Η ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιµη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο» είναι το προτελευταίο κεφάλαιο του επαναστατικού franchise που άλλαξε αυτό που αποκαλούµε δράση στον κινηµατογράφο. Οι εγκωµιαστικές κριτικές της παγκόσµιας πρεµιέρας στη Ρώµη µιλούν για µία ασύγκριτη κινηµατογραφική εµπειρία.

Ο Tom Cruise επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ethan Hunt και εκτελεί ο ίδιος τις πιο επικίνδυνες σκηνές της καριέρας του σε σκηνοθεσία του βετεράνου Christopher McQuarrie, ένα τολµηρό δίδυµο που ανυψώνεινσταθερά τον πήχη στο κινηµατογραφικό θέαµα.

Το νέο φιλόδοξο κεφάλαιο µας ταξιδεύει ανά την υφήλιο και συγκεντρώνει παλιούς και νέους χαρακτήρες στα πρόσωπα των Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Esai Morales, Pom Klementieff, Mariela Garriga και Henry Czerny.

Cruise

Σύνοψη:

O Ethan Hunt (Tom Cruise) και η IMF οµάδα του αναλαµβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: Πρέπει να εντοπίσουν ένα τροµακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει στα λάθος χέρια. Έτσι ξεκινά µια θανάσιµη καταδίωξη ανά την υφήλιο, καθώς ο έλεγχος του
µέλλοντος και η µοίρα του κόσµου απειλούνται. Όταν βρεθεί αντιµέτωπος µε έναν µυστηριώδη, πανίσχυρο εχθρό, ο Ethan καλείται να αποφασίσει αν µετράει κάτι παραπάνω από την ίδια την αποστολή, ακόµα και οι ζωές αυτών που αγαπά.

«Επικίνδυνη Αποστολή Θανάσιµη Εκδίκηση 1ο μέρος»: Η πιο δύσκολη σκηνή στην καριέρα του Tom Cruise

Στις 6 Σεπτεµβρίου του 2020, την πρώτη µέρα των γυρισµάτων της νέας ταινίας του franchise «Επικίνδυνη Αποστολή», ο Tom Cruise οδήγησε µία µηχανή στον γκρεµό για να πέσει στο κενό. Πιο συγκεκριµένα, οδήγησε µία ειδικά φτιαγµένη Honda CRF 250 σε µία ράµπα χτισµένη στην πλαγιά του Helsetkopen, ενός βουνού της Νορβηγίας. Μετά βούτηξε στο κενό στα 1.200 µέτρα, ενώ το
αλεξίπτωτο άνοιξε οριακά στα 150 µέτρα πάνω από το έδαφος.

Όταν προσγειώθηκε, ο σκηνοθέτης Christopher McQuarrie αναστέναξε µε ανακούφιση. Μετά, ο Cruise ανασκουµπώθηκε και το έκανε άλλες επτά φορές, για να εξασφαλίσει ότι το υλικό θα ήταν τέλειο. «Κάθε φορά που έπεφτα από τη ράµπα, ήταν επικίνδυνα. Ρίσκαρα τη ζωή µου. Θέλαµε να το κάνουµε όσο πιο λίγες φορές γινόταν», λέει ο Cruise. «Έχουµε µία φράση που λέµε στις ταινίες µας: Μην είσαι προσεκτικός. Να είσαι ικανός.»

Η συγκεκριµένη επικίνδυνη σκηνή ήταν η πιο δύσκολη της καριέρας του Cruise, συµπεριλαµβανοµένων των σκηνών που κρεµιόταν από το πιο ψηλό κτίριο του κόσµου (Burj Khalifa του Ντουµπάι στην ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο φάντασµα») και από ένα Airbus A400M ενώ ήταν σε πτήση (στην ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος») και της σκηνής που πετάχτηκε από ένα Boeing C-17 Globemaster III σε ύψος 7.62 χιλιοµέτρων µε το αλεξίπτωτο να ανοίγει στα 600 µέτρα πάνω από το έδαφος (στην ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση»).

Cruise

Όπως συνηθίζει ο Cruise, η επικίνδυνη σκηνή µε τη µηχανή και το άλµα βάσης ήταν αποτέλεσµα µακροχρόνιου σχεδιασµού. Αφού έκανε πρόβες για ένα χρόνο στο Ηνωµένο Βασίλειο, είχε µετρήσει 500 πτώσεις µε αλεξίπτωτο και 13.000 άλµατα µοτοκρός για να προετοιµαστεί για την πιο επικίνδυνη σκηνή που έχει εκτελέσει στη µεγάλη οθόνη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σκηνή ήταν στο µυαλό του πολύ καιρό. «Όταν ήµουν µικρός, έκανα άλµατα, έφτιαχνα ράµπες και πηδούσα µε το ποδήλατό µου πάνω από κάδους απορριµµάτων», αναπολεί ο Cruise χαµογελώντας. «Ήδη από οχτώ χρονών, αναζητούσα συνέχεια επικίνδυνα πράγµατα. Είχα παντού αίµατα και σπασµένα κόκαλα και δόντια, αλλά πάντα ήθελα κάτι τέτοιο».

Cruise

Αυτές οι µνηµειώδεις στιγµές στις ταινίες του franchise «Mission Impossible» παίρνουν πραγµατικά πολύ χρόνο. «Ο Tom κι εγώ συνεργαζόµαστε πάνω από 16 χρόνια και έχουµε κάνει καµιά δωδεκαριά ταινίες και περιγράφω τη σχέση µας σαν µία µακροχρόνια συζήτηση γύρω από ταινίες µε διαλείµµατα για τα γυρίσµατα», λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης McQuarrie. «Ζούµε για τις ταινίες.

Συγκεντρώνουµε τη γνώση που έχουµε συλλέξει ξεχωριστά και µαζί και την εφαρµόζουµε για να κάνουµε κάτι πέρα από τις δυνατότητές µας, κάτι που δεν έχουµε κάνει ξανά».

Ο McQuarrie και ο Cruise λένε ότι προτείνουν συνέχεια επικίνδυνες σκηνές ο ένας στον άλλον. «Ο McQ (McQuarrie ) κι εγώ έχουµε πολλές ιδέες που µας παθιάζουν από παιδιά», λέει ο Cruise. «Μετά πρέπει να βρούµε έναν τρόπο να τις πραγµατοποιήσουµε. Και εκεί αρχίζει το καλύτερο».

«Αυτή είναι η πιο δυναµική όψη της όλης διαδικασίας δηµιουργίας αυτών των ταινιών: Πώς θα προσεγγίσουµε κάτι; Ποια θα είναι η προετοιµασία; Πώς θα κατακτήσουµε τις δεξιότητες που χρειάζονται για να τα καταφέρουµε;», λέει ο Cruise χαµογελώντας.

Το συνεργείο της ταινίας παραδέχεται ότι η σκηνή µε τη µηχανή και το άλµα στον γκρεµό εκπροσωπεί το απόγειο της σειράς ταινιών «Mission: Impossible». Πρόκειται για µία σκηνή που πήρε χρόνια για να ολοκληρωθεί και συνδυάζει τη φαντασία, τη γενναιότητα, την καινοτοµία και την αφοσίωση.

«Όταν πήδηξα από την πλαγιά, πηδήξαµε όλοι µαζί από την πλαγιά», λέει ο Cruise αναφερόµενος στην οµάδα πίσω από τις ταινίες. «Ήταν ένα σηµείο καµπής. Θέσαµε τον πήχη ακόµα πιο ψηλά για τις ταινίες µας. Και τώρα δεν µπορούµε να οπισθοχωρήσουµε, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή».

Cruise

Η ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή – Θανάσιµη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο» είναι η κλιµάκωση όλων όσων έχει µάθει ο Cruise στις τέσσερις δεκαετίες της καριέρας του. «Έτσι έχω ζήσει όλη µου τη ζωή», λέει ο Cruise. «Όταν ήµουν παιδί και έπρεπε να κερδίσω χρήµατα, γιατί δεν είχαµε καθόλου λεφτά, έπρεπε
να µάθω να κουρεύω το γκαζόν πολύ καλά. Στις ταινίες µου, έπρεπε να µάθω να πιλοτάρω ελικόπτερο, να οδηγώ ένα αυτοκίνητο µέσα στην κίνηση, να πηδάω από ένα αεροπλάνο ή από ένα βουνό. Στο µυαλό µου είναι το ίδιο πράγµα».

Σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας του Ethan Hunt, η εµµονή του Cruise να καταφέρνει πάντα καινούρια πράγµατα έφτασε σε επικίνδυνα άκρα. Το ίδιο θα συµβεί και µε το επόµενο κεφάλαιο, το δεύτερο µέρος που θα βγει στις αίθουσες τον Ιούνιο του 2024, όπου ο Cruise µε τον McQuarrie βάζουν ένα
ακόµα ορόσηµο στη συναρπαστική σειρά. «Είναι η πρώτη φορά που µοιράσαµε την ιστορία σε δύο ταινίες. Είναι κάτι που δεν έχουµε ξανακάνει. Η κλίµακα των δύο αυτών ταινιών θα
είναι επική από κάθε άποψη», υπόσχεται ο Cruise.

«Ξέραµε ότι θα κάνουµε µία µεγάλη περιπέτεια σε δύο µέρη», λέει ο McQuarrie, «αυτά τα κεφάλαια θα καταπιούν ολόκληρο το franchise. Αυτό είναι το επίπεδο που επιδιώξαµε να έχουµε». «Συχνά λέµε ότι δεν ανταγωνιζόµαστε κανέναν παρά µόνο τον ίδιο µας τον εαυτό», λέει ο McQuarrie. «Η αίσθηση κλίµακας µεγαλώνει µε κάθε ταινία και συνεχώς ξεπερνάµε τα όρια. Γινόµαστε όλο και πιο
περιπετειώδεις».

«Μερικές φορές, δεν ήµασταν σίγουροι για τις αποφάσεις µας», λέει ο Cruise γελώντας. «Κάναµε γύρισµα και κοιταζόµασταν µε τον McQ και ήµασταν εξουθενωµένοι. Γύριζα και τον κοίταγα και του έλεγα ότι ήταν δική του ιδέα και ότι φέρει όλη την ευθύνη».

Με έξι κεφάλαια µέσα σε 27 χρόνια, ο χαρακτήρας του Ethan Hunt είναι µία ανεξίτηλη δηµιουργία του Cruise. Στις δύο τελευταίες ταινίες, ο ελίτ πράκτορας θα δοκιµαστεί όσο ποτέ άλλοτε.

Επί της ουσίας, οι δηµιουργοί της ταινίας λένε ότι το πρώτο µέρος είναι µία ερωτική επιστολή σε όλη τη σειρά. «Είναι αυτό ακριβώς», λέει ο Cruise. «Όσοι δεν έχουν δει τις άλλες ταινίες θα την απολαύσουν ως µία αυτόνοµη εµπειρία. Όσοι έχουν δει τις άλλες ταινίες θα αποκτήσουν µία άλλη εικόνα. Η ιστορία είναι πολύ ιδιαίτερη».

Το πρώτο κεφάλαιο του δίπτυχου βρίσκει τον Ethan Hunt και την οµάδα IMF στην πιο επικίνδυνη αποστολή τους για να σώσουν τον κόσµο από έναν µυστηριώδη και πανίσχυρο εχθρό µε τη δύναµη να ελέγχει τον τρόπο που η ανθρωπότητα αντιλαµβάνεται την πραγµατικότητα. «Το ρίσκο είναι παγκόσµιο», επισηµαίνει ο McQuarrie. «Για να µην αναφέρουµε το προσωπικό ρίσκο που παίρνει ο Ethan, αφού καλείται να αποφασίσει αν µετράει κάτι παραπάνω από την ίδια την αποστολή, ακόµα και οι ζωές αυτών που αγαπά».

Στις 13 Ιουλίου από τη Feelgood Entertainment