Πριν ο Παναθηναϊκός κερδίσει την ΑΕΚ στη Λεωφόρο και η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena, συνέβαινε κάτι πολύ παράδοξο με το Big-4 στη Super League. Και οι 4 ομάδες έδειχναν να δυσκολεύονται να κυριαρχήσουν έναντι του αντιπάλου τους έχοντας τη βοήθεια της έδρας και να αποδίδουν καλύτερα εκτός έδρας.

Αυτό δεν είναι απλά μια αίσθηση η θεωρία. Ο Παναθηναϊκός ήταν χαμένος στη Λεωφόρο στον πρώτο γύρο απέναντι στην ΑΕΚ, έπαιζε πολύ αγχωμένος απέναντι στον ΠΑΟΚ στο 2-2, ήταν κατώτερους του ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό του Κυπέλλου, επηρεάστηκε από τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου, ενώ και στο 2-0 του πρωταθλήματος στη Λεωφόρο, πριν γίνει το 1-0, ο Ολυμπιακός είχε πάρει τα ηνία του αγώνα.

Ο δε Ολυμπιακός είναι ακόμα πιο τρανταχτό παράδειγμα. Έχασε 4-2 από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης, ήταν στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο ματς που διεκόπη, αλλά η εικόνα του αγώνα ήταν για 1-3, έχασε 1-3 από την ΑΕΚ (με σαφείς αδικίες), έχασε από τον Παναθηναϊκό 3-1 στην πρώτη αγωνιστική των play offs.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε κατά κράτος του Παναθηναϊκού την Κυριακή στη Λεωφόρο, αλλά έχασε 4-1 από τον Ολυμπιακό, 0-1 από τον Άρη, ήρθε 1-1 με την ΑΕΚ, έχασε 0-1 από τον Παναθηναϊκό στον πρώτο αγώνα Κυπέλλου.

Η ΑΕΚ είναι η μόνη που είχε μέχρι ένα σημείο κυριαρχία εντός κι εκτός έδρας, αλλά είδαμε την Κυριακή πώς απέναντι στον Ολυμπιακό, κέρδισε από τύχη ή από την μη ικανότητα του αντιπάλου να σκοράρει στις 4-5 πολύ καλές ευκαιρίες που είχε στο ματς. Και στο 1-1 με τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, δεν ήταν όσο κυρίαρχη παρουσιάστηκε στο 1-3 του Καραϊσκάκης. Μόνο απέναντι στον ΠΑΟΚ δείχνει να έχει πάρει αέρα στα εντός, αλλά την Κυριακή θα είναι ένα μεγάλο κρας τεστ.

Τα ντέρμπι των Big-4 «κλείνουν το μάτι» στους φιλοξενούμενους

Φαίνεται πως και οι 4 του Big-4 έχουν ένα μεγάλο άγχος όταν παίζουν στην έδρα τους, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι του αντιπάλου τους. Και συνήθως, τα ντέρμπι έχουν και αυτή την ατμόσφαιρα να προηγείται όπου οι γηπεδούχοι παρουσιάζονται ως ελαφρώς ή μεγάλο φαβορί. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα, υποδέχτηκε ΑΕΚ-Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό σε μια στιγμή που όλοι τον αναγνώριζαν ως καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Πήρε με το ζόρι ένα Χ.

Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό πριν 3 βδομάδες, έχοντας ένα μομέντουμ που μόλις είχε χαλάσει από την ήττα με τη Μακάμπι, αλλά ήταν από πάνω του στη βαθμολογία. Έχασε 3-1 και θα μπορούσε να φάει και 4ο γκολ.

Ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την ΑΕΚ στη Λεωφόρο στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος με τη φόρα από τη νίκη με τη Βιγιαρεάλ και με την ΑΕΚ να είναι θεωρητικά κουρασμένη από το ματς στο Μπράιτον και μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο, Παναθηναϊκός δεν υπήρχε στο ματς. Με τον ΠΑΟΚ υπήρχε επίσης ένα μομέντουμ λόγω του διπλού στο Καραϊσκάκη και ηττήθηκε.

Αυτή είναι η εξήγηση

Υπάρχουν δηλαδή πολλά κοινά χαρακτηριστικά στις 4 μεγαλύτερες ομάδες της χώρας και της Super League ώστε να μην μπορούν να διαχειριστούν, κατά τα φαινόμενα, το βάρος της απαίτησης για νίκη και της ικανοποίησης του διψασμένου και μένει να δούμε αν θα αλλάξει αυτό το μοτίβο στα play offs και αν θα παίξει ρόλο στην κατάταξη, με την έννοια πως ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν 2 ντέρμπι εκτός έδρας στον δεύτερο γύρο των play offs. Ο ΠΑΟΚ έχει 3 εντός, γιατί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα την άλλη Κυριακή αναβλήθηκε και θα γίνει μετά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

Ταυτόχρονα, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έχουν να πάνε και στο Χαριλάου στον β’ γύρο, ενώ ο Παναθηναϊκό υποδέχεται τον Άρη στη Λεωφόρο.

Εξήγηση πάντως σε όλο το παραπάνω υπάρχει και βρίσκεται στην ισότητα που υπάρχει στο Big-4, δεν είναι δηλαδή κάποιος καλύτερος του άλλου σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται πάντα φαβορί και η ισορροπία ανάμεσά τους αναδεικνύει ως καθοριστικό παράγοντα την πίεση για το αποτέλεσμα.

Μια πίεση, βέβαια, που στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, δύο φορές βγήκε υπέρ της ομάδας που την έχει, μία σε εκτός έδρας και μία σε εντός έδρας. Ίσως κι αυτός ο παράγοντας, το πώς διαχειρίζεται κάθε ομάδα το «με την πλάτη στον τοίχο» να διαμορφώσει συνθήκες για την πρωτιά. Κι ο Παναθηναϊκός, που θα βρίσκεται συχνότερα σε αυτή τη θέση, θα έχει πλεονέκτημα εμφανές έναντι των υπολοίπων.