Όταν μαζεύονται πολλά, κάθε ένδειξη ενόχλησης είναι δικαιολογημένη, όσο παράλογη κι αν είναι, και μετά την Κιβωτό του Κόσμου, βλέπουμε τώρα την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος», έναν οργανισμό αλληλεγγύης που, όμως, δεν είχε ποτέ την ταμπέλα ΜΚΟ, να γεμίζει με γκρίζα σύννεφα, με αμφιβολία, με πιθανότητα εξαπάτησης και διασπάθιση χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπίες.

Άσχετα με τη νομική κατάληξη της υπόθεσης και το αν τελικά ο κ. Πολυχρονόπουλος και οι συν αυτώ βρεθούν ένοχοι για την κατασπατάληση δωρεών σε τζόγο, η εικόνα του που κυκλοφορεί με τον ίδιο να τζογάρει, είναι ένα τεράστιο χτύπημα στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

Ο «Άλλος Άνθρωπος», όλα αυτά τα χρόνια, είχε δώσει σε πολλούς από εμάς μια δυνατότητα να χαιρόμαστε που βοηθάμε, είτε οικονομικά είτε με προϊόντα ή, ακόμα, απλά μοιράζοντας το φαγητό στους αστέγους και απόρους, και να πιστεύουμε ότι αφού δεν είναι κάποια ΜΚΟ και δεν υπάρχουν σημάδια γραφειοκρατίας, τότε θα είναι και πιο αξιόπιστος.

Κι έβλεπες για όλα αυτά τα χρόνια πόσος κόσμος πήγαινε, πόση συγκέντρωση γινόταν στις μεγάλες καταστροφές, όπως στις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες. Κι ένιωθες μέσα σου γαλήνη που κάποιος κάνει αυτή τη δύσκολη δουλειά και διευκολύνει και την δική σου ανάγκη να προσφέρεις.

Όπου και να καταλήξει η νομική διαδικασία, το πλήγμα στην εμπιστοσύνη του ατόμου προς τέτοιους οργανισμούς θα είναι ως και ανεπανόρθωτο, αφού έχει υπάρξει η Κιβωτός του Κόσμου και πάντοτε, συμβαίνει, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Ο Άλλος Άνθρωπος είναι μάλιστα ακόμα πιο σοκαριστικό, διότι μιλάμε για ψευδή διανομή των χρημάτων. Λειτουργεί αλυσιδωτά αυτό, η εικόνα ενός οργανισμού επηρεάζει και τους υπόλοιπους.

Η καψυποψία και η αμφιβολία σε έναν που προσέφερε, θα είναι πια μεγάλη και δεν ξέρω πώς αυτό επαναφέρεται. Σίγουρα, ο χρόνος όλα τα γιατρεύει και αφήνεις κάποτε πίσω τις πληγές, ξαναβγαίνεις στην αρένα περήφανος για τα τραύματα και πιστεύεις ότι αυτή τη φορά θα καταφέρεις να μη σε γδάρουν.

Ο Άλλος Ανθρωπος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος άνθρωπος

Δεν ξέρω κιόλας, ακόμα κι αν αθωωθεί, πώς αυτός ο άνθρωπος, ο Άλλος Άνθρωπος, θα κοιτάξει στα μάτια όλους αυτούς που τους ζητούσε να τον στηρίξουν, όταν εμφανίζονται μαρτυρίες όπως αυτή στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Όταν αντίκρυσα αυτό το περιστατικό ότι ήθελαν να πάνε στα μπουζούκια και με έστειλαν εμένα και ένα συγγενικό τους πρόσωπο να τραβήξουμε χρήματα για να πάνε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο και να κάνουν λογαριασμό 7.500 ευρώ, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Όταν ήρθα απέναντι στο κομμάτι να το αποκαλύψω, με απείλησαν και επειδή έχω παιδιά φοβόμουν μην συμβεί κάτι. Με απείλησαν και μου είπαν ότι θα μου σπάσουν τα πόδια. Τα άτομα που μου το είπαν δεν φημίζονται για την καλή τους φήμη. Έρχονταν πολλές φορές στη δράση, όχι συνέχεια όμως.

Το άλλο περιστατικό αφορά σε μία δωρεά ενός Ελληνοαμερικάνου που θα έδινε 140.000 ευρώ. Εγώ ήμουν εκεί γιατί είχα ένα πρόβλημα έξωσης και για να μου δίνουν τρόφιμα έπρεπε να κάνω τον εθελοντή εκεί.

Όταν ήρθε ο Ελληνοαμερικάνος και με ρώτησε τα προβλήματά μου, τους είπα το πρόβλημα μου, και μου είπε να μην αγχώνομαι και ότι αυτά τα χρήματα που έχουν μεταφερθεί στον «Άλλο Άνθρωπο» είναι καθαρά για απλήρωτα ενοίκια και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού, οπότε μου είπε ότι θα βοηθηθώ από εκεί. Μόλις έφυγε εκείνος ο άνθρωπος και ρώτησα τον Πολυχρονόπουλο για τα χρήματα αυτά γιατί πιεζόμουν οικονομικά, μου είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι το καλό για μένα είναι να σηκωθώ να φύγω από την κοινωνική κουζίνα “Άλλος Άνθρωπος”.

Φυσικά και θα καταθέσω αν κληθώ από τις Αρχές. Περίμενα να γίνουν οι αποκαλύψεις, για να βγω να το πω, φοβόμουν μόνος μου. Και εκείνος και συγγενικό του πρόσωπο τζόγαραν μέσω τηλεφώνου. Τους έχω δει προσωπικά. Και τα περνούσαν εκείνη τη στιγμή τα χρήματα. Μόλις τα έχαναν απλά έβγαιναν έξω από την κοινωνική κουζίνα. Έχει παίξει αρκετά χρήματα. Τελευταία φορά που έπαιζε μέσω κινητού σε λογαριασμό που είχε πάνω από 1.500 ευρώ και τα “πατήματά” του ήταν άνω των 2 ευρώ».

Τα παραπάνω, θέλοντας και μη, δηλητηριάζουν όλη την εικόνα. Είναι σαν τον έρωτα που έρχεται κάποιος και σου λέει ότι το πρόσωπο που θες, δεν είναι αυτό που βλέπεις, σου δείχνει πειστήρια και ξαφνικά ο έρωτας αιμορραγεί και χάνεται και βλέπεις μετά μόνο το ψέμα. Έτσι και με το «Άλλος Άνθρωπος».