Άλλοι βγάζουν άσπρες τρίχες, όμως μένουν για πάντα παιδιά. Και άλλοι, δεν βλέπουν την ώρα να μεγαλώσουν, νιώθουν να καταπιέζονται από τις ελλείψεις της νιότης. Ναι, ναι, υπάρχουν και τέτοιοι ανάμεσά μας. Καλή ώρα όπως η Hayley Atwell. Από μικρή το μόνο που ήθελε ήταν να ωριμάσει. Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι.

Πριν κάμποσο καιρό, είχε τολμήσει την πρόβλεψη πως τα καλύτερά της θα έρθουν στα 30s και στα 40s της, πως τότε θα λάμψει ως επαγγελματίας. Ούσα στα 41 πλέον, η Λονδρέζα ηθοποιός δικαιούται να λέει πως πολύ καλά τα είχε δει τα πράγματα στη «μαγική της σφαίρα».

Είναι διάσημη για τόσα πολλά πια. Πρωταγωνίστρια σε μπλοκμπάστερ, έκανε το σούπερ «μπάσιμο» ως Agent Carter πατώντας μετά γερά και ως εξ αντανακλάσεως σε Captain America, Avengers, στο σύμπαν της Marvel. Και τώρα έρχεται το level up του Mission Impossible – για όποιον πάρει τη σωστή απόφαση να πάει να το δει στο σινεμά αυτές τις μέρες.

Hayley Atwell: Κατακτώντας την ισορροπία

Η Hayley Atwell είναι, ολοφάνερα, ένας άνθρωπος που πατάει γερά στα πόδια του. Παίζει σε χολιγουντιανές υπερπαραγωγές επειδή δεν νιώθει σνομπ, επειδή της αρέσει και η πιο fun πλευρά των πραγμάτων και επειδή δεν μπορείς να αγνοήσεις κάτι που σε (μπορεί να σε) κάνει διάσημο και πλούσιο.

Αλλά δεν αμελεί παράλληλα να ικανοποιήσει και την αγάπη της για τις «κλασάτες» παραγωγές που απευθύνονται σε λιγότερο ευρύ κοινό, θεατρικά, τηλεοπτικά ή κινηματογραφικά. Σε τελική ανάλυση, κάνει και το κέφι της. Ισορροπία, λέγεται. Και είναι τόσο πολύτιμο όταν το κατακτάς. Στη δουλειά σου, στα προσωπικά σου.

Το ότι έφτασε σε αυτήν την ευλογημένη φάση, μόνο κατά τύχη δεν προέκυψε. Άφησε το χρόνο να δουλέψει για να διαμορφώσει την προσωπικότητα της, να βρει τον εαυτό της και να ξεκαθαρίσει τα «θέλω» της. Δεν επιθυμούσε τη γρήγορη δημοσιότητα, το να γίνει γνωστή ως σταρ στα 20 της. Έψαξε κυρίως το πώς θα είναι έτοιμη, από κάθε άποψη.

Οι γονείς με την αγάπη για τις τέχνες και τον ειλικρινή διάλογο

Η Hayley Atwell mεγάλωσε στο Λονδίνο με τη μητέρα της, που δούλευε ως motivational speaker. Περνούσε τα καλοκαίρια της στις ΗΠΑ μαζί με τον Αμερικανό πατέρα της, φωτογράφο στο επάγγελμα και βαθιά μποέμ τύπο, που του άρεσε να ζει στην εξοχή και να απολαμβάνει ένα ανέμελο, κοντά στη φύση lifestyle.

Έζησε από μικρή στον κόσμο της τέχνης, η μητέρα της την πήγαινε συνέχεια στο θέατρο καθώς το θεωρούσε μια τελετουργική, πανίσχυρη «μυσταγωγία» που όλοι πρέπει να βιώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ήταν 11 ετών η Hayley Atwell όταν είδε τον Ralph Fiennes να παίζει τον Άμλετ. Αυτή η εμπειρία τη συγκλόνισε. Και τότε ήταν που αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική. Στη δραματική σχολή ξεχώρισε μεμιάς. Όχι μόνο λόγω του ταλέντου της. Αλλά και με τη θέρμη, τη γενναιοδωρία που προσέγγιζε πρόσωπα και καταστάσεις.

Hayley Atwell Tom Cruise
(Photo credits: Mike Coppola/WireImage)

Μιλούσε πάντα πολύ με τους γονείς της. Ανοιχτά, με ειλικρίνεια. Αυτό τη βοήθησε τα μέγιστα στο να χτίσει μια προσωπικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση. Και ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης. Δεν της έλεγαν γλυκόλογα. Αλλά της πέρασαν την αντίληψη πως το πιο σημαντικό είναι να μένει πάντα δυνατή, να μη στηρίζεται στους άλλους και να κάνει τη διαφορά με το μυαλό, την εξυπνάδα της.

«Πώς είσαι τόσο όμορφη», είχε ρωτήσει την Hayley Atwell κάποτε ένας φαν της, στο Twitter με αφορμή μια φωτογραφία της σε ένα περιοδικό. «Το σωστό ερώτημα είναι γιατί έχω υποστεί τόσο Photoshop;», του απάντησε. Το λες και εντυπωσιακό, σίγουρα είναι εντελώς ασυνήθιστο σε ένα χώρο που έχει συνηθίσει να ζει στην κολακεία και στην (αυτό)αποθέωση.

Η Hayley Atwell δεν ξέρει τι σημαίνει να μένεις άπραγη

Έτσι βρήκε τη δύναμη να μιλάει, να ακούγεται. Όπως τότε που αναφέρθηκε ανοιχτά σε έναν παραγωγό που της είχε πει πως πρέπει να χάσει κιλά καθώς δείχνει σαν «χοντρό γουρούνι» στην οθόνη. Δεν προξένησε καμία εντύπωση όταν μαθεύτηκε πως αυτός ο (αηδιαστικός) άνθρωπος ήταν ο Harvey Weinstein – μάλλον αυτό ήταν ως και light σε σχέση με όλα τα άλλα του παραπτώματα.

Hayley Atwell MI7
(Photo credits: Mike Coppola/WireImage)

Επίσης, παρότι από τη δραματική σχολή βρέθηκε κατευθείαν σε ταινία του Woody Allen (το Cassandra’s Dream), η Hayley Atwell δεν έχασε το μέτρο. Άλλωστε δεν έχει να θυμάται καλά πράγματα από τη συνεργασία της με έναν θρυλικό αλλά αμφιλεγόμενο σε πολλά πράγματα σκηνοθέτη. Το έχει καταχωρήσει ως μια περίεργη εμπειρία, δεν ένιωσε ποτέ να την κατευθύνει στη δουλειά της και στην ουσία θέλει πια να το ξεχάσει.

Δεν συνηθίζει, μία ή άλλη, να γυρίζει το λογισμό της στα παλιά. Ο μεγαλύτερος της φόβος είναι να αφήσει το χρόνο να περάσει χωρίς να τον αξιοποιήσει. Είναι λες και οι μπαταρίες της δεν τελειώνουν ποτέ. Ασταμάτητη ενέργεια, ακόρεστη όρεξη. Δεν της αρέσει πολύ, αλλά δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, έχει την τάση να παρασκέφτεται τα πράγματα. Δεν αντέχει, επίσης, να συναντά αδιάφορους ανθρώπους, εκείνους δηλαδή που δεν δίνουν δεκάρα για το τι συμβαίνει γύρω τους.

Το κοινό κατανοεί τι θέλει να του πει. Το κοινό εισπράττει παράλληλα και το κύρος, τον επαγγελματισμό που εκπέμπει παίζοντας, τέτοια πράγματα τα καταλαβαίνεις με το βάρος μιας ασύγκριτης ενέργειας. Διαθέτει επίσης κάτι πολύ σημαντικό η Hayley Atwell: Μπορεί πάντα να κάνει και αυτό που δεν περιμένεις. Να σε εκπλήξει, με την καλή την έννοια.

Hayley Atwell σχέση με Τομ Κρουζ
(Photo credits: James Gourley/Getty Images for Paramount Pictures)

Καλή ώρα όπως συνέβη σε αυτήν στην πρώτη ανάμνηση που έχει από τη ζωή της: Τον πατέρα της να έρχεται να την πάρει από τον παιδικό σταθμό έχοντας ξυρίσει το μουστάκι του. Δεν τον είχε δει ποτέ ξανά χωρίς αυτό και το νέο λουκ της έκανε τρομερή εντύπωση. Τόσο που δεν το ξέχασε ποτέ. Και ίσως της δημιούργησε υποσυνείδητα την ανάγκη να σπάει τα καθιερωμένα και τις συμβάσεις.

Η σχέση με τον Tom Cruise και γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει

Η ένοχη απόλαυσή της Hayley Atwell είναι να τρώει δημητριακά αργά το βράδυ στην κουζίνα, όρθια μπροστά στο ψυγείο ενώ μιλάει στο τηλέφωνο με κάποιον από τους δικούς της ανθρώπους. Θα ήθελε να έχει την ικανότητα να κοιμάται όπου θέλει και ανά πάσα στιγμή – σαν γάτα, λατρεύει πάντως περισσότερο τα σκυλιά. Δεν φοβάται να κλάψει, θεωρεί ότι μπορεί να έχει λυτρωτική δύναμη.

Αγάπη γι’ αυτήν είναι το να φωτίζεται το μέσα σου. Να το ένιωσε άραγε αυτό το μαγικό συναίσθημα με τον Tom Cruise την περίοδο που ήταν ζευγάρι; Πάντως ο 61χρονος σήμερα ηθοποιός έκανε τότε μια από τις πιο ρομαντικές κινήσεις που έχουμε ακούσει ποτέ. Πήγε βόλτα τη γιαγιά της με το ελικόπτερό του την παραμονή των Χριστουγέννων στον ουρανό του Λονδίνου, επειδή έμαθε πως αυτό ήταν το μεγάλό της απωθημένο!

Η Hayley Atwell με τον διάσημο σταρ χώρισαν, τα ξαναβρήκαν, αλλά τελικά κατέληξαν πως είναι καλύτερο να μείνουν απλώς δύο καλοί φίλοι. Ο Tom Cruise μπορεί να σώσει το Holywood αλλά καθώς λέγεται είναι πολύ δύσκολος στις σχέσεις του, επειδή θέλει να τα ελέγχει όλα. Μια τελειομανία που του έχει κάνει πολύ καλό στη δουλειά του, αλλά σε προσωπικό επίπεδο γίνεται συχνά ανυπέρβλητο εμπόδιο. Όπως και η Σαϊεντολογία

Κι άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η αγαπημένη λέξη της Hayley Atwell, κατά δήλωσή της, είναι η «ελευθέρια». Freedom. Και για το πώς ηχεί, αλλά και για όλα αυτά που σημαίνει στην πράξη. Και δεν αφήνει τίποτα και κανέναν να της το στερήσει.

Προχωράει λοιπόν η Hayley Atwell όπως αυτή ορίζει και αυτήν την εποχή δηλώνει ευτυχισμένη πλάι στον μουσικό Ned Wolfgang Kelly, με τον οποίο αντάλλαξαν δαχτυλίδια αρραβώνα τον περασμένο Απρίλιο. Και όπου, όπως τους βγει.