Ok, το πιάνουμε ως γενικότερο νόημα. Τοπωνύμια είναι, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο βγήκαν κάποια στιγμή. Αλλά πώς έγινε και επιβιώνουν ως τις μέρες μας; Αυτό μας προβληματίζει, κάπως. Πώς κρατάνε ακόμα ξεχωριστό χαρακτήρα και πώς καταλαβαίνει κανείς πού αρχίζουν και πού τελειώνουν; Αυτές οι περιοχές της Αθήνας είναι… ιδιαίτερες.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες. Σίγουρα επίσης αν μένεις σε κάποια εξ αυτών που θα αναφέρουμε παρακάτω παίζει σοβαρά να… τσατιστείς μαζί μας. Όμως οι προθέσεις μας είναι καλές, ειρηνικές. Να καταλάβουμε και να το… διασκεδάσουμε θέλουμε το πράγμα, συμπάθα μας!

Ποια Βάρη; 8 περιοχές της Αθήνας που δεν έχουμε ιδέα γιατί θεωρούνται «αυτόνομες» - Η μία «ακουμπάει» 4 σημεία και δεν ανήκει πουθενά

Αυτές οι περιοχές της Αθήνας μας έχουν… μπερδέψει

Νέα Ελβετία

Τι σχέση έχει με την αυθεντική Ελβετία; Έλα μου ντε. ΟΚ, σε μια άλλη εποχή φημιζόταν για το υγιεινό της κλίμα, ενώ τη σύγκριση γεννούσε η γειτνίαση με βουνό, εν προκειμένω τον Υμηττό.

Πλέον όμως είναι ένας προσδιορισμός ως και αστείος. Εκεί στο Βύρωνα πρώτα από όλους οι ίδιοι το ξέρουν.

Τερψιθέα

Προάστιο εντός του προαστίου. Εναλλακτική ονομασία της Άνω Γλυφάδας που είναι πολύ διαφορετική μια ή άλλη από την Κάτω (Γλυφάδα).

Καταπώς υποδηλώνει το όνομα, η περιοχή διαθέτει υπέροχη θέα. Καταπώς μαθαίνουμε ψάχνοντας στα παλιά, στο παρελθόν αφθονούσαν εκεί τα μαντριά, με πρόβατα να βόσκουν ελεύθερα σε ένα χώρο που τότε είχε ελάχιστα σπίτια.

Χαραυγή

Λίγο Άγιος Δημήτριος, λίγο Ηλιούπολη, λίγο Δάφνη, λίγο Υμηττός, μιλάμε για μια γειτονιά είναι όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα κάτι εντελώς διαφορετικό.

Δίπλα στην πολύβουη Βουλιαγμένης διατηρεί ένα χαρακτήρα, μια γαλήνη και ένα στιλ που σε κάνει να νιώθεις ωραία. Από τις περιοχές της Αθήνας που χαίρεσαι αν ανακαλύψεις.

Γούβα

Μα τώρα είναι όνομα αυτό; Γύρω γύρω Παγκράτι, Υμηττός, Δάφνη και Νέο Κόσμος και στη μέση αυτή. Ένα… γαλατικό χωριό που δεν υποτάσσεται;

ΟΚ, τα παραλέμε προφανώς, αλλά έχει μια γοητεία με την έννοια της ανεμελιάς και του πνεύματος ανεξαρτησίας που τη διακατέχει. Από τις πιο αυθεντικές περιοχές της Αθήνας και αυτό δεν είναι…urban legend.

Πολύγωνο

Αν δεν υπήρχε το περίφημο λεωφορείο 140, Πολύγωνο – Γλυφάδα, δεν θα είχαμε την παραμικρή ιδέα, θα νομίζαμε πως είναι κάτι στη… Γεωμετρία και τέρμα.

Υπάρχει όμως το 140 και έτσι, μετά από την Οδύσσεια που απαιτείται για να κάνεις το αφετηρία-τερματισμός (παίζει ως και οι οδηγοί να μην το αντέχουν) μαθαίνεις μια από τις πιο άγνωστες περιοχές της Αθήνας.

Μια που το ‘φερε η κουβέντα, άκου αυτό το stand up για το 140, είναι εξαιρετικό (σε περίπτωση που δεν το ξέρεις):

Τζιτζιφιές

Η παραλία της Καλλιθέας. Που δεν έχει πια θάλασσα, αλλά παλιά είχε. Και μάζευε μάλιστα ένα σωρό κόσμο, αφού ήταν γεμάτη με ταβέρνες και ξενυχτάδικα.

Πρέπει να είσαι πάντως διαβασμένος για να ξέρεις τι έπαιζε παλιά στα μέρη κείνα, πλέον το ντεκόρ είναι πολύ διαφορετικό.

Αστυνομικά

Η θεωρητικά «πιο καλή» περιοχή της Ηλιούπολης, με τη φοβερή θέα, πάνω στον Υμηττό. Ωραία είναι, δεν λέμε. Μόνο που έχει τόση ανηφόρα (και κατηφόρα, ΟΚ) που χρειάζεσαι σούπερ φυσική κατάσταση για να την παλέψεις στις μετακινήσεις αν δεν θες να πηγαίνεις παντού με το αμάξι. Καλό και απαραίτητο το fitness, αλλά με… όρια.

Βάρη

Και κλείνουμε με διάθεση… εμπρηστική. Επειδή αισθητικά και πρακτικά μας ενοχλεί που υπάρχει δήμος (μετά από συγχώνευση) με το όνομα Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ας το πούνε..… 3Β να τελειώνουμε. Ας το πούνε κάπως αλλιώς. Όχι πάντως έτσι.