To κανονικό του όνομα είναι Νίκολας Κόπολα, το άλλαξε για να αποφύγει όσους (θα) έλεγαν πως είναι «βύσμα» ως ανιψιός του μέγα Φράνσις Φορντ (Κόπολα). Εμπνεύστηκε το Κέιτζ από τον Λουκ Κέιτζ, τον χαρακτήρα κόμικ της Marvel. Έχει παίξει σε αναρίθμητες ταινίες, εν πολλοίς αναγκαστικά, αφού χρωστούσε λεφτά και κάπως έπρεπε να ξεχρεώσει – το «όχι» σε πρόταση ποτέ δεν το είπε.

Αλλά όλα τα παραπάνω ανήκουν στην κατηγορία «βασικές γνώσεις» για τον πιο εκκεντρικό ίσως ηθοποιό του Hollywood, για αυτήν την larger than life περσόνα που λέγεται Νίκολας Κέιτζ. Αυτά που θα διαβάσεις πιο κάτω, είναι για λίγους, τους «μύστες». Τους πιστούς του «Κέιτζισμου».

Μπορεί ποτέ να μην απαντήσουμε με σαφήνεια πώς γίνεται και ο ίδιος άνθρωπος παίζει πότε υπέροχα και πότε χειρότερα από κομπάρσο στο Δελφινάριο (τυχαίο το παράδειγμα). Αλλά μπορούμε πάντα να διασκεδάζουμε με όλα όσα έχει κάνει. Και δεν κάνει.

Τον παρακολουθούσε μίμος stalker στη Νέα Υόρκη

Ενόσω γύριζε το Bringing Out the Dead (Σταυροδρόμια της Ψυχής) στη Νέα Υόρκη, με τον Μάρτιν Σκορσέζε στο τιμόνι του σκηνοθέτη πίσω στο 1999, κατάλαβε κάποια στιγμή πως είχε έναν… μίμο stalker.

«Ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, περισσότερο ή λιγότερο. Ήταν σιωπηλός, αλλά δυνητικά επικίνδυνος. Με κάποιο τρόπο κατάφερε και έφτανε στο πλατό και έκανε περίεργα πράγματα. Δεν έχω ιδέα πώς περνούσε από την ασφάλεια. Τελικά, οι παραγωγοί κάποια στιγμή ανέλαβαν δράση και δεν τον ξαναείδα. Αλλά ήταν σίγουρα άβολο», θα πει χρόνια αργότερα.

Να σημειώσουμε πως στην ταινία υποδύεται ένα γιατρό-οδηγό ασθενοφόρου που πάσχει από αυπνία και παραισθήσεις. Απλώς το καταγράφουμε, δεν υπονοούμε απαραίτητα κάτι για τον φίλο Νίκολας…

Ξύπνησε με έναν γυμνό άνδρα να τρώει σνακ στο κρεβάτι του

Ενόσω προμόταρε την ταινία Trespass, ένα θρίλερ που παίζει με την Νικόλ Κίντμαν και στο οποίο πέφτουν θύματα εισβολής σπίτι τους, ο Κέιτζ μοιράστηκε τη δικιά του απίστευτη παραπλήσια ιστορία.

«Ήταν 2 το πρωί και κοιμόμασταν με τη γυναίκα μου. Ο 2χρονος τότε γιος μου βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο. Άνοιξα τα μάτια μου και είδα έναν γυμνό άνδρα να φοράει το δερμάτινο μπουφάν μου και να τρώει Fudgsicle (σ.σ.: ένα σνακ σοκολάτας, που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με τα γνωστά μας «σπρώξε-γλείψε»). Ξέρω πως ακούγεται αστείο, αλλά ήταν τρομακτικό».

Διατηρώντας τη ψυχραιμία του, συνόδεψε τον – σοβαρά νοητικά διαταραγμένο- άντρα έξω, πριν φωνάξει την αστυνομία. Για την ιστορία, το πούλησε αυτό το σπίτι και μετακόμισε στις Μπαχάμες. Γιατί; Γιατί μπορούσε. Και γιατί… δεν μπορούσε να μένει άλλο πια εκεί.

Σχεδόν αγόρασε μια σπηλιά για να κάνει σεξ με τη γυναίκα του εκεί

Τη φήμη την είχε βγάλει η συμπρωταγωνίστρια του στο National Treasure, Ντάιαν Κρούγκερ. Ότι κάποτε είχε αγοράσει μια σπηλιά γεμάτη νυχτερίδες. Κάτι που δεν ήταν αλήθεια, αλλά όχι και πολύ μακριά από την αλήθεια όπως ο Κέιτζ θα εξηγούσε καιρό αργότερα:

«Έχω πάρει δίπλωμα καταδύσεων – άρα εξερεύνησα το στοιχείο του νερού. Με τον αέρα, δεν έφτασα ποτέ όσο μακριά θα ήθελα, φοβήθηκα να κάνω πτήση με ανεμόπτερο. Τη φωτιά, την είχα εξερευνήσει στο Ghost Rider. Μετά, ήθελα να εξερευνήσω τη Γη».

Βρήκε λοιπόν μια σπηλιά που ήταν προς πώληση (άγνωστο ποιο real estate agency διαχειρίζεται τέτοια πράγματα) και αποφάσισε να κάνει μια αυτοψία. Σύμφωνα με την περιγραφή του Νίκολας Κέιτζ, το σπήλαιο ήταν γεμάτο με «σταλακτίτες», «γαλακτώδη χαλαζία» και «κρυσταλλικούς τοίχους».

Εκείνη την εποχή, ήταν παντρεμένος με την Άλις Κιμ. «Σκέφτηκα πως θα ήθελα να το αγοράσω και απλώς να κατέβω στον πάτο και να μείνουμε εντελώς γυμνοί με τη γυναίκα μου και να πιούμε», θα πει. Δυστυχώς, δεν αγόρασε τελικά τη σπηλιά. Ούτε υπήρχαν μέσα νυχτερίδες.

Ο Νίκολας Κέιτζ έχει για κατοικίδιο ένα κοράκι που τον βρίζει

Όπως κάθε φαν του γνωρίζει πολύ καλά, ο ήρωας μας γουστάρει τα περίεργα κατοικίδια, είχε πάρει χταπόδι για να τον βοηθήσει στην υποκριτική του τέχνη (πώς; Έλα μου ντε), ενώ  κάποτε ξόδεψε 276.000 δολάρια για ένα κλεμμένο κρανίο Τυραννόσαυρου που στη συνέχεια έπρεπε να επιστρέψει.

Δεν πάει καιρός που αποκάλυψε πως στο σπίτι του έχει και ένα κοράκι. Το λένε Χούβερ και ζει σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κλουβί στο σπίτι του 59χρονου ηθοποιού στο Λας Βέγκας.

Τον χαιρετάει όποτε φεύγει από το δωμάτιο. Και παράλληλα τον… βρίζει. «Όταν φεύγω από το δωμάτιο, μου λέει πρώτα “αντίο” και μετά “μαλάκα.” Τα κοράκια είναι πολύ έξυπνα. Και μου αρέσει το πώς είναι, αυτή η Έντγκαρ Άλαν Πόε πτυχή τους. Μου αρέσει το γκοθ στοιχείο. Είμαι γκοθ». ΟΚ…

Του πλήρωσε εγγύηση για να βγει από τη φυλακή ένας Κυνηγός Επικηρυγμένων

Τον Απρίλιο του 2011, ο Νίκολας Κέιτζ συνελήφθη στη Νέα Ορλεάνη σε κατάσταση βαριάς μέθης, μετά από άγριο τσακωμό με την πρώην σύζυγό του, Άλις Κιμ. Αυτός που πλήρωσε την εγγύηση, που είχε οριστεί στα 11 χιλ. δολάρια, προκειμένου να βγει ο Κέιτζ από τη φυλακή ήταν ένας τύπος ονόματι Ντουάν Τσάπμαν, γνωστός και ως «Σκύλος ο Κυνηγός Επικηρυγμένων».

Ο Τσάπμαν, ο οποίος εργάζεται ως δεσμοφύλακας και κυνηγός επικηρυγμένων, προχώρησε σε αυτή την κίνηση επειδή είναι ορκισμένος φαν του Κέιτζ – και μόνο. Μα ναι. Κάθε ορκισμένος φαν του Νίκολας Κέιτζ που σέβεται τον εαυτό του το ίδιο θα έκανε…

Ο Νίκολας Κέιτζ ήταν έτοιμος να πεθάνει για λόγους τιμής

Ενόσω γυρνούσε το Ghost Rider: Spirit of Vengeance στο Βουκουρέστι, έμπλεξε σε καυγά έξω από νυχτερινό κλαμπ. Υπάρχει σε βίντεο το υλικό.

«Θα μπω σε αυτό το αυτοκίνητο και θα φύγω. Διαφορετικά, αν θέλετε να με σκοτώσετε, εμπρός, κάντε το αδέρφια!», ακούγεται να φωνάζει. «Θα πεθάνω για λόγους τιμής. Θα πεθάνω τώρα», συνεχίζει.

Εν συνεχεία απομακρύνεται, πριν επιστρέψει και ουρλιάξει: «Σεβαστείτε τον όπως θα σεβόσασταν εμένα!»

Ποτέ κανείς δεν έμαθε τι εννοούσε και με ποιον/ποιους μιλούσε.

Όπως ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί κάποτε, σε μια ταινία που γύριζε και ένα πλάνο απαιτούσε την ύπαρξη ενός φιδιού, ζήτησε αυτό να είναι δηλητηριώδες, αφού μόνο έτσι θα μπορούσε να «χαλαρώσει». WTF…

Ο Νίκολας Κέιτζ μαστούρωσε με τη γάτα του

Κάποια μέρα ο γάτος του, ο Λιούις, άγνωστο πώς, έφαγε τα παραισθησιογόνα «μανιτάρια» που είχε φυλαγμένα στο ψυγείο του. Μόλις ο Κέιτζ το πήρε χαμπάρι, σκέφτηκε, τι πιο «λογικό» θα έλεγε κανείς, να καταναλώσει κι αυτός μερικά μανιτάρια για να μην αφήσει μόνο το κατοικίδιο του στην «ντάγκλα».

«Θυμάμαι να ξαπλώνω στο κρεβάτι μου για ώρες. Κοιτάζαμε ο ένας τον άλλο για ώρες, ακίνητοι. Με κοιτούσε επίμονα και δεν είχα καμία αμφιβολία ότι ήταν ο αδερφός μου», θα σχολιάσει, καιρό μετά. Ναι…

Έσπευσε τον πανικό κατά τη διάρκεια της πτήσης με τον Τσάρλι Σιν διπλά του να κουβαλάει κοκαΐνη με το… κιλό

Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του ’80, θεώρησε καλή ιδέα να πάρει το μικρόφωνο της αεροσυνοδού για να πει στους επιβάτες ότι ήταν ο πιλότος και ότι δεν ένιωθε καλά και ότι έχανε τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Όταν προσγειωθήκαν, ο πιλότος του έριξε γερό εξάψαλμο – δικαίως. Είχε παράλληλα ειδοποιήσει τις αρχές και έξι αστυνομικοί περίμεναν απ’ έξω για να τον συλλάβουν. Ο Κέιτζ εσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για να μην πάρει η μπάλα και τον Τσάρλι Σιν, με τον οποίο συνταξίδευε και ο οποίος κουβαλούσε μαζί του οκτώ σακουλάκια… κοκαΐνης – το έμαθε αμέσως μετά τη φάρσα του και κατάλαβε πως αν δεν έπαιρνε πάνω του το γεγονός θα έμπλεκαν πολύ πιο άσχημα. Η φάρσα παλεύεται δικαστικά, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών όχι και τόσο…

Ο Νίκολας Κέιτζ προσπάθησε να βρει το Ιερό Δισκοπότηρο

Μετά το National Treasure, στο οποίο έπαιζε έναν τύπο που έκλεψε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ενόσω αναζητούσε ένα χαμένο θησαυρό των Ναϊτών Ιπποτών, επηρεάστηκε. Και αποφάσισε να ψάξει στο real life έναν άλλο θησαυρό: Το Ιερό Δισκοπότηρο.

Διάβασε, διασταύρωσε, ταξίδεψε. Τελικά τζίφος – όπως ήταν φυσικό – αλλά ανακάλυψε νέα μέρη, σε ένα εξ αυτών (Ρόουντ Άιλαντ) αγόρασε και σπίτι, τόσο πολύ του άρεσε. Και τι συμπέρασμα έβγαλε από αυτήν την περιπέτεια; «Τι είναι το Ιερό Δισκοπότηρο; Μα τι άλλο αν όχι η ίδια η Γη που ζούμε;».

Αγόρασε μια γιγάντια πυραμίδα στη Νέα Ορλεάνη για να τον θάψουν όταν πεθάνει

Η υστεροφημία του είναι δεδομένη. Τόσο για τις ταινίες του όσο και για την εκκεντρική του περσόνα. Θα τον θυμάται ο κόσμος πάντως και μόνο που θα βλέπει τον τάφο του – ευχόμαστε βέβαια να ζήσει ακόμα πολλά χρόνια σε τούτο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός ηθοποιός αγόρασε χώρο στο διάσημο νεκροταφείο του Σεντ Λούις της Νέας Ορλεάνης και κατασκεύασε εκεί μια πυραμίδα με χαραγμένες τις λατινικές λέξεις «Omnia Ab Uno», που μεταφράζεται σε: «Όλα από το Ένα». Ε, ναι, δεν θα μπορούσε ποτέ μια τέτοια φιγούρα να βολευτεί με μια μπανάλ μετά θάνατον κατοικία…

*Με πληροφορίες από Daily Beast