Τι ακριβώς είναι τελικά ο Arnold Schwarzenegger; Είναι ένας θρύλος του body – building, η αφίσα του οποίου κοσμούσε (και ίσως κοσμεί ακόμα) κάθε γυμναστήριο που σεβόταν τον εαυτό του, με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια που η Ursula Andress ή η Raquel Welch με μαγιό, κοσμούσαν τους τοίχους των συνεργείων αυτοκινήτων.

Arnold Schwarzenegger

O Arnold Schwarzenegger είναι ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς ταινιών δράσης ever – οι ερμηνείες του είχαν λίγα λόγια, πολλές φάπες, άγριες γκριμάτσες, σκοτωμούς και ατάκες που έγραψαν ιστορία. Είναι ένας Αυστριακός που έγινε τόσο βαθιά Αμερικανός, ώστε να φτάσει να παντρευτεί την ανιψιά του JFK και να εκλεγεί δυο φορές Κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Είναι πολυεκατομμυριούχος, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής. Πάνω απ’ όλα, o Arnold Schwarzenegger είναι ένας ωραίος τύπος, που νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για την ευκαιρία που έδωσαν κάποτε σε ένα φτωχό παιδί από την Αυστρία και έχει να πει μόνο καλές κουβέντες για όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκε και τους ηθοποιούς που έπαιξε μαζί.

ΔΕΝ σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν

Δεν ξέρω αν θα είχε νόημα να πρωταγωνιστήσει ο «Άρνι», στα 76 του πλέον, σε μια ακόμα περιπέτεια δράσης στο σινεμά, σαν τον «Εξολοθρευτή – Επεισόδιο 35» ή κάτι ανάλογο. Πιθανότατα, δεν θα είχε κανένα νόημα. Αλλά η τηλεόραση, είναι άλλο «φρούτο»: δεν χρειάζεται να πας σινεμά και να πληρώσεις εισιτήριο για να δεις μια ταινία με τον Arnold Schwarzenegger (πιθανότατα δεν θα το έκανες αυτό πλέον), αλλά μπορείς πολύ εύκολα να χαλαρώσεις στον καναπέ σου και να τον δεις, για πρώτη φορά στην καριέρα του, να παίζει σε μια τηλεοπτική σειρά δράσης.

Το «FUBAR» έχει 8 επεισόδια και έναν πράκτορα της CIA, ονόματι Luke Brunner, που ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη, αναγκάζεται να κολλήσει μερικά ένσημα ακόμα. Και να συνεργαστεί με την κόρη του, η οποία είναι επίσης πράκτορας – μόνο που εκείνος δεν το ήξερε. Απ’ αυτή τη μικρή αλλά περιεκτική περίληψη, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι δεν μιλάμε για κανένα «διαμάντι», ούτε για κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, ούτε για κάτι που θα συζητάμε για χρόνια με δέος και θαυμασμό. Καταλαβαίνουμε όμως ταυτόχρονα ότι θα δούμε κάτι διασκεδαστικό, γεμάτο πυροβολισμούς, κυνηγητά με αυτοκίνητο και άφθονο ξύλο, μπλεγμένο με ατάκες που είναι αστείες ή γίνονται αστείες λόγω της αυστριακής προφοράς του Arnold Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger

Όπως και να ’χει, να είναι καλά οι διάφορες τηλεοπτικές πλατφόρμες, που «στεγάζουν» βετεράνους ηθοποιούς και μας χαρίζουν πραγματικά αξιόλογες σειρές, όπως την ευχάριστη έκπληξη «Tulsa King» με τον Stalone, ή το «Yellowstone» με τον Kevin Costner ή το «1923» με τον Harrison Ford και την Helen Mirren.

Κι όμως, όλα ήταν τόσο δύσκολα όταν ήταν παιδί

O Arnold Schwarzenegger, αυτός ο γίγαντας με ύψος κοντά στο 1,90, αυτό το «τέρας σωματικής διάπλασης», το παιδί που μεγάλωσε θαυμάζοντας τον Steeve Reeves και τον Johnny Weissmuller, πραγματικά υπέφερε στην παιδική του ηλικία. Γιος ενός πατέρα αυστηρού, συντηρητικού, κακοποιητικού και οπαδού της ναζιστικής ιδεολογίας, έτρωγε σχεδόν καθημερινά ξύλο. Γιατί;

«Γιατί έτσι»: ο Gustav Schwarzenegger έπινε και χτυπούσε την οικογένειά του και επιπλέον ξυλοφόρτωνε περισσότερο τον Άρνολντ, αφενός διότι είχε μεγάλη αδυναμία στον άλλο του γιο, αφετέρου διότι για κάποιον λόγο πίστευε ότι ο Άρνολντ δεν ήταν δικό του παιδί, αλλά καρπός ενός παράνομου έρωτα της γυναίκας του.

«Αν κάναμε σκανταλιές ή τολμούσαμε να φέρουμε αντίρρηση στους γονείς μας για οτιδήποτε, η τιμωρία ήταν δεδομένη. Δεν μας λυπόντουσαν ποτέ. Όλα είχαν να κάνουν με τη συμμόρφωση. Εγώ όμως δεν μπορούσα να συμμορφωθώ», είχε πει σε συνέντευξή του ο Άρνολντ. «Δεν μπορούσε να με καταλάβει ο πατέρας μου, ούτε να ακούσει όλα όσα είχα να του πω. Εγώ είχα άριστη σχέση με τη μητέρα μου», είπε πριν μερικά χρόνια.

Όλο αυτό, μαζί με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τον πλήγωσαν από τη μια, αλλά από την άλλη τον ατσάλωσαν. Και κάπως έτσι, ο μικρός Αυστριακός που ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής (και θα έβλεπε πολλές δεκαετίες αργότερα να δίνεται το όνομά του σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη γενέτειρά του), θα βρει τη διαφυγή στα βάρη, τα γυμναστήρια και το body – building.

Arnold Schwarzenegger

Και στον πατέρα του, που του ξερίζωνε τα μαλλιά, τον χτύπαγε με τη ζώνη του αλύπητα σε όλο του το σώμα και τον γρονθοκοπούσε χωρίς έλεος, είπε μια μέρα: «Τέρμα. Αρκετά. Δεν θα το ανεχτώ άλλο. Θα φύγω, θα πετύχω και θα γίνω πλούσιος. Και κανείς δεν θα απλώσει ξανά χέρι πάνω μου».

Ο αδελφός του Arnold Schwarzenegger πέθανε σε τροχαίο και ο πατέρας του από εγκεφαλικό. Δεν παρέστη σε καμία από τις δυο κηδείες – χωρίς να έχει εξηγήσει επαρκώς το «γιατί». Συγχώρησε άραγε τον πατέρα του; Μόνο εκείνος το γνωρίζει – πάντως έχει χρησιμοποιήσει την εμπλοκή του πατέρα του με τη ναζιστική ιδεολογία ως αντι-παράδειγμα: «Έχω δει από πρώτο χέρι πόσο “σπασμένος” ήταν αυτός ο άνθρωπος. Τα είδη θηριωδιών που συνέβησαν. Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι έπρεπε να πεθάνουν και μετά κατέληξαν ηττημένοι… Αυτό απλά δεν λειτουργεί. Εννοώ, ας πάμε να συνεννοηθούμε. Και η αγάπη είναι πιο ισχυρή από το μίσος». Από τα λόγια αυτά πάντως, συγχώρηση ούτε καν αχνοφαίνεται.

The American Dream

O Arnold Schwarzenegger μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1968. Παράλληλα με το body – building, δούλεψε ως μεσίτης ακινήτων, αλλά ήταν σχεδόν μονόδρομος να σαρώσει τα πάντα, σε όλους τους διαγωνισμούς που συμμετείχε. Έβγαλε εκατομμύρια από το body – building, έγινε διάσημος και όλο αυτό το hype, του άνοιξε την πόρτα της βιομηχανίας του θεάματος.

Το 1975, πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα του κινηματογραφικού πλατό: ήταν η ταινία «Ηρακλής στη Νέα Υόρκη». Γραφικότητα, μούσκουλα, υποκριτική κάτω του μηδενός και η υπέροχη σκηνή όπου ο Ηρακλής κοπανάει μια αρκούδα, τη στέλνει ψηλά στον ουρανό και «έτσι δημιουργήθηκε η Μεγάλη Άρκτος»…

Η φωνή του ντουμπλαρίστηκε λόγω αυστριακής προφοράς και το όνομά του στα credits, γράφτηκε ως «Άρνολντ Στρονγκ», διότι το «Σβαρτζενέγκερ» τους φάνηκε γλωσσοδέτης. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που συνέβησαν και τα δυο αυτά πράγματα: από τότε το όνομά του γραφόταν ολόκληρο και η φωνή του, ακουγόταν σε κάθε ταινία του.

Ακολούθησε το 1976 το «Stay Hungry», δίπλα στον Jeff Bridges, που συνοδεύτηκε μάλιστα από Χρυσή Σφαίρα πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Η απογείωση, ήρθε με τον «Κόναν το Βάρβαρο», το 1982. Από κει και πέρα ξαναντύθηκε Κόναν στο σίκουελ, έγινε ο «Εξολοθρευτής» στις ταινίες του James Cameron, έγινε viral σε μια εποχή που δεν είχε καν ανακαλυφθεί ο όρος «viral» με ατάκες όπως «I’ll be back» και «hasta la vista baby», ενθουσίασε τους φανς τους στο «Κομάντο», το «Predator», το «Αποστολή Εκτός Έδρας» και το «True Lies».

Δοκίμασε με μεγάλη επιτυχία τις δυνάμεις του στην κωμωδία με τους «Δίδυμους» πλάι στον «γίγαντα» Danny DeVito, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ ως «Μίστερ Φριζ» στο «Batman & Robin» το 1997, παίρνοντας 30 εκατομμύρια δολάρια, έσπασε ακόμα και το Διάβολο στο ξύλο στο «End of Days». Γενικά, ότι και να φανταστεί κανείς, όσο ακραίο ή «τραβηγμένο» και να ήταν, ο Arnold Schwarzenegger το έχει κάνει.

Ο «Conan The Republican» ή «The Governator»

Παντρεύτηκε τη Maria Shriver, ανιψιά του JFK, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Με πολιτική προίκα το DNA της συζύγου του, εξελέγη το 2003 Κυβερνήτης της Καλιφόρνια με τους Ρεπουμπλικανούς και επανεξελέγη 3 χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καμπάνιας, κατηγορήθηκε από 6 γυναίκες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, απολογήθηκε για τις πράξεις του, είπε «μπορεί να χάνω τον έλεγχο καμιά φορά. Συμπεριφέρομαι άσχημα, παρεκτρέπομαι, αλλά πολλές από τις ιστορίες που ακούτε και διαβάζετε είναι ψευδείς». Χώρισε τελικά το 2001 με τη Σράιβερ, μετά από 25 χρόνια γάμου, διότι στα τέσσερα παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί της, πρόσθεσε άλλο ένα που έκανε με την οικονόμο του σπιτιού τους.

Ο Άρνολντ ακόμα «βαράει και δέρνει»

Σήμερα, εκτός της πρώτης του τηλεοπτικής δουλειάς, o Arnold Schwarzenegger αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Όσο συνεχίζουμε να μιλάμε για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, δεν πρόκειται να οδηγηθούμε πουθενά. Επειδή κανείς δεν το κατανοεί. Ας πάμε να το επαναδιατυπώσουμε και να το επικοινωνήσουμε διαφορετικά και να πούμε πραγματικά στους ανθρώπους ότι μιλάμε για ρύπανση. Η ρύπανση δημιουργεί κλιματική αλλαγή και η ρύπανση σκοτώνει. Είμαι σε μια αποστολή να πάω και να μειώσω τα αέρια του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Επειδή μου αρέσει να έχω ένα υγιές σώμα και μια υγιή Γη. Γι’ αυτό παλεύω. Και αυτή είναι η σταυροφορία μου», έχει πει και αν ήμουν η τρύπα του όζοντος, θα με έκοβε κρύος ιδρώτας…

Μίλησε με αγάπη και σεβασμό για τον Bruce Willis, με τον οποίον συνεργάστηκαν πριν λίγα χρόνια στους «Αναλώσιμους»: «Νομίζω ότι είναι φανταστικός. Ήταν για πολλά χρόνια και είναι ένα τεράστιο, τεράστιο αστέρι. Και νομίζω ότι θα τον θυμόμαστε πάντα ακριβώς έτσι. Και ως έναν ευγενικό άνθρωπο. Καταλαβαίνω ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, από άποψη υγείας δηλαδή, ότι έπρεπε να αποσυρθεί. Αλλά γενικά ξέρετε, ποτέ δεν αποσυρόμαστε πραγματικά. Οι ήρωες δράσης απλά επαναφορτίζουν», είπε με απέραντο σεβασμό.

Πριν λίγες μέρες, o Arnold Schwarzenegger ανέλαβε πόστο στο Netflix, ως «Chief Action Officer», με άλλα λόγια θα εισηγείται, θα προωθεί και θα προμοτάρει τις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες δράσης της πλατφόρμας. Ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση που λέμε.