Είναι πραγματικά σοκαριστική η ευκολία με την οποία ρέπουμε συνολικά ως έθνος προς τον λαϊκισμο. Ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουμε δίκιο, θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα χαθεί εν ριπή οφθαλμού το δίκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ΕΡΤ-Λευτέρης Πετρούνιας-Ολυμπιακοί Αγώνες. Δικαιολογημένα ήταν τα παράπονα του τηλεοπτικού κοινού που δεν είδαμε την προσπάθεια του κορυφαίου Έλληνα αθλητή των τελευταίων ετών στα προκριματικά των κρίκων και δικαιολογημένο το κράξιμο προς την ΕΡΤ, κυρίως για την μετέπειτα διαχείριση της κατάστασης.

Αυτό που δεν δικαιολογείται όμως με τίποτα είναι να ρίχνουμε την ευθύνη στη Μαρία Σάκκαρη και να κάνουμε μια φθηνή επίθεση γιατί τυγχάνει να έχει σχέση με τον γιο του πρωθυπουργού, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Υποτίθεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και πως στηρίζουμε τους αθλητές που συμμετέχουν με τα ελληνικά χρώματα. Υποτίθεται πως τα ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουν χώρο για σεξισμό. Υποτίθεται, δυστυχώς…

Στο μυαλό πολλών συνδέθηκε το ότι δεν έδειξαν τον Πετρούνια με το ότι έδειξαν τη Σάκκαρη στην ΕΡΤ και το επιχείρημα ήταν «μόνο αν έχεις γκόμενο γιο πρωθυπουργού σε δείχνει η κρατική τηλεόραση». Το οξύμωρο είναι πως αυτή η φράση ήρθε κυρίως από χείλη ανθρώπων που έχουν κάνει παντιέρα τον φεμινισμό και στηλιτεύουν σε κάθε ευκαιρία την οποιαδήποτε μορφή σεξισμού. Φαίνεται όμως πως ο σεξισμός είναι οκ να υπάρχει όταν μπορεί να χρησιμεύσει για επίθεση προς την κυβέρνηση.

Περίεργο, αλλά δεν θυμάμαι να υπήρχαν αντιδράσεις όταν η ΕΡΤ έδειχνε τα τουρνουά τένις πριν από 1-2 μήνες, στο Ρολάν Γκαρός και το Γουίμπλεντον. Θυμάμαι να έχει στηθεί κόσμος στην τηλεόραση και να παρακολουθεί την Σάκκαρη και τον Τσιτσιπά, να βλέπει τένις, ένα άθλημα που σίγουρα δεν το λες άθλημα των φτωχών, και με τους δύο αθλητές να έχουν φτάσει τόσο ψηλά γιατί είχαν κι έχουν την οικονομική άνεση που απαιτεί το τένις. 14.5% τηλεθέαση είχε ο αγώνας της Σάκκαρη.

Θυμάμαι να αποθεώνεται η Μαρία Σάκκαρη που έφτασε ένα βήμα πριν τον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Θυμάμαι να σχολιάζεται με χαριτωμενιά η σχέση της με τον υιό Μητσοτάκη. Θυμάμαι πληθώρα ιστοσελίδων να μη χάνουν ευκαιρία να γράψουν για τις κοινές τους φωτογραφίες, όχι γιατί είχαν καμία όρεξη, αλλά γιατί έβλεπαν ότι το κοινό τους τσιμπάει τρελά σε τέτοια θέματα.

Αντιθέτως, δε θυμάμαι να είδαν πολλοί τον αγώνα του Πετρούνια στη Ντόχα όπου πήρε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά βίας έκανε 6-7% τηλεθέαση. Άρα, υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση για τον λάθος χειρισμό της ΕΡΤ στην περίπτωση του και το ότι το τένις το έδειξε.

Το τένις είναι πιο δημοφιλές άθλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, μα και στην Ιαπωνία απ΄όπου παίρνει η ΕΡΤ το feed. Οι κρίκοι δεν είναι. Κι αν δεν υπήρχε ο σπουδαίος Πετρούνιας, πόσοι εξ ημών θα ασχολούνταν ιδιαίτερα; Είναι οι επιδόσεις του από το 2016 και μετά που μας κάνουν να τον βλέπουμε. Το τένις από την άλλη, θα είχε τηλεθέαση ακόμα και χωρίς Τσιτσιπά, ελέω Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Φέντερερ.

Η Μαρία Σάκκαρη δεν θα κάτσει να απολογηθεί για την επιλογή του συντρόφου της, επειδή ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόβλημα με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Η κοπέλα είναι τενίστρια, δεν έχει προκαλέσει στιγμή και σίγουρα δεν της αξίζει να τυγχάνει αυτής της αντιμετώπισης. Όχι τίποτα, αλλά αν τυχόν γίνει η στραβή και πάρει κανένα μετάλλιο, θα γίνει της κωλοτούμπας το κάγκελο και θα βρούμε νέους Ολυμπιονίκες στους κρίκους!