τον Ναν που από το τίποτα μπορεί να βάλει 12-14 πόντους, αλλά οι προτεραιότητες και οι συνθήκες δείχνουν ότι το σημερινό ματς θα είναι πιο πολύ σκληρό, παρά χάρμα οφθαλμών. Φυσικά, τις δύο ομάδες αυτό δεν τις νοιάζει. Τις νοιάζει η νίκη. Κι αν η νίκη είναι να έρθει με «ξύλο» και κατενάτσιο, ας έρθει. Ας φυλάξουν την ποιότητα τους για την Ευρωλίγκα όπου είναι όμορφο να τις βλέπουμε στην 6αδα και τις δύο και να μη μπουν σε διαδικασία play in.

Ήδη φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια play offs τα Παναθηναϊκός-Φενέρ και Βίρτους-Ολυμπιακός, ενώ δεν είναι απίθανο να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον.