Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, έκανε τους πάντες στο κόμμα να ανακαλύψουν την πυρίτιδα, ότι δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ακατάλληλος για ηγέτης του κόμματος. Καλά ξυπνητούρια παιδιά. Σας πήρε έναν χρόνο για να το καταλάβετε, αλλά πήρατε μπρος. Και ένας από αυτούς που εποφθαλμιούν την προεδρία, είναι ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων. Αυτός δηλαδή που μόλις 9 μήνες πριν ζητούσε να τον εμπιστευτούμε για να αλλάξει την Αθήνα, τώρα, μπροστά στην προσωπική του φιλοδοξία να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πετάει την εμπιστοσύνη όσων των ψήφισαν.

Βρίσκω γενικά πολύ αστεία όλη αυτή την κουβέντα που ξεκίνησε μετά τις Ευρωεκλογές, όπου όλοι ερμήνευσαν τα ποσοστά των κομμάτων ως ένα μήνυμα των ψηφοφόρων. Με τέτοια αποχή, δεν πιστεύω ότι υπήρξε κάποιο μήνυμα προτίμησης. Μόνο ένα μήνυμα γενικής απόρριψης.

Τραγελαφικός είναι ο ανασχηματισμός που έκανε ο Μητσοτάκης σε υπουργεία που είναι ασήμαντα για την κοινή γνώμη, με εξαίρεση ίσως το Ανάπτυξης, λες και αυτές οι 4-5 αλλαγές που έκανε ήταν ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία πήρε 28% στις Ευρωεκλογές κι όχι άλλες αιτίες. Τώρα δηλαδή θα τα δει αυτά ο ψηφοφόρος που απείχε ή ψήφισε ακροδεξιό κόμμα και θα πει «ε, τότε εντάξει, κατάλαβε τα λάθη του και τα διόρθωσε, άρα να τον ξαναστηρίξουμε». Ποια φιντάνια του πρότειναν αυτές τις αλλαγές για το θεαθήναι ήθελα να ξέρω. Εκτός αν ο στόχος ήταν αποκλειστικά αυτός, να γυρνάει από δω κι από κει ο Μητσοτάκης και να λέει «πήραμε το μήνυμα του λαού και προχωρήσαμε σε αλλαγές».

Πιο αστεία όμως είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ όπου ξαφνικά κατάλαβαν πως δεν θα γίνουν δεύτερο κόμμα με τον Ανδρουλάκη και θα μείνουν κολλημένοι στο 11-12%, οπότε μπαίνουν ξανά, μετά από 3 χρόνια, σε μια διαδικασία πίεσης για εσωκομματικές και εκλογή νέου προέδρου. Μπορώ εγώ, που είμαι άσχετος με τα εσωτερικά σας, να σας πω ότι με οποιονδήποτε πρόεδρο, πάλι για το 12% θα είστε, διότι δεν διακρίνεται σχεδόν κανένα αξιόλογο στέλεχος που να πείθει τον αδέσμευτο ψηφοφόρο να σας στηρίξει. Αν πιστεύετε πως οι Μάντζοι και οι Σπυρόπουλοι θα σας φέρουν τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, σε 2 χρόνια θα ψάχνετε για νέο πρόεδρο.

Τα αστεία όμως τελειώνουν κάπου εδώ. Και αρχίζει το σοβαρό. Ο Χάρης Δούκας παρουσιάζεται ως έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία, κάτι που σημαίνει πως αν εκλεγεί, η θέση του δημάρχου Αθηνών θα δοθεί σε κάποιον άλλον. Θεσμικά, αν δεν πάρει την έδρα του Ανδρουλάκη στη Βουλή, δε θα υπάρχει κάποιο ασυμβίβαστο. Πρακτικά όμως δε θα μπορεί να έχει και τους δύο ρόλους, άρα η Αθήνα θα έχει ως δήμαρχο…το τίποτα; Θα γίνουν ξανά εκλογές για τον δήμο; Θα παραδώσει τη δημαρχία ο Χάρης Δούκας σε κάποιον άλλον; Θα ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο; Άρα κάποιος ψήφισε τον Δούκα και τώρα θα δει άλλον στη θέση;

Και θεσμικά μιλώντας, πώς θα λειτουργήσει ως δήμαρχος, ένα αξίωμα που απαγορεύει κομματικές εξαρτήσεις, όταν θα καλείται να αντιπαρατίθεται με το κράτος, με την κυβέρνηση, από την οποία κυβέρνηση ως δήμαρχος θα ζητά κονδύλια, εγκρίσεις και όλα όσα συνδέουν τους δημάρχους με το κράτος; Θα βγάζει στις 12 ανακοίνωση κατά του Μητσοτάκη φερ’ ειπείν, και στις 8 θα ανταλλάζει χειραψία με κάποιον υπουργό για την αποπεράτωση ενός έργου;

Δεν ξέρω αν το θυμάται ο κ. Χάρης Δούκας, αλλά μόλις στις αρχές Οκτωβρίου, λιγότερο από 9 μήνες πριν, ζήτησε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων και την έλαβε. Ενδεχομένως περισσότερο γιατί ήθελαν οι Αθηναίοι να ξαποστείλουν τον Μπακογιάννη και να στείλουν μήνυμα στον Μητσοτάκη και λιγότερο γιατί εμπνεύστηκαν από αυτόν.

Ασέβεια προς τους πολίτες που τον ψήφισαν αν ο Χάρης Δούκας διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Η επιλογή όμως ήταν αυτός. Και τώρα, ενώ ο ίδιος ζήτησε αυτή την εμπιστοσύνη, θα την πετάξει στα σκουπίδια στο όνομα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της προσωπικής του φιλοδοξίας; Γενικά ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την ευκολία με την οποία κάποιοι που έχουν εκλεγεί για ένα αξίωμα, αποχωρούν όποτε τους καπνίσει…

Και δεν αποχωρούν γενικά, αποχωρούν για να διεκδικήσουν ένα άλλο αξίωμα. Ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη ως Ευρωβουλευτής το 2019 και δύο χρόνια μετά παράτησε τη θέση για να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, ο Χάρης Δούκας κάνει το ίδιο πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος. Θα κάνει, μάλλον, εφόσον επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ, που σίγουρα έχουν μιλήσει μαζί του όσοι τα γράφουν ή με το περιβάλλον του.

Γνωρίζει άραγε ο κ. Χάρης Δούκας τι σημαίνει «τιμώ»; Γνωρίζει ο κ. Χάρης Δούκας ότι ανέλαβε μια ευθύνη για την επόμενη πενταετία και οφείλει, εφόσον είναι υγιής, να την εκτελέσει μέχρι το τέλος της; Γνωρίζει ότι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός είναι ασέβεια προς τον κόσμο; Γνωρίζει ότι η δημαρχία είναι ανώτερη από κομματικά αξιώματα γιατί στη μία περίπτωση εξυπηρετείς τον λαό, στην δεύτερη εξυπηρετείς ιδιωτικά συμφέροντα; Διότι αυτό είναι τα κόμματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις που αμείβονται από το κράτος.

Αν θέσει τελικά υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, επειδή τον προωθούν γιατί τον θεωρούν κατάλληλο αντίπαλο δέος για Μητσοτάκη, θα έχει αποδείξει πως δε γνωρίζει από υπευθυνότητα, από τιμή της εμπιστοσύνης κι από σεβασμό προς τους πολίτες της Αθήνας που του ανέθεσαν το έργο να κάνει καλύτερη την πόλη κι αυτός θα ασχολείται, εφόσον γίνει πρόεδρος, με τα εσωκομματικά και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Πέραν όλων των άλλων, όταν εξελέγη ο Χάρης Δούκας, ακούγαμε πως είναι ένα φρέσκο πρόσωπο, διαφορετικός από τους άλλους, ακομμάτιστος, που ενώνει την κεντροαριστερά. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, πεθαίνει το αφήγημα. Όπως πεθαίνει και το αφήγημα πως διαφέρει από τον Μπακογιάννη. Γιατί θα έχει επιβεβαιώσει ο κ. Χάρης Δούκας πως χρησιμοποίησε την δημαρχία για να εξυπηρετήσει προσωπική του φιλοδοξία.

Θα είναι μια ύβρις αυτή που θα διαπράξει ο κ. Χάρης Δούκας, αν ισχύσουν όσα λέγονται, και πάντοτε της ύβρεως έπεται η νέμεσις.

Ας ελπίσουμε να μην ολισθήσει και να μην προδώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν όσοι τον ψήφισαν…