Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχουμε την ανάδειξη της λέξης ή των λέξεων που είχαν την μεγαλύτερη αναφορά στον ψηφιακό κόσμο. Φέτος, η λίστα περιλαμβάνει 9 λέξεις-φράσεις που από αυτές γνωρίζουμε μόνο 2, τις υπόλοιπες δεν τις είδαμε πουθενά όλη τη χρονιά, οπότε μάλλον είναι στιγμή να αποδεχτούμε πως είμαστε οι boomers του σήμερα!
Η φράση “brain rot” ανακηρύχθηκε η λέξη της χρονιάς για το 2024 από την Οξφόρδη εν μέσω ανησυχιών για την ατελείωτη ώρα που περνάει ο μέσος άνθρωπος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το περιεχόμενο που αποχαυνώνει τον νου.
Περισσότερα από 37.000 άτομα ψήφισαν για να βοηθήσουν στην επιλογή της νικήτριας λέξης από μια λίστα με έξι λέξεις που είχε καταρτίσει ο Εκδοτικός Οίκος του Οξφόρδης, ο εκδότης του Οξφορδικού Λεξικού Αγγλικής Γλώσσας.
Τι σημαίνει η φράση;
Το ετήσιο βραβείο του, των προηγούμενων νικητών του οποίου περιλαμβάνει λέξεις όπως «rizz» και «κλιματική έκτακτη ανάγκη», αποσκοπεί στο να αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις και τις τάσεις της χρονιάς.
Η φράση “brain rot” αναφέρεται στην υποτιθέμενη επιδείνωση της νοητικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, κυρίως λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης περιεχομένου (κυρίως διαδικτυακού) που θεωρείται ασήμαντο ή χωρίς προκλήσεις.
Σα να λέμε, η καθημερινότητα μας. Άπειρο περιεχόμενο στα πάντα. Εγκλήματα, ταινίες, σειρές, φαγητό, επιλογές, γυμνό, όλα στον ύψιστο βαθμό. Άντε μετά να μη γίνει το μυαλό σου σαν το Jigglypuff.
Ο Εκδοτικός Οίκος του Οξφόρδης ανέφερε ότι ο όρος απέκτησε νέα σημασία το 2024, καθώς χρησιμοποιείται για να εκφράσει τις ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων χαμηλής ποιότητας διαδικτυακού περιεχομένου, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παρά την πρόσφατη δημοτικότητά του, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του χρονολογείται στο βιβλίο “Walden” του Χένρι Ντέιβιντ Θόροου το 1854.
Η φράση ‘brain rot’ αναφέρεται σε έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της ψηφιακής ζωής και στο πώς χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Αισθάνομαι ότι είναι το φυσικό επόμενο βήμα στη συζήτηση για την ανθρωπότητα και την τεχνολογία. Δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί ψηφοφόροι στήριξαν αυτόν τον όρο, επιλέγοντάς τον για φέτος.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο όρος ‘brain rot’ έχει υιοθετηθεί από τις γενιές Z και Alpha, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη χρήση και τη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου στο οποίο αναφέρεται.
Οι λέξεις που δεν επιλέχθηκαν
Οι πέντε λέξεις που βρέθηκαν πίσω από το brain rot, περιλαμβάνουν το “demure”, που έγινε δημοφιλές μέσω ενός trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το καλοκαίρι και αναφέρεται σε συγκρατημένη ή υπεύθυνη συμπεριφορά, τη φράση “dynamic pricing”, που σημαίνει ότι η τιμή ενός προϊόντος ή υπηρεσίας διαφέρει ανάλογα με τη ζήτηση, το “lore”, που αναφέρεται σε ένα σύνολο πληροφοριών που σχετίζονται με κάτι ή κάποιον, το “romantasy”, ένα είδος μυθοπλασίας που συνδυάζει ρομαντισμό και φαντασία, και το “slop”, που περιγράφει χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο που δημιουργείται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Η λίστα με τις υποψήφιες λέξεις επιλέχθηκε από μια επιτροπή τεσσάρων ειδικών, με επικεφαλής τη λεξικογράφο Σούζι Ντέντ, γνωστή για τις εμφανίσεις της στο πρόγραμμα Countdown του καναλιού 4 της Βρετανίας.
Ο Εκδοτικός Οίκος του Οξφόρδης έλαβε υπόψη την δημόσια ψήφο κατά την επιλογή της νικήτριας λέξης, καθώς και τα δημόσια σχόλια και άλλες αναλύσεις, πριν ανακοινώσει την απόφαση το βράδυ της Κυριακής.
Οι πρόσφατοι νικητές του βραβείου της Οξφόρδης περιλαμβάνουν την λέξη “rizz”, μια συντομογραφία της λέξης “charisma”, που κέρδισε τον τίτλο πέρυσι. Το “Goblin mode” κέρδισε το 2022 και το “vax”, που σχετίζεται με την πανδημία, κέρδισε το 2021.
Ποιες λέξεις ανέδειξε το Κέιμπριτζ
Από την άλλη πλευρά, το Λεξικό του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε τη λέξη της χρονιάς τον περασμένο μήνα ως “manifest”, μια τάση ευεξίας που αφορά την εικόνα της επίτευξης ενός στόχου, με την ελπίδα ότι αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Η λέξη αυτή είχε αναζητηθεί 130.000 φορές στην ιστοσελίδα του Cambridge Dictionary.
Τα trends στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκαν επίσης με τη λέξη “demure“, που αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς από το Dictionary.com, συνδεδεμένη με ένα TikTok κίνημα του καλοκαιριού που προέτρεπε τους ανθρώπους να είναι συγκρατημένοι και προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους.
Ένα άλλο καλοκαιρινό φαινόμενο οδήγησε το Collins Dictionary να ανακηρύξει τη λέξη “brat” λέξη της χρονιάς, μετά την επιτυχία του άλμπουμ της Charli XCX με τον ίδιο τίτλο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο.
* Πηγή: The Guardian.com