Αν κάτι θεωρώ πιο πολύτιμο στο σπίτι μου, είναι η βιβλιοθήκη μου. Εκτείνεται σε ένα ολόκληρο τοίχο και εκεί έχω τοποθετημένους τους «θησαυρούς» μου και παράλληλα μου αρέσει που είναι η πρώτη εικόνα που έχει ένας επισκέπτης όταν μπαίνει σπίτι μου.

Από καιρό σε καιρό, την εμπλουτίζω με καινούργιους «θησαυρούς» και την τακτοποιώ, ομολογουμένως όχι με τόση ευκολία, γιατί θέλει και χρόνο και σκέψη το θέμα. Είναι δύσκολο όταν έχεις πολλά βιβλία να τα βάλεις σε τάξη και θέλει σκέψη τι είναι πιο πρακτικό για τον καθένα μας πώς θέλει να είναι τοποθετημένα τα βιβλία του για να βρίσκει εύκολα κάποιο όταν το αναζητεί.

Προσωπικά την έχω οργανώσει ανάλογα με τη θεματολογία των βιβλίων και έτσι βρίσκω σχετικά εύκολα ένα βιβλίο που θέλω να ανατρέξω στις σελίδες του.

Η «μαρτυριάρα» βιβλιοθήκη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι οργάνωσης και σχετίζονται άμεσα με στοιχεία του χαρακτήρα μας όπως λένε οι ειδικοί. Για να δούμε λοιπόν τι «μαρτυρά» η βιβλιοθήκη για τον κάτοχό της;

  1. Όρθια βιβλία, ξαπλωμένα βιβλία, βιβλία που ανταγωνίζονται για χώρο στο ράφι με κάποια αντικείμενα που δεν είναι βιβλία, στοιβαγμένα βιβλία… (Να, κάτι σαν τη δική μου δηλαδή).
    Δείχνει την πνευματική αφθονία (Αυτό δεν το είχα φανταστεί καν): τα βιβλία μου απλώς φτάνουν παντού (Ναι υπάρχουν πολλά διασκορπισμένα και σε μικρότερες βιβλιοθήκες και γενικώς σε όλο το σπίτι)!

Είναι επιμελημένη υπερχείλιση που επηρεάζεται από κάποιον που δεν έχει γνωρίσει ποτέ την πραγματική υπερχείλιση – ένα βιβλίο στο πλάι του καταλαμβάνει το χώρο του ραφιού τουλάχιστον πέντε όρθιων βιβλίων.

Όταν έχεις πραγματικά πάρα πολλά βιβλία, καταλήγουν σφηνωμένα τόσο σφιχτά που δεν μπορείς να τα βγάλεις εύκολα από το ράφι (γεγονός).

Αυτό μοιάζει περισσότερο σαν να είστε στα μισά του δρόμου για να ετοιμάσετε τα πράγματά σας για να μετακομίσετε από το σπίτι (Ωχ!).

βιβλιοθήκη χαρακτήρας
  1. Ράφια γεμάτα με αντίκες και δερματόδετους τόμους. Κανείς δεν θα πιστέψει ποτέ ότι τα έχετε διαβάσει, πόσο μάλλον ότι τα έχετε μελετήσει και τα επιμελείστε.

Φαίνεται απλώς σαν να έχετε προσπαθήσει να αγοράσετε την πολιτιστική αξιοπιστία με το μέτρο. Εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλετε, καλύτερα να κόψετε τις ράχες και να τις κολλήσετε απευθείας στους τοίχους.

  1. Τακτοποιημένα σε περίτεχνες στοίβες «έτοιμα για να διαβάζουν». Για αυτήν την ατμόσφαιρα, στοίβες ολοκαίνουργιων τόμων με σκληρό εξώφυλλο τοποθετούνται σε διαθέσιμες επιφάνειες με τρόπο που σημαίνει ότι έχετε πλήρη οργάνωση όταν πρόκειται για ανάγνωση.

Εδώ εντάσεται και η περίπτωση κάποια από αυτά να σας έχουν σταλεί δωρεάν επειδή η γνώμη σας έχει νόημα.

Ανανεώστε τις στοίβες από καιρό σε καιρό μεταφέροντας ένα φορτίο βιβλίων στη δωρεάν βιβλιοθήκη που έχουν στον δήμο σας.

βιβλιοθήκη χαρακτήρας
  1. Βιβλία τοποθετημένα με αλφαβητική ταξινόμηση. Ωραία προσπάθεια, αλλά αν ένα βιβλίο έχει επιμεληθεί και διαβαστεί σωστά, δεν χρειάζεται ποτέ να ξαναδιαβαστεί.

Η τακτοποίηση των βιβλίων σας με τρόπο που υπονοεί ότι ίσως θέλετε να τα βρείτε ξανά, υποδηλώνει ότι απλώς δεν το καταλαβαίνετε. Επιπλέον, πολλά βιβλία με διαδοχική αλφαβητική σειρά απλώς δεν φαίνονται καλά μαζί. Χρησιμοποιήστε το μάτι σας, όχι τον εγκέφαλό σας.

  1. Μία βιβλιοθήκη γεμάτη table books. Είναι λίγο περίεργο, τα table books είναι ειδικά σχεδιασμένα για να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι -γενικώς μεγάλοι τόμοι γεμάτοι φωτογραφίες τείνουν να σας προσφέρουν όλη την ευχαρίστηση που πρόκειται να προσφέρουν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από την αγορά.

Επομένως, το table book υπάρχει κυρίως για να απασχολεί τους επισκέπτες που περνούν ευχάριστα το χρόνο τους ενώ σας περιμένουν ή εσείς όταν πίνετε τον καφέ σας.

  1. Βιβλία μεγάλου μεγέθους, σε στοίβα και τοποθετημένη στην κορυφή μία λάμπα. Εδώ το υλικό ανάγνωσης γίνεται έπιπλο: ένα τραπεζάκι σαλονιού από βιβλία. Ως τεχνική διακόσμησης, αυτό σας βάζει σε αυτό το γλυκό σημείο όπου το επιμελημένο σχέδιο συναντά το είδος της αποθησαύρισης που απαιτεί παρέμβαση.
  2. Μια εξαιρετικά επεξεργασμένη επιλογή βιβλίων ιστορίας με σύντομους, έντονους τίτλους. Αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά να τα έχετε πίσω σας όταν σας παίρνουν συνέντευξη από απόσταση στην τηλεόραση.

Ένα παχύ βιβλίο με κάτι σαν το The Wealth of Money ή το Hitler Did It που φαίνεται έντονα στην οθόνη δείχνει έναν άνθρωπο διαβασμένο.

βιβλιοθήκη χαρακτήρας
  1. Το δικό σας βιβλίο, που εμφανίζεται επανειλημμένα σε πολλά ράφια. Αυτό μπορεί μοιάζει ξεκάθαρα με αυτοπροβολή, αλλά αυτό που πραγματικά διαφημίζετε είναι το γεγονός ότι καταλήξατε με ένα σωρό απούλητα αντίγραφα, πολύ περισσότερα απ’ όσα χωρούν στο γκαράζ ή τη σοφίτα σας.