Αισθάνεστε άτυχες στον έρωτα; Μην ανησυχείτε, σας έχουμε άλλη μία τοξική τάση στις γνωριμίες που τρεντάρει στο TikTok και το πιθανότερο είναι ότι η penny method θα σας κάνει να σκεφτείτε πολύ καλά, αν θα ξαναπείτε «ναι» σε κάποια σχέση.

Οι άνθρωποι έχουν επινοήσει έναν όρο για τη χειραγωγική κίνηση στα ραντεβού και τις σχέσεις που έχει γίνει trend στο TikTok.

Ονομάζεται «μέθοδος της δεκάρας» ή «penny dating» και ουσιαστικά αναφέρεται σε κάποιον που σας βλέπει σαν… κουμπαρά. Τι σημαίνει αυτό;

Στην αρχή της γνωριμίας και στη διάρκεια του φλερτ ρίχνει στον «κουμπαρά», δηλαδή εσάς, πολλά χρήματα.

Όταν καταλάβει πως σας κατέκτησε αρχίζει και μειώνει τα χρήματα που βάζει στον κουμπαρά, μέχρι να φτάσει στο σημείο να ρίχνει σε αυτόν πεντραροδεκάρες, ίσα ίσα για να διατηρεί το δικό σας ενδιαφέρον και να σας έχει ως αναπληρωματική όταν βαρεθεί τον επόμενο «κουμπαρά του».

Penny method: Τα στάδια

Δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις μια υγιή σχέση, έτσι; Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η κίνηση με τον «κουμπαρά» έχει προκαλέσει την οργή πολλών ανθρώπων στο TikTok. Διαβάστε πώς λειτουργεί το penny dating.

Στάδιο 1

Το αρχικό «στάδιο της προσέλκυσης»: Κάποιος επενδύει πολλά χρήματα, χρόνο, προσπάθεια και πόρους για να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί το επίπεδο επένδυσης –είναι το 100% πλήρους προσπάθειας.

Στάδιο 2

Το στάδιο «δείχνει ήδη ενδιαφέρον»: Αφού γαντζωθείτε πάνω του, το άλλο άτομο μειώνει την «επένδυση» σε επίπεδο, ας πούμε, 90%.

Αυτό εξοικονομεί τους πόρους του και μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα της αυτοεκτίμησής σας. Και αυτό γιατί κατά βάθος αναρωτιέστε αν όντως αξίζετε την τόση προσοχή.

Στάδιο 3

Το στάδιο «ανεβάζω την επένδυση»: Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον σας δεν είναι το ίδιο λόγω της μειωμένης επένδυσης του 90%, το άλλο άτομο ανεβάζει στιγμιαία τη δική του επένδυση λίγο παραπάνω, περίπου στο 95%, ώστε να νιώσετε καλύτερα και να γατζωθείτε ξανά πάνω του.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι αυτό το επίπεδο 95% εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το αρχικό 100%.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση κατά 5% στη θεωρία τροφοδοτεί το ενδιαφέρον σας, επιτρέποντας στον άλλο άνθρωπο να επωφεληθεί παρά το γεγονός ότι δεν επενδύει πλέον σε επίπεδο 100%.

Στάδιο 4

Το στάδιο της «σταδιακής μείωσης της επένδυσης»: Με την πάροδο του χρόνου, το άλλο άτομο μειώνει σταδιακά την επένδυσή του σε εσάς, αλλά όταν καταλαβαίνει πως πάτε να φύγετε σας δίνει ξανά μερικά κέρματα ενδιαφέροντος.

Έπειτα, από ένα σύντομο χρονικό διάστημα το επίπεδο της επένδυσης μειώνεται σταδιακά με εσάς να μην κατανοείτε το γιατί.

Στάδιο 5

Το στάδιο της «συντήρησης της δεκάρας»: Με την πάροδο του χρόνου το επίπεδο της επένδυσης γίνεται όλο και χαμηλότερο.

Η σταθερή μείωση θα μπορούσε τελικά να φτάσει στο σημείο όπου το άλλο άτομο επενδύει μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες χρημάτων, χρόνου, προσπάθειας και άλλων πόρων στη σχέση.

Από την πλευρά σας εσείς έχετε συνηθίσει και με ένα ψήγμα ενδιαφέροντος μένετε στη σχέση.

Θεωρητικά, αυτό το άτομο τώρα είναι σε θέση να κρατήσει χαμηλά τα αισθήματα αυτοεκτίμησής σας και να ελαχιστοποιήσει την επένδυση που απαιτείται για να συνεχιστεί η σχέση, και θα το κάνει όσο βλέπει πως η δική σας συμπεριφορά δεν αλλάζει.

Penny dating: Πώς θα καταλάβετε αν ο άλλος σας βλέπει σαν συναισθηματικό «κουμπαρά»

Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για μια στρατηγική και όχι απλώς για μια ακούσια συμπεριφορά. Αν
θέλετε η αυτοεκτίμησή σας να είναι διαρκώς στα πατώματα και το ενδιαφέρον σας να κινείται γύρω από έναν άνθρωπο που δεν σας υπολογίζει, τότε το penny dating μπορεί να είναι για εσάς.

Υπάρχουν, όμως, βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κατανοήσετε όσους μπορεί να σας κάνουν penny dating:

Ένα βασικό σημάδι penny dating είναι το love bombing. Αν ο άλλος σάς κατακλύζει από πολύ νωρίς με δώρα, πολλή αγάπη και μεγάλα λόγια τότε κάτι δεν γίνεται σωστά.

Η γνωριμία πρέπει να έχει να κάνει με ανθρώπους που θέλουν να μάθουν ο ένας για τον άλλο και όχι απαραίτητα με το να προσπαθεί το ένα άτομο να κερδίσει το άλλο.

Παρατηρήστε όταν κάποιος αποτραβιέται χωρίς προφανή λόγο: Οι υγιείς σχέσεις πρέπει να είναι το αντίθετο:

Όσο περισσότερο γνωρίζεστε και συμπαθείτε ο ένας τον άλλον, τόσο περισσότερο θέλετε να επενδύσετε χρόνο στη σχέση. Αυτή η κίνηση δεν δείχνει απαραίτητα ή μόνο penny dating, αλλά σίγουρα δείχνει πως κάτι δεν είναι σωστό στη σχέση και χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση.

Παρατηρήστε αν υπάρχουν άλλα σημάδια χειραγώγησης. Οι τοξικές συμπεριφορές, συνήθως, δεν εμφανίζονται μεμονωμένα. Αν κάποιος είναι χειριστικός με έναν τρόπο, οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να είναι χειριστικός και με άλλους τρόπους.

Penny dating: Τι μπορείτε να κάνετε;

Σε περίπτωση που καταλάβατε πως βγαίνετε με κάποιον που ασκεί τη μέθοδο της δεκάρας, τότε μάλλον είστε απέναντι από έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη στρατηγική παρά για τη δημιουργία μιας ειλικρινούς σχέσης.

Πιθανότατα ήρθε η ώρα για μια αλλαγή, γιατί ποιος θέλει να σπαταλάει χρόνο για να ασχολείται με πενταροδεκάρες;

Αν θέλετε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν τον άνθρωπο κάντε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση.

Μη φοβάστε να αναδείξετε τη συμπεριφορά. Αν δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα, τότε μάλλον δεν μιλάμε για κάτι πολύ ουσιαστικό και αληθινό.