Τώρα που έχει κοπάσει ο ψυχικός αναβρασμός από αυτό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ προσέφεραν ένα από τα πιο ανατρεπτικά παιχνίδια των τελευταίων 20-25 ετών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια καλή ευκαιρία να προβούμε σε διαπιστώσεις που σε αυτό το σημείο της σεζόν δε γίνεται παρά να θεωρηθούν αξιόπιστες. Δεν είμαστε στον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, έχουμε διανύσει πια τα 2/3 της σεζόν και μπαίνουμε στην τελική ευθεία.

Θα ξεκινήσουμε από την ομάδα που πήρε την πρόκριση, τον Παναθηναϊκό, τη μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει το νταμπλ. Είναι πολύ απίθανο να συμβεί, αλλά είναι ο μόνος που βρίσκεται σε μαθηματική θέση στο πρωτάθλημα για να το κάνει και είναι και στον τελικό του κυπέλλου.

Καθώς πάμε για να συμπληρώσουμε 2 μήνες παρουσίας του Φατίχ Τερίμ στην ομάδα, μπορούμε να πούμε πως ο Παναθηναϊκός δε μπορεί με τίποτα να θεωρείται από κανέναν φαβορί για να πάρει τον τίτλο. Ούτε καν ισχνό. Δε μπορεί να θεωρείται ούτε 2ο φαβορί για τον τίτλο. Αυτή τη στιγμή είναι 3ος στην κούρσα, βλέποντας όμως το πώς ανεβαίνει ο Ολυμπιακός και δεδομένου ότι ποιοτικά υπερτερεί πολύ, ειδικά με τους παίκτες που έφερε τον Ιανουάριο, ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός να βρεθεί και 4ος.

Σκληρές αλήθειες για τον φετινό Παναθηναϊκό και οι ΠΑΟΚτζήδες που βλέπουν παντού φαντάσματα

Το μοναδικό σημείο που υπερτερεί ο Παναθηναϊκός έναντι των άλλων 3

Δεν υπάρχει τίποτα κακό προφανώς οι οπαδοί της κάθε ομάδας να πιστεύουν περισσότερο απ’ όλες στη δική τους και να την βλέπουν καλύτερη. Και δεν θα τους το στερήσει κανείς αυτό. Αν ένας Παναθηναϊκός θέλει να πιστεύει πως θα πάρει το πρωτάθλημα, δεν κατανοώ γιατί ένας ΑΕΚτζής, ένας ΠΑΟΚτζής, ένας Ολυμπιακός να νιώθουν την ανάγκη να μπουν σε αντιπαράθεση και να θέλουν να του αλλάξουν την ανάγκη. Πρέπει όλοι να συμφωνούμε σε αυτά που πιστεύουμε; Όχι δα…Σίγουρα, ένα reality check πρέπει να γίνεται, αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορεί κάποιος να πει ότι ο Παναθηναϊκός έχει μηδέν πιθανότητες να βγει πρωταθλητής.

Αν επιχειρήσουμε βέβαια να το δούμε με αντικειμενικότητα, ο Παναθηναϊκός δεν υπερτερεί έναντι των άλλων τριών πουθενά, πέραν της ποσότητας-ποιότητας που έχει στην άμυνα και στο τέρμα του συνολικά. Ο Ολυμπιακός αν χάσει Πασχαλάκη, έχει Τζολάκη, ο ΠΑΟΚ αν χάσει Κοτάρσκι έχει τον ξεχασμένο Ζίφκοβιτς, η ΑΕΚ έχει Αθανασιάδη αντί Στάνκοβιτς. Στην άμυνα ο Ολυμπιακός έχει μεν τον Κάρμο που είναι δυνητικά ο καλύτερος, αλλά μετά από αυτόν έχει Ντόη-Ρέτσο-Μπιανκόν. Ο ΠΑΟΚ Κουλιεράκη-Κεντζιόρα, η ΑΕΚ Βίντα-Μουκουντί-Κάλενς που είναι πολύ καλοί, αλλά τις κάνουν τις γκάφες τους.

Ο Παναθηναϊκός, ακόμα και σε αυτό το κομμάτι, που υπερτερεί σίγουρα σε λύσεις, έχει καταφέρει να τις αφοπλίσει, ουσιαστικά. Γιατί πήρε δύο αμυντικούς τον Ιανουάριο, μόνο που φαίνονται αρκετά γκαφατζήδες, ειδικά ο Ακαϊντίν που παίρνει πολλά ρίσκα με τις πάσες του. Ο Ούγκο δεν είναι εύκολο να κριθεί διότι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της άμυνας όπου ο Παναθηναϊκός πάσχει αμυντικά σε επίπεδο αριστερών μπακ και εξτρέμ, ενώ και ο αριστερός μέσος δεν είναι ο ίδιος, ώστε να επέλθει μια ομοιογένεια.

Ο Τσέριν τραυματίζεται διαρκώς, ο Βιλένα δεν μπορεί να προσφέρει και είναι εκνευριστικός γιατί καθυστερεί την ανάπτυξη επειδή δεν έχει δεξί πόδι. Για να γίνει δηλαδή αλλαγή παιχνιδιού από αριστερά προς δεξιά, θα πρέπει να κάνει 2-3 κινήσεις παραπάνω για να βρει σωστή πάσα και αυτό καθυστερεί την επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε, αλλά για τους ΠΑΟΚτζήδες απαγορεύεται να πανηγυρίσει επειδή έπαιξε χάλια

Γι’ αυτό είναι 3ο φαβορί για το πρωτάθλημα

Έτσι, ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει να διαθέτει 6 αμυντικούς, οι δύο είναι οφ για όλη τη σεζόν, ο Σένκεφελντ υπολογίζεται μόνο ως αλλαγή, και παίζουν οι Γεντβάι-Αράο. Αυτό στερεί τον Αράο από τη θέση 6, με αποτέλεσμα οι Πράσινοι να έχουν φτάσει να εξαρτώνται από τον Ρούμπεν Πέρεθ. Κι αν μέχρι εδώ δεν είχε φανεί τόσο το πρόβλημα, στα play offs θα κάνει μπαμ, με ντέρμπι κάθε 3 μέρες. Ο Πέρεθ δε θα μπορεί να παίζει σε αυτόν τον ρυθμό. Τι θα γίνεται τότε; Θα παίζει ο Ζέκα βασικό 6άρι και θα έχει απέναντι του Έσε-Τσικίνιο-Όρτα; Θα γελάσει κάθε πικραμένος. Ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε αξιόπιστο 8άρι.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει αυτή τη στιγμή να έχει μαζέψει πολύ περίσσευμα στην μεσοεπιθετική του γραμμή και είναι ελλιπής στα χαφ. Αράο στην άμυνα, Ρούμπεν-Ζέκα στο 6, Τσέριν-Βιλένα στο 8. Πάπαλα. Αντίθετα, έχει στη θέση 10 τους Μπακασέτα-Μπερνάρ-Τζούρισιτς, με τον τελευταίο να είναι πιο συχνά τραυματίας απ’ ό,τι λειτουργικός και στα εξτρέμ έχει Μαντσίνι-Παλάσιος-Αϊτόρ-Βέρμπιτς-Λημνιό.

Ο Αϊτόρ είναι τελειωμένος από το υψηλό επίπεδο (με τη Λαμία ήταν αδιάφορος αριστερά, καταστροφικός στα δεξιά), ο Βέρμπιτς φταρνίζεται και παθαίνει μυϊκό τραυματισμό, ο Λημνιός ακόμα ψάχνεται. Μένουν δηλαδή δύο ικανοποιητικά εξτρέμ, που το ένα, ο Παλάσιος, θα έπρεπε να λογίζεται ως εναλλακτική σε μια ομάδα που θέλει το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε, αλλά για τους ΠΑΟΚτζήδες απαγορεύεται να πανηγυρίσει επειδή έπαιξε χάλια

Ο Φατίχ Τερίμ πιστεύει πολύ στο άστρο του και στη νοοτροπία που μεταδίδει, αλλά δεν υπάρχουν πια μαξιλαράκια από δω και πέρα, ούτε παρατάσεις όταν χάνεις με 2-1 στην έδρα σου. Αν δε γίνει κάποιο θαύμα κάποιοι παίκτες να αποδώσουν καλύτερα, ο Παναθηναϊκός θα έχει τοποθετημένες τις ελπίδες του για πρωτάθλημα στην εύρεση μιας σταθερής εντεκάδας που θα δημιουργήσει κάτι συμπαγές αμυντικά και θα πηγαίνει για το 1-0.

Πώς θα γίνει αυτό με το τίποτα στα αριστερά μπακ, δεν το γνωρίζουμε, αλλά πολλά παράλογα γίνονται στο ποδόσφαιρο. Εδώ ο Ολυμπιακός που άλλαξε 6 προπονητές σε 2 χρόνια και έφερε 50 ποδοσφαιριστές, έγινε σοβαρή ομάδα σε 2 εβδομάδες και ανησυχεί τους από πάνω του στη βαθμολογία. Κι αντί στην Τούμπα να τον τελείωνε ο ΠΑΟΚ, αντί να βρεθεί στο -10, βρέθηκε στο -5.

Ο Παναθηναϊκός, επομένως, θα πρέπει να διασφαλίσει πάση θυσία το 2ο καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο με κατάκτηση του κυπέλλου, ώστε να μην καταστραφεί αν βγει 3ος στο πρωτάθλημα, που φαντάζει το πιθανότερο.

Δεν επιτρέπεται να πανηγυρίσει ο Παναθηναϊκός κι ας ήταν χειρότερος;

Ως προς τον προχθεσινό ημιτελικό, θέλω να σταθώ σε κάτι που παρατήρησα από αρκετούς ΠΑΟΚτζήδες στα σχόλια τους. Λένε πως έχουν τρελαθεί με όσα διαβάζουν για τον Παναθηναϊκό και την αποθέωση που δέχεται και αναρωτιέμαι αν βρισκόμαστε στον ίδιο πλανήτη, στο ίδιο διαδικτυακό σύμπαν ή αν αυτοί διαβάζουν αυτό που θέλουν να διαβάσουν, απλά και μόνο για να δημιουργούν εχθρούς και να συντηρούν το μίσος τους για οτιδήποτε μη παοκτζήδικο, χαρακτηριστική εμμονή του Λουτσέσκου που έχει ποτίσει την ομάδα του με αυτή.

Παναθηναϊκός

Πού είδαν αποθέωση για τον Παναθηναϊκό; Γιατί εγώ είδα αποθέωση μόνο για τον Ντραγκόφσκι και για τους Πράσινους η όλη αποθέωση αφορούσε το ότι δεν παράτησαν το ματς και όλα αυτά τα γραφικά και κουτά κλισέ που λέγονται από τους αγράμματους αρθρογράφους ομάδων για να δικαιολογήσουν τον μισθό τους και τα προνόμια που τους παρέχουν οι διοικήσεις. Βαριά φανέλα, δεν παράτησε το ματς και άλλες τέτοιες μπούρδες.

Το 99% των φιλάθλων της ομάδας και η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών μέσων και αρθρογράφων, τόνιζαν πως ο Παναθηναϊκός έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι, προέτασσαν πως είχε τεράστια τύχη και πως αν δεν είχε τραυματιστεί ο Μπάμπα, φάση της προκοπής δε θα είχε κάνει, έκρουαν τα καμπανάκια για το πόσο πρέπει να προβληματίσει αυτή η εμφάνιση και να ξυπνήσει αρκετούς στο πράσινο στρατόπεδο. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει αναγνωρίζει πως φέτος ο ΠΑΟΚ έχει παίξει απείρως πολύ πιο ευχάριστο και ωραίο ποδόσφαιρο από τον Παναθηναϊκό. Σχεδόν κανείς δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του.

Πού βλέπει κανείς αποθέωση σε αυτό ή να αποτυπώνεται ο Παναθηναϊκός ως καλύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν μπορώ να το ξέρω. Εκτός κι τους ΠΑΟΚτζήδες τους ενόχλησε που πανηγύρισαν οι Παναθηναϊκοί για την πρόκριση. Που κι αυτό είναι πιθανό. Δηλαδή τι να έκαναν οι φίλαθλοι στη Λεωφόρο; Να γιούχαραν την ομάδα ενώ έχει προκριθεί; Να έκλαιγαν; Να έλεγαν «α, εγώ δεν πανηγυρίζω γιατί δεν έκανα 10 κλασικές ευκαιρίες απέναντι στον ΠΑΟΚ»;

Ήταν παρόντες σε ένα ματς που μέσα τους το είχαν χαμένο, άρα και την πρόκριση, για σχεδόν 130 λεπτά. Και βάζει το γκολ ο Λημνιός και τους δίνει ελπίδα. Και μετά στα πέναλτι 3 φορές βρέθηκαν μπροστά στον αποκλεισμό. Τι ήθελαν οι ΠΑΟΚτζήδες να δουν; Συλλαλητήρια; Ήρθε μια πρόκριση σε τελικό. Άδικα βάση ποδοσφαιρικής εικόνας; Μπορεί. Στέρησε κάτι η διαιτησία από τον ΠΑΟΚ; Όχι.

Ακόμα κι αν το αποδώσουμε όλο σε μια ποδοσφαιρική τύχη, δεν έχει δικαίωμα ο Παναθηναϊκός να το χαρεί; Δεν έχουν δικαίωμα οι Παναθηναϊκοί να υποστηρίζουν την ομάδα τους κι ας μην είναι η καλύτερη στην Ελλάδα; Τόση τοξική αντίληψη; Τόσο «εμείς και κανείς άλλος» αντίληψη; Να ζητήσει συγγνώμη ο Παναθηναϊκός που 4 παίκτες του ΠΑΟΚ έχασαν πέναλτι;

Αν λοιπόν οι ΠΑΟΚτζήδες είδαν αποθέωση και παιανικούς, τότε μάλλον βλέπουν αυτά που θέλουν να βλέπουν για να μην ατονεί μέσα τους το μίσος για το ΠΟΚ και το αθηναϊκό κατεστημένο.