«Ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ δυνατός στον 2ο γύρο των play offs». Τάδε έφη Φατίχ Τερίμ. Το είπε και…δεν το έκανε. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Λαμία, έχασε με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ, κατέθεσε μια τραγωδία απέναντι στον Άρη στην έδρα του και πλέον όχι πρωτάθλημα, αλλά κινδυνεύει να βρεθεί 4ος και να πάει να παίξει ένα τελικό κυπέλλου με τεράστιο το «πρέπει» για να μην του πάρει ο Άρης το τελευταίο εισιτήριο.

Απέναντι στον Άρη φάνηκε ξεκάθαρα πως Παναθηναϊκός χωρίς Μπερνάρ, δεν υπάρχει. Δεν έχει άνθρωπο να του δημιουργήσει τίποτα διότι ο Μπακασέτας, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν, δεν είναι κάτι παραπάνω από ένας καλός finisher. Δεν έχει δημιουργία, δεν βοηθάει στη γρήγορη ανάπτυξη, είναι αργός γι’ αυτό και βασίζει πολλά στο παιχνίδι με το σώμα για να προστατεύσει τη μπάλα, αν του κλείσουν την αριστερή πλευρά, έχει τελειώσει.

Και ενώ δεν υπάρχει ένα 10άρι εκτός του Μπερνάρ, ο Παναθηναϊκός έβγαλε φέτος τη χρονιά με ενάμιση εξτρέμ (μισός Παλάσιος, μισός Μαντσίνι, μισός Βέρμπιτς), χωρίς 6άρι, αφού ο Αράο γύρισε στην άμυνα, με ένα μέτριο 8άρι, τον Τσέριν, χωρίς αριστερό μπακ που να αξίζει για βασικό και χωρίς δεξί μπακ που να αξίζει για βασικό.

Φτάνουμε λοιπόν πριν μερικές μέρες να αποθεώνεται ο Κώτσιρας που δεν κάνει τίποτα απολύτως σε κανένα ματς εκτός από το να τρέχει και να κόβει ενίοτε, να αναρωτιούνται οι οπαδοί γιατί δεν παίζουν Μαντσίνι-Τζούρισιτς-Αϊτόρ και μόλις μπαίνουν αυτοί, να είναι χειρότερα από το να μην έπαιζαν και έρχεται η αποθέωση με τον Τερίμ να παίζει απέναντι στον Άρη με 3 επιθετικούς, να εξαφανίζει το κέντρο και ενώ συμβαίνει αυτό, ο Παναθηναϊκός να μην παίζει με γιόμες, αλλά να ψάχνει να φτάσει τη μπάλα αριστερά στον Μλαντένοβιτς που είναι με διαφορά το χειρότερο αριστερό μπακ που έχουμε δει στην ομάδα, σε βαθμό που μπροστά του ο Σέρις και ο Δάρλας είναι Ρομπέρτο Κάρλος.

Παναθηναϊκός σε σημείο μηδέν

Ο Παναθηναϊκός ήταν τρομερά τυχερός που έφτασε με αυτούς τους παίκτες να διεκδικεί μέχρι πριν λίγες μέρες τον τίτλο. Τζούρισιτς, Μλαντένοβιτς, Χουάνκαρ, Βέρμπιτς, Παλάσιος, Αϊτόρ, Ούγκο, Ακαϊντίν, Κώτσιρας, Βιλένα, Ρούμπεν Πέρεθ, Σένκεφελντ, Μαντσίνι, Ζέκα δεν είναι ούτε για να παίζουν ως αλλαγή σε ομάδα που λέει ότι θέλει να διεκδικεί πρωτάθλημα απέναντι σε ΑΕΚ-ΠΑΟΚ-Ολυμπιακό και ταυτόχρονα να διεκδικεί και κύπελλο και να κάνει και κάτι στην Ευρώπη.

Σε αυτούς τους 14 θα έβαζα και τον Σπόραρ, αλλά για δευτερότριτος επιθετικός είναι οκ. Αλλά σίγουρα μπορεί να βρεθεί κάτι καλύτερο στα λεφτά που παίρνει. Κι ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει σε ομάδα με αυτούς τους στόχους είναι ο Λημνιός. Εν τέλει, βλέπουμε πως με εξαίρεση τον Μπερνάρ και τον Ιωαννίδη, επί Τερίμ δεν υπήρξε πρόοδος, αντιθέτως, είδαμε παίκτες να γίνονται χειρότεροι (βλ. Βαγγιανιδη).

Ο Παναθηναϊκός δεν κινδυνεύει μόνο να καταστραφεί η χρονιά αν τυχόν βγει 4ος, αλλά έχει και ένα τεράστιο μειονέκτημα σε σχέση με τους άλλους, γιατί ακριβώς το καλοκαίρι πρέπει να γίνει ένα ολικό λίφτινγκ, συν να δούμε αν θα ψάχνει άμεσα και άλλον προπονητή.

Κι όταν βλέπεις μια ομάδα που 4 μεταγραφικές περιόδους τώρα, στις οποίες χρειαζόταν 3-4 παίκτες κάθε φορά, να έχει αποτύχει πλήρως, με τον τεχνικό διευθυντή να παίρνει κάτω από τη βάση στις επιλογές των παικτών, τότε δεν πείθεσαι ότι θα τα πάει και πολύ καλά σε καλοκαίρι που χρειάζεται τουλάχιστον 10 παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ξανά σε μια μεγάλη κρίση, ίδια με αυτή προ Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έχει χάσει πλήρως την στήριξη των φιλάθλων που δεν αντέχουν να βλέπουν τις τρέλες του Τερίμ με τις εντεκάδες και αν δεν πάρει τουλάχιστον το κύπελλο, η κατάσταση θα είναι οριακή μετά το τέλος της σεζόν.

* Φωτογραφία: Instagram/Παναθηναϊκός