Ο καθένας έχει τα δικά του αισθητικά κριτήρια και με βάση αυτά θα κρίνει αν ένα τραγούδι είναι καλό ή όχι. Οφείλουμε όμως να κατανοούμε την διαφορά ανάμεσα σε ένα τραγούδι και σε ένα τραγούδι για τη Eurovision. Η Μαρίνα Σάττι και οι 9 δημιουργοί για το Zari, συν την υπόλοιπη αποστολή, προεξάρχοντος του Φωκά Ευαγγελινού, δεν σκέφτονται με βάση τα Grammy ή την όπερα. Πάνε στη Eurovision και γνωρίζουν, ειδικά αυτός, καλύτερα από την τεράστια πλειοψηφία το πώς πετυχαίνεις στη Eurovision.

Δεν πεθαίνω για το Zari ως τραγούδι. Αλλά δεν το κρίνω σωστά, γιατί δεν το κρίνω με βάση το τι ζητάει το κοινό της Eurovision, αλλά με βάση προσωπικά μου αισθητικά κριτήρια. Οκ, πιο υποκειμενικό δε γίνεται.

Κι η εμφάνιση που είδα το βράδυ της Πέμπτης, δε με ενθουσίασε. Δεν θεωρώ πως οφείλεται μόνο στην φαρυγγίτιδα ότι η Μαρίνα Σάττι δεν ακουγόταν όπως την έχω ακούσει στα live που την έχω δει. Και στις πρόβες πριν 3-4 μέρες, που δεν είχε φαρυγγίτιδα, πάλι έτσι την άκουγα. Δεν ξέρω αν φταίει κάτι με τον ήχο στην αρένα ή αν η ίδια διαχειρίζεται διαφορετικά τη φωνή της για να βρει τις απαιτούμενες ανάσες για το χορευτικό, κάτι πάντως μου χτυπάει.

Ό,τι και να λέω εγώ όμως, οι αριθμοί μιλάνε. Κι είναι από τις φορές που στους αριθμούς δε θα βρεις ψέμα, αλλά μόνο αλήθεια. Το κοινό της Eurovision τη γουστάρει τη Μαρίνα Σάττι και το Zari. Ίσως όχι τόσο για να την βγάλει πρώτη, αφού για την πρωτιά πιο πολύ φαίνεται να τους αρέσει η Ουκρανία, η Κροατία και η Ιταλία, αλλά με βάση τους αριθμούς, η Σάττι δύσκολα θα είναι εκτός 6άδας. Που θα είναι μια χαρά θέση. Έχουμε μάθει πια να μη θεωρούμε πως ο πρώτος αξίζει μόνο και οι άλλοι για πέταμα.

Η Μαρίνα Σάττι σαρώνει στα social της Eurovision

Για παράδειγμα, η Μαρίνα Σάττι είχε στις αρχές Μαρτίου κάτω από 95.000 ακόλουθους και τώρα έχει 225.000. Μόνο από χθες το βράδυ στις 12 και 30, έχει πάρει 24.000 ακόλουθους παραπάνω.

Δεν σας φτάνει αυτό ως δείγμα; Στις αναρτήσεις στο προφίλ της Eurovision στο Instagram, το βίντεο με την εμφάνιση της Σάττι είχε 2 ώρες μετά το τέλος του ημιτελικού 2.8 εκατομμύρια προβολές, όντας το Νο1 από τα βίντεο με τις εμφανίσεις των χωρών του Β’ Ημιτελικού. Μόνο η εμφάνιση της Ιταλίας είχε περισσότερα, μόνο που η Ιταλία δεν διαγωνιζόταν εχθές, είναι στον τελικό απευθείας μαζί με Ισπανία-Ηνωμένο Βασίλειο-Γερμανία-Γαλλία.

Κι από τις εμφανίσεις και στους δύο ημιτελικούς, η Μαρίνα Σάττι είναι στην 3η θέση σε προβολές με 4.5 εκατομμύρια, πίσω από τα 7.1 εκατομμύρια της Ουκρανίας και τα 6.5 εκατομμύρια της Κροατίας, που όμως προηγούνται δύο μέρες, αφού ήταν στον ημιτελικό της Τρίτης. Α, είναι πίσω κι από την εμφάνιση της Φουρέιρα που έκανε 6.5 εκατομμύρια προβολές γιατί η Φουρέιρα είναι εκτός σύγκρισης, θεά και Μητέρα όλων.

Ακόμα και η Ιρλανδία, που απασχόλησε αρκετά λόγω της «σατανικής» συμμετοχής, περισσότερο σχολιάζεται από φανατικούς χριστιανούς, παρά για τη μουσική. Και στα likes και στα σχόλια, η Σάττι βρίσκεται στην πεντάδα, με την Ολλανδία να έχει καλή απήχηση, ενώ το Ισραήλ είναι ψηλά, με τα μισά σχόλια όμως να αφορούν τη γενοκτονία της Παλαιστίνης και το ότι δεν θα έπρεπε να συμμετέχει σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, παρά τη μουσική και το ωραίο ηχητικά τραγούδι, αλλά ξεκάθαρα προπαγανδιστικό.

Παρά το ότι λοιπόν η Μαρίνα Σάττι δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα φωνητικά, το τραγούδι που έχει έντονη τη Rosalia σε αρκετά σημεία, έχει αγαπηθεί από το κοινό τόσο που δεν απασχολεί κανέναν αν έχει φαρυγγίτιδα ή όχι.

Οπότε, ό,τι και να λέμε εμείς, όσο και να φωνάζει ο Λιάγκας γιατί τον ενόχλησε το σώβρακο και η κιλότα, η Μαρίνα είναι στα φαβορί, θα χρειαστεί όμως να βρει τον τρόπο να ακουστεί καλύτερα για να κερδίσει και τις επιτροπές στις 37 χώρες.

Όπως και να έχει όμως, το Zari φαίνεται να αφήνει αποτύπωμα στον διαγωνισμό και η Μαρίνα Σάττι να παίρνει και πράγματα για την πορεία της μουσικής της διαδρομής, μεγαλύτερη φήμη, αναγνώριση και ένα φανατικό κοινό να την στηρίζει πια. Κι αυτό θα το χάσει μόνο αν βγει κάτω από τη 10άδα, κάτι που φαντάζει ακραία απίθανο με βάση τους αριθμούς.

ΥΓ. Όλα τα παραπάνω μπορεί να αλλάξουν καθώς αρκετοί λένε πως η συμπεριφορά της στη συνέντευξη Τύπου την ώρα που μιλούσε η Ισραηλινή, θα της στοιχίσει. Μας νοιάζει καθόλου αυτό; Όχι. Αν είναι να χάνουμε ψήφους επειδή λέμε τα αυτονόητα και πως έχουμε ένα κράτος που θέλει να αφανίσει, ας τις χάσουμε.

* Φωτογραφία: Πέγκυ Δαδάκη