Πώς αλλάζουν τόσα πολλά μέσα σε 3 εβδομάδες; Πριν 17 μέρες για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός πήγαινε λαβωμένος και καταπονημένος από απαιτητικά συνεχόμενα ματς στην Τούμπα για να παίξει με τον ΠΑΟΚ και, παρόλο που δεν σφυροκοπήθηκε στο πρώτο ημίχρονο, ένα οφσάιντ γκολ του Κουλιεράκη άλλαξε την ψυχολογία του ΠΑΟΚ που βρήκε τρόπο να χτυπήσει την άμυνα και να κερδίσει με 2-1.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Παναθηναϊκός ήταν πλήρης, όσοι έλειψαν, έλειψαν γιατί ο Τερίμ ήθελε να τους αφήσει εκτός αποστολής, ο ΠΑΟΚ είχε την πνευματική κούραση από το ματς με την ΑΕΚ και τη σκέψη πως έρχεται κι ένα ακόμα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και, με εξαίρεση τη φάση του Μπράντον Τόμας, δεν μπόρεσε να παράξει αξιόλογη φάση σε ροή παιχνιδιού μέχρι το 94 με το σουτ του Μεϊτέ που έπρεπε να κοντράρει δύο φορές για να πάει στο δοκάρι.

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός είχε μια φάση του Μπερνάρ στο πρώτο ημίχρονο με σουτ που κόντραρε, άλλη φάση του Μπερνάρ νωρίτερα που έκανε μέσα στην περιοχή μια ντρίμπλα παραπάνω και σούταρε πάνω σε σώματα και τρεις φάσεις όπου ένα λάθος κοντρόλ ή μια αργή κίνηση στέρησαν ως και κλασικές ευκαιρίες. Και στο δεύτερο ημίχρονο, μέχρι να μπει ο Τάισον, είχε το γκολ, την τεράστια ευκαιρία του Σπόραρ και το σουτ του Σπόραρ έξω από την περιοχή.

Κατέβηκε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τρομερή πνευματική προσήλωση και έχοντας στο μυαλό του αυτό που συνέβη πριν 17 μέρες. Είχε πάρει μάθημα και ο Τερίμ και οι ποδοσφαιριστές. Αυτή τη φορά, επίσης, ο Αράο ξεκίνησε εξ αρχής στην άμυνα για να καλύπτει τον κακό αμυντικά Μλαντένοβιτς και έτσι δεν βγήκαν ιδιαίτερες φάσεις με τον Ζίβκοβιτς από εκεί.

Ο Παναθηναϊκός άντεχε να χάσει τον Μπακασέτα, ο ΠΑΟΚ δεν άντεχε να χάσει τον Τάισον

Η νίκη του Παναθηναϊκού κρίθηκε στο γκολ του Σπόραρ, αλλά η μη ισοφάρισή του κρίθηκε αλλού. Δεν ξέρω κατά πόσο ο Τάσος Μπακασέτας παρασύρθηκε από την ένταση ή είχε σκοπό να πειράξει το μυαλό του Τάισον, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός θα είχε μόνο να κερδίσει από αυτό, όποια κι αν ήταν η έκβαση.

Αν δηλαδή ο διαιτητής έβγαζε κόκκινη στον Τάισον μόνο, σε περίπτωση που ο Μπακασέτας δηλαδή δεν είχε απλώσει κι αυτός τα χέρια του, ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε για 20 λεπτά απέναντι σε 10 που κυνηγάνε και την ισοφάριση, με τον ΠΑΟΚ να είχε χάσει τον μόνο δημιουργικό του παίκτη. Αν έπαιρναν και οι δύο κίτρινη, θα είχε πειράξει αρκετά το μυαλό του Τάισον. Με τις δύο κόκκινες, ο Παναθηναϊκός είχε εξασφαλίσει πως μόνο από κάποια στημένη φάση θα φάει γκολ.

Η κίνηση σκάκι στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός που «έσβησε» την πιθανότητα αντεπίθεσης για τους γηπεδούχους

Ήταν λες και έβλεπες μια παρτίδα σκάκι στην οποία κάποιος θυσίασε τη βασίλισσα για να χτυπήσει τον βασιλιά και να κάνει ρουά ματ. Ο Τάισον, φάνηκε στα 4-5 λεπτά που πρόλαβε να παίξει, ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να παράξει φάσεις για τον ΠΑΟΚ σε ροή παιχνιδιού, ελλείψει Κωνσταντέλια και με τον Ντεσπόντοφ εκτός. Ακόμα κι αν ο Μπακασέτας δεν το είχε σκεφτεί, η δική του θυσία προσέφερε στην ομάδα του, κι ας δεν της έδωσε τη δυνατότητα να παίξει με παίκτη παραπάνω.

Μην ξεχνάμε, στην Τούμπα, στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός από τον Τάισον την είχε πατήσει στο 1-0 και στις φάσεις που έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο. Άρα, το ότι μπήκε ως αλλαγή και βγήκε τόσο γρήγορα, αφαίρεσε άγχος από τους Πράσινους.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Παναθηναϊκός έπαιζε μέχρι το 82ο λεπτό με καταπονημένη ομάδα και είχε κάνει μόλις μία αλλαγή. Σε αυτό το 4λεπτο από την αποβολή Τάισον, αν δεν είχε γίνει, ο ΠΑΟΚ θα είχε βγάλει 1-2 καλές φάσεις για γκολ. Στο 82′ μπήκαν οι Σένκεφελντ, Ζέκα, Χουάνκαρ, έκανε ο Τερίμ το 3-5-2 και έβγαλε και τον Σαμάτα εκτός ματς.

Η κίνηση σκάκι στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός που «έσβησε» την πιθανότητα αντεπίθεσης για τους γηπεδούχους

Ο Παναθηναϊκός πήρε μια μεγάλη νίκη, αλλά το 0-1 δεν έδωσε πρόκριση ποτέ και σε κανέναν, κι ας υπάρχει επαναληπτικός στην έδρα του. Αυτό που έκανε αυτό το ματς είναι να διατηρήσει την υψηλή προσήλωση στου Πράσινους, να μην πάρουν αέρα τα μυαλά τους, αλλά να υπενθυμίσει και στον ΠΑΟΚ ότι δεν είναι μόνο η ΑΕΚ ο αντίπαλός του.

Κι ας μην είδαμε τον κ. Λουτσέσκου για ακόμα μια φορά να δίνει συγχαρητήρια στον αντίπαλο, αλλά να τον υποβιβάζει υποστηρίζοντας ότι το ματς έπρεπε να έρθει ισοπαλία και πως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν επικίνδυνος με εξαίρεση 15 λεπτά στο β’ ημίχρονο. Δεν μειώνει την προπονητική σας ικανότητα αν πείτε μια φορά ένα μπράβο στον αντίπαλο, όπως σας έχουν πει αρκετές φορές αντίπαλοι. Δεν θα μειωθεί τίποτα αν είχατε κι ένα ματς με μέτριες ή κακές επιλογές. Σε όλους συμβαίνει.