Πίσω στο 2020, οι Coldplay ανακοίνωναν πως θα ακυρώσουν την προγραμματισμένη περιοδεία τους, γιατί ήθελαν να την οργανώσουν ξανά με το βλέμμα στο περιβάλλον, με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος, με το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα. Οπότε, αναθέωρησαν για τα πάντα. Τις μετακινήσεις τους, τη ρευματοδότηση, ό,τι μπορούσαν να αλλάξουν, μπήκαν στη διαδικασία να το αλλάξουν.

Δεν είχα παρατηρήσει μέχρι χθες συναυλία των Coldplay, οπότε αυτό που έζησαν το βράδυ του Σαββάτου όσοι πήγαν στο ΟΑΚΑ, ήταν μια εμπειρία φτιαγμένη από θεία υλικά και, αν είχες τη διάθεση, μπορούσες όντως να δεις πως η παραγωγή τους είχε προσπαθήσει σε κάθε επίπεδο να επιλέξει τον λιγότερο επιβλαβή οικολογικά τρόπο.

Μόνο που δεν το έκανε στο πιο απλό, στο πιο εύκολο. Δεν γνωρίζω αν είναι ζήτημα δικής τους παραγωγής ή κάτι που αφορά στην εν Ελλάδι εταιρεία παραγωγής, την High Priority, αλλά για μια μπάντα που περηφανεύεται για το ότι η περιοδεία της γίνεται με τους πιο οικολογικούς όρους, που έβγαλε και σχετική ανακοίνωση τις προάλλες πως μείωσαν κατά 59% το carbon footprint σε σχέση με το 2016-2017, την προηγούμενη περιοδεία τους, αυτό που έγινε στο τέλος, δε θα έπρεπε να έχει θέση.

Μου είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσω πώς γίνεται οι άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται πόσο επιζήμιο είναι για την ατμόσφαιρα, για τον αέρα που αναπνέουν, να ρίχνουν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα και να στήνουν «φαντασμαγορικά» σόου, που δεν είναι με τίποτα φαντασμαγορικά.

Ζούμε σε μια χώρα με κακή ποιότητα αέρα, που μερικές χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω αυτού, αλλά δεν το μαθαίνουμε ποτέ, και δε χάνουμε ευκαιρία να γεμίζουμε τον ουρανό με αέρια, με διοξείδιο του άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες που απελευθερώνουν τα πυροτεχνήματα και τα «αδελφάκια» τους.

Τι παραπάνω χρειάζεται μια συναυλία των Coldplay για να έχει και πυροτεχνήματα;

Στη συναυλία των Coldplay, στο τέλος της, έγινε ένα τέτοιο σόου, εκρήξεις ακούγονταν διαρκώς, ο κόσμος το απολάμβανε, ελάχιστοι θα μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν πόσο κακό κάνει αυτή η πρακτική. Και γιατί να το σκεφτούν; Οι άνθρωποι εστιάζουμε τόσο στην καλοπέρασή μας, που δε μας νοιάζει να ελέγξουμε αν η καλοπέρασή μας προέρχεται από καταστροφή, από ρύπανση, από τρομοκρατία ψυχών.

Γιατί αυτό είναι και τα πυροτεχνήματα. Σε εποχές που βλέπουμε να βομβαρδίζονται παιδιά και άμαχοι, που ξέρουμε ότι ακούνε κρότο και ετοιμάζονται για το τέλος της ζωής τους, οι Coldplay ή η συνεργάτιδα εταιρεία, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο: τα πυροτεχνήματα. Εικάζω πως είναι επιλογή των Coldplay, διότι το έχω δει και σε άλλες συναυλίες τους.

Σόρι Κρις Μάρτιν και λοιποί Coldplay, αλλά δεν ξέρω πόσο μπορώ να σας χειροκροτήσω για την οικολογική σας συνείδηση όταν επιτρέπετε να συμβαίνει κάτι τόσο άσχημο που είναι και το πιο εύκολο πράγμα να μη συμβεί.

Στις συναυλίες σας έχετε τόσα εντυπωσιακά σκηνικά, οθόνες με βίντεο, τόσοι άνθρωποι με βραχιολάκια με φωτάκια που κάνουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Τι παραπάνω προσφέρουν τα πυροτεχνήματα; Τι παραπάνω χρειάζεται μια συναυλία των Coldplay που μόνο τα πυροτεχνήματα μπορούν να το προσφέρουν;

Δεν περιμένω και καμία απάντηση. Οι εταιρείες παραγωγής σε όλο τον κόσμο νοιάζονται μόνο για το πόσα λεφτά θα πάρουν και χαίρονται να δείχνουν τις εικόνες με τα πυροτεχνήματα, αυτό το πουλάνε. Και κανείς εκεί μέσα δεν σκέφτεται πόσο κακό κάνει.

Κατανοώ πως δεν είναι σωστό να κρίνω κάτι από μία κακή στιγμή, ενώ είχε τόσες ωραίες. Και γι’ αυτό και δεν γράφω αυτό το κείμενο με διάθεση να μηδενίσω τους Coldplay ή τη χαρά που βίωσαν οι παρόντες. Το προσωπικό μου κριτήριο, η προσωπική μου ανάγκη, μου επιβάλλει κάθε φορά να επαναλαμβάνω τα προφανή και να προσπαθώ να βοηθήσω κι εγώ στην αλλαγή νοοτροπίας.

* Κεντρική φωτογραφία/Εικονογράφηση: Πέγκυ Δαδάκη