Ο Φατίχ Τερίμ είχε τρεις εβδομάδες να προετοιμάσει τον Παναθηναϊκό για το ματς με τον ΠΑΟΚ. Έχει παίξει άλλες 4 φορές φέτος με αυτόν τον αντίπαλο η ομάδα, τις 3 με τον Τερίμ στον πάγκο. Άρα γνώριζε από πρώτο χέρι και πολύ καλά τα δυνατά σημεία του αντιπάλου. Τα είχε δει στο πετσί του και με τον πιο βασανιστικό τρόπο στη ρεβάνς του κυπέλλου. Επειδή όμως τότε την γλύτωσε στο τέλος, φαίνεται πως δεν πήρε τα σωστά μαθήματα.

Προφανώς δεν μπορούμε εμείς οι μη προπονητές να αμφισβητήσουμε έναν προπονητή με αυτή την εμπειρία, αλλά όλοι οι προπονητές κάνουν λάθη και κολλάνε σε ένα πλάνο με το οποίο δεν θέλουν απλώς να κερδίσουν, αλλά να δείξουν και στον κόσμο ότι έχει πάντοτε τον τρόπο.

Και ο Τούρκος προπονητής φαίνεται πως έχει παρασυρθεί σε έναν ναρκισσισμό μετά την αποθέωση που γνώρισε μετά την πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο κύπελλο και έχει βαλθεί από τότε να κάνει συχνά πυκνά παράλογες επιλογές, ελπίζοντας πως θα του βγουν στο απόλυτο και θα δείξει σε όλους ότι αυτός ξέρει.

Είναι δυνατόν ο Φατίχ Τερίμ να έκανε τέτοιο «έγκλημα» στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ;

Απέναντι στον ΠΑΟΚ, μια ομάδα που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη στην Ελλάδα να παίζει στο transition και να βγάζει επικίνδυνες φάσεις, ο Φατίχ Τερίμ θέλησε να πάει με δύο επιθετικούς για να πιέσει και να προκαλέσει ασφυξία, μην επιτρέποντας στον αντίπαλο να πιστέψει ότι μπορεί να επιβάλει τον δικό του ρυθμό. Αυτή, στη θεωρία, ήταν μια σκέψη και επιλογή που πολύ άργησε να συμβεί.

Ο Τερίμ αγνόησε πως ο ΠΑΟΚ είναι «μανούλα» στην επιθετική μετάβαση

Κι ενώ κάνει αυτό το σωστό, έστω με τον Σπόραρ και όχι τον Γερεμέγεφ, το ακυρώνει με όλες τις υπόλοιπες επιλογές του, ιδίως με αυτή που έφερε τον Παναθηναϊκό στο ματς να παίζει χωρίς δεξί εξτρέμ. Απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που στα αριστερά έχει τον Τάισον, ο Τερίμ άφησε μόνο του τον Βαγιαννίδη να μαρκάρει. Ο μικρός δεν είναι ούτως ή άλλως πολύ καλός αμυντικός, όταν τον αφήνεις κιόλας να παίξει μόνος του, τα κάνει μαντάρα. Το είδαμε και στο ματς με την ΑΕΚ, στο 2-2, όπου του έβαλε μπροστά τον κακό Αϊτόρ. Δεν θα ήθελα να ξέρω τι θα γινόταν αν υπήρχε και ο Μπάμπα χθες αντί του Σοάρες.

Είναι δυνατόν ο Φατίχ Τερίμ να έκανε τέτοιο «έγκλημα» στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ;

Σε μια αμυντική τετράδα που έχει ούτως ή άλλως προβληματική την αριστερή της μεριά πάντα, λόγω του Μλαντένοβιτς που δεν ξέρει ούτε πώς να διώξει τη μπάλα, ο Τερίμ δεν έβαλε Μαντσίνι ή Παλάσιος και έκανε προβληματική και την αριστερή του πλευρά. Έτσι, ο ΠΑΟΚ έβγαλε όλες του τις φάσεις από τα πλάγια, με εξαίρεση το 2ο γκολ που ξεκίνησε από το κέντρο, όπου όμως η αμυντική αδυναμία του Βαγιαννίδη επέτρεψε στον Μουργκ να πεταχτεί πίσω του και να στρώσει στον Τόμας.

Ο Τερίμ με το πλάνο του έδωσε την δεξιά πλευρά στον Βαγιαννίδη και ζητούσε από τον Κώτσιρα να κάνει και το 8αρι και το δεξί εξτρέμ. Ε, δε γίνεται αυτό, άνθρωπος είναι, όχι υπεράνθρωπος. Για πρώτη φορά φέτος ο Κώτσιρας τα είχε φτύσει μετά το 70. Κι επειδή ο Βαγιαννίδης ήταν κακός και επιθετικά, όλο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού παιζόταν από αριστερά, είτε με τον Μπερνάρ που συνέκλινε διαρκώς είτε με τον Μλαντένοβιτς που έμενε ελεύθερος να βγάζει σέντρες και δεν πέτυχε συμπαίκτη του σε 13-14 περιπτώσεις που έφτασε η μπάλα στα πόδια του. Έκανε μάλιστα και δύο σουτ χαλώντας δυο επιθέσεις.

Ο Μπακασέτας περίσσευε στο χθεσινό ματς

Για κάποιο λόγο ο Τερίμ ήθελε να χωρέσει και Μπερνάρ και Ιωαννίδη και Μπακασέτα στην ίδια εντεκάδα, κάτι όμως που λειτούργησε ακυρώτικα για τους δύο τελευταίους. Γιατί κινούνταν και οι δύο στον ίδιο χώρο και υπήρχε διαρκώς ένα μπέρδεμα. Χαρακτηριστική μια φάση που ο Μπακασέτας πασάρει στον Ιωαννίδη μέσα στην περιοχή, στη δεξιά μεριά, ο Ιωαννίδης έχει χώρο να γυρίσει και να δει τις επιλογές, αλλά από συνήθεια, πάει για το 1-2 πιστεύοντας ότι ο Μπακασέτας έρχεται, αλλά τελικά η μπάλα πήγε σε πόδια παίκτη του ΠΑΟΚ.

Ήταν υπερβολή ο Παναθηναϊκός να έχει και τους τρεις. Ο Μπακασέτας, που ούτως ή άλλως ερχόταν από ένα ψυχολογικό στραπάτσο με την Εθνική, έπρεπε να μείνει στον πάγκο και ανάλογα την εξέλιξη του παιχνιδιού, να έμπαινε. Δεν μπορεί να επωμιστεί αυτή τη στιγμή το βάρος του ηγέτη. Δεν δείχνει να έχει βρει και τον ρόλο του, ενώ η αδυναμία του να παίξει με το δεξί πόδι προκαλεί πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη της ομάδας, την καθυστερεί.

Είναι δυνατόν ο Φατίχ Τερίμ να έκανε τέτοιο «έγκλημα» στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ;

Έτσι, για άλλη μια φορά, ο Τερίμ αφόπλισε ό,τι θετικό έχει σε επίπεδο παικτών και έμεινε ο Μπερνάρ να παλεύει μόνος του και να δείχνει πως κατακτάς ένα πρωτάθλημα. Ένας μόνος του όμως, με βοήθεια από Κώτσιρα-Αράο, δεν αρκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεύτερο ημίχρονο που μπήκε ο Παλάσιος, η κατάσταση ήταν πιο ορθολογική. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε 2-3 φάσεις, αυτή του πέναλτι και μια με τον Τόμας, η πρώτη σε σημείο που ο Παναθηναϊκός ήταν όλος μπροστά και έψαχνε την ισοφάριση.

Επειδή ο Μπακασέτας ήρθε ως μεγάλη μεταγραφή, δε σημαίνει πως πρέπει να παίζει σώνει και ντε. Καλώς ή κακώς, με εξαίρεση το ματς στο Καραϊσκάκη, δεν προσφέρει ούτε κατ’ ελάχιστο όσα δίνει ο μέτριος Παλάσιος ή ο μέτριος Μαντσίνι.

Είναι δυνατόν ο Φατίχ Τερίμ να έκανε τέτοιο «έγκλημα» στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ;

Το πλάνο με Φώτη 10άρι και σέντερ φορ μπροστά του πρέπει να ξαναδοκιμαστεί από τον Τερίμ, αλλά με εξτρέμ τους Μπερνάρ-Μαντσίνι/Παλάσιος. Απέναντι στην ΑΕΚ θα ήταν ιδανικό να συμβεί, γιατί ο Φώτης θα βρει χώρο επειδή ο Γερεμέγεφ ή ο Σπόραρ θα τραβάνε πάνω τους Βίντα-Μουκουντί. Θα είναι άλλωστε η τελευταία ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να μείνει κοντά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Αν δεν κερδίσει, οι ελπίδες του πάνε λίγο πάνω από το 0.