Ένας ερευνητής υποθέσεων που έχουν μπει στο αρχείο ισχυρίζεται ότι το FBI ταυτοποίησε τον άντρα που θεωρείται πως ήταν ο διαβόητος Zodiac, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο δημοσιογράφος Τόμας Κόλμπερτ ισχυρίστηκε ότι ένας πληροφοριοδότης του FBI του επιβεβαίωσε ότι ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας Γκάρι Φράνσις Ποστ, ο οποίος είχε προηγουμένως θεωρηθεί ως ο δολοφόνος, θεωρείται επί του παρόντος από την υπηρεσία ως ύποπτος. Ο Κόλμπερτ ισχυρίζεται ότι τα εργαστήρια του FBI έχουν ένα «μερικό» δείγμα DNA του Ποστ – ο οποίος είναι νεκρός από το 2018 – που τον συνδέει με τις δολοφονίες και πιστεύει ότι οι αρχές δεν τον εξέτασαν αρκετά όταν ήταν ζωντανός.

«Ο δράστης έχει καταχωρηθεί κρυφά ως “ύποπτος” στους υπολογιστές των κεντρικών γραφείων από το 2016», δήλωσε η οργάνωση του Κόλμπερτ, Case Breakers, σε ανακοίνωσή της. Ενώ είναι γνωστό πως ο Zodiac σκότωσε πέντε ανθρώπους στη Βόρεια Καλιφόρνια, ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 20 και 28 ατόμων, ενώ ο ίδιος ο δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι σκότωσε 37 σε μια προκλητική επιστολή που είχε στείλει σε αξιωματούχους της αστυνομίας.

Το FBI έχει αρνηθεί εδώ και καιρό ότι η υπόθεση έχει εξιχνιαστεί, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ανοιχτή μόλις τον Οκτώβριο του 2021. Τον ίδιο μήνα, ο Ποστ αναγνωρίστηκε από την Case Breakers ως ο κύριος ύποπτος για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες που έλαβαν χώρα στην Bay Area το 1968 και το 1969.

Την Τετάρτη, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως έχει τις αποδείξεις που συνδέουν τον Ποστ με όλους τους φόνους, συμπεριλαμβανομένου ενός έκτου θύματος από το 1966, το οποίο το FBI αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τον Zodiac.

Η Case Breakers πιστεύει ότι ο ομοσπονδιακός οργανισμός επιβολής του νόμου αγνόησε τα στοιχεία και τους νόμους της πολιτείας κατά τον λάθος χειρισμό της υπόθεσης.

«Όπως οι αστυνομικοί, έτσι και οι ομοσπονδιακοί πράκτορες αντιμετωπίζουν τεράστιους όγκους υποθέσεων, συνεχή εκπαίδευση, περίεργους κανόνες και γραφειοκρατία», είπε στην Case Breakers η πηγή τους από το FBI, σύμφωνα με την ομάδα. «Αλλά όταν κάποιος που φορά ένα σήμα ή στολή συνεργάζεται με άλλους για να παραλείψει ή να κρύψει υλικά, να παρακάμψει δύσκολες διαδικασίες ή να πει ψέματα για στοιχεία, πληγώνει τους εθελοντές μας και τις χιλιάδες οικογένειες που περιμένουν απαντήσεις».

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του FBI στο Σαν Φρανσίσκο είπε στο Fox News ότι η υπόθεση παραμένει «ανοικτή και άλυτη», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω σχόλια, επικαλούμενη «σεβασμό για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Τώρα, η Case Breakers απαιτεί επανεξέταση του χειρισμού της υπόθεσης από τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου, αναφέροντας επίσης τα θύματα και τις οικογένειές τους.
«Ως έθνος, τους έχουμε εγκαταλείψει – ειδικά τα εναπομείναντα 10 αδέρφια», είπε ο Κόλμπερτ και χαρακτήρισε «συγκάλυψη» αυτό που συνέβη, κάτι «ανόητο για τους ανθρώπους που ακόμα περιμένουν».

zodiac

«Ο Ποστ είναι ο Zodiac»

Το 2021, η Case Breakers είχαν αναγνωρίσει τον Ποστ, ο οποίος πέθανε το 2018, ως τον φερόμενο κατά συρροή δολοφόνο υπεύθυνο για τις πολλαπλές δολοφονίες στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Η ομάδα – η οποία αποτελείται από περίπου 40 ανεξάρτητους ερευνητές- ανακοίνωσε ότι ο Ποστ είχε χαρίσει όπλα και σφαίρες πριν από το θάνατό του, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου.

Δώρισε τα αντικείμενα στους «αγαπητούς του ντόπιους», αν και δεν είναι σαφές αν το έκανε με την ελπίδα να αφήσει κάποια ίχνη που θα οδηγούσαν να επιβεβαιωθεί μετά θάνατον πως είναι ο Zodiac.
«Όταν η Case Breakers προσέγγισε αξιωματούχους για έναν νέο ύποπτο την περασμένη άνοιξη, πέντε αστυνομικές και κρατικές υπηρεσίες δεν συνεργάστηκαν», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση το Σάββατο.
«Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο άνθρωπος που διευθύνει επί μια δεκαετία την ομάδα, ο Thomas Κόλμπερτ, έλαβε μια πληροφορία από τις μακροχρόνιες πηγές του στην απομακρυσμένη πόλη του αποθανόντος Gary Francis Ποστ: Είχαν επαληθεύσει την ύπαρξη αποδεικτικού υλικού».

Η δήλωση αποκάλυψε ότι ο Ποστ είχε δώσει τα όπλα και τις σφαίρες του, με τα περισσότερα από αυτά να παραμένουν ανέγγιχτα και κρυμμένα μακριά. «Παλιοί συνεργάτες του βαφέα σπιτιών και υποτιθέμενου κατά συρροή δολοφόνου ισχυρίζονται ότι, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατο του Ποστ το 2018, στα 80 του, είχε μυστικά δώσει τα όπλα, μέρη πιστολιού, την πυρίτιδα, τις σφαίρες και τις θήκες του – περισσότερες από χίλιες, με 25 διαφορετικά διαμετρήματα – στους αγαπημένους του ντόπιους», πρόσθεσαν.

«Και τα περισσότερα από αυτά τα περίεργα «δώρα» έμειναν σε υπόγεια και ντουλάπες, ανέγγιχτα από τότε». Ο Κόλμπερτ έφτιαξε το φορτίο και το έστειλε στα μέλη της ομάδας για να διερευνηθούν τα αντικείμενα σε εργαστήρια σε τρεις διαφορετικές πολιτείες. Ο δημοσιογράφος πιστεύει ακράδαντα ότι έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τον Zodiac περισσότερες από πέντε δεκαετίες αργότερα.

zodiac

«Οι δικοί μου στο FBI λένε ότι είναι αδιαμφισβήτητο. Υπάρχει ταυτοποίηση», είπε ο Κόλμπερτ στο Fox News το 2021. «Έχουμε επίσης έξι άτομα στους οποίους έχει ομολογήσει ότι ήταν ο Zodiac. Τρεις από αυτούς σε ένορκες καταθέσεις. Έτσι το νιώθουμε έντονα. Και μετά, φυσικά, υπάρχουν και οι τόποι των εγκλημάτων στο Riverside, έχουμε μετρήσει έξι ομοιότητες σε αυτούς τους τόπους δολοφονίας».

Η ομάδα των ερευνητών είχε επίσης χρησιμοποιήσει στοιχεία από φωτογραφίες για να συγκρίνει μια χαρακτηριστική ουλή που παρατηρήθηκε στον Zodiac και τη συνέκρινε με φωτογραφίες του Ποστ. Ζήτησαν ακόμη και από το FBI να ελέγξει τα ευρήματά τους για DNA.

Η Case Breakers βασίστηκε επίσης σε ανθρώπους που γνώριζαν τον Ποστ, συμπεριλαμβανομένου ενός γείτονα τον οποίο ο φερόμενος κατά συρροή δολοφόνος και η σύζυγός του συνήθιζαν να φροντίζουν ως παιδί, έναν άνδρα που ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος της εγκληματικής «παρέας» του Ποστ που περιπλανιόταν στην περιοχή της High Sierra και μια πρώην κοπέλα του γιου του φερόμενου υπόπτου.

Η δολοφονία της Μπέιτς

Πέντε άνθρωποι μαχαιρώθηκαν ή πυροβολήθηκαν θανάσιμα στη Βόρεια Καλιφόρνια το 1968 και το 1969 και ο δολοφόνος έστειλε χλευαστικά γράμματα και κρυπτογραφήματα στην αστυνομία και στις εφημερίδες – συμπεριλαμβανομένης της San Francisco Chronicle. Ο δολοφόνος ονομάστηκε «Zodiac» επειδή μερικά από τα κρυπτογραφήματα του περιείχαν αστρολογικά σύμβολα και αναφορές.

Η σειρά των ανεξιχνίαστων δολοφονιών ενέπνευσε πολλά βιβλία, ντοκιμαντέρ και ταινίες.

Το 2007, κυκλοφόρησε το Zodiac, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ, σενάριο Τζέιμς Βαντέρμπιλτ, (βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ρόμπερτ Γκρέισμιθ) με τους Τζέικ Τζίλενχαλ, Μαρκ Ράφαλο, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Άντονι Έντουαρντς, Μπράιαν Κοξ, Ηλία Κοτέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Case Breakers, ο Zodiac ήταν επίσης υπεύθυνος για τη βάναυση δολοφονία της 18χρονης Τσέρι Τζο Μπέιτς, η οποία βρέθηκε μαχαιρωμένη 42 φορές και σχεδόν αποκεφαλισμένη στις 31 Οκτωβρίου 1966, στο Riverside, πάνω από 400 μίλια νότια του Σαν Φρανσίσκο και δύο χρόνια πριν από την πρώτη γνωστή δολοφονία του Zodiac.
Μέλη της ερευνητικής ομάδας ισχυρίστηκαν ότι την εποχή της δολοφονίας της Μπέιτς, ο Πόστ, ένας βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας, έκανε τσεκ απ σε νοσοκομείο που βρισκόταν μόλις 15 λεπτά μακριά από τον τόπο του εγκλήματος.

Ένα ρολόι χειρός πιτσιλισμένο με μπογιά, το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό της Μπέιτς πιστεύεται ότι το φορούσε ο δολοφόνος. Η Case Breakers σημείωσε ότι ο Ποστ πέρασε 40 χρόνια δουλεύοντας ως βαφέας σπιτιών.

zodiac

Επιπλέον, ένα αποτύπωμα τακουνιού που βρέθηκε στη σκηνή του μαχαιρώματος λέγεται ότι ήταν από μια «μπότα στρατιωτικού τύπου» σύμφωνα με το στιλ και το μέγεθος των πατημασιών που βρέθηκαν σε τρεις γνωστούς τόπους εγκλήματος του Zodiac, καθώς και του Ποστ.

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπέιτς, το Αστυνομικό Τμήμα του Riverside έλαβε μια ανώνυμη επιστολή, ο συγγραφέας της οποίας ομολογούσε ότι δολοφόνησε την Μπέιτς επειδή απέρριψε το φλερτ του.

Το 1975, ένα υπόμνημα του FBI που στάλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Riverside συνέδεε τη δολοφονία της Μπέιτς με τις δολοφονίες του Zodiac, περιγράφοντας τη 18χρονη γυναίκα ως το έκτο θύμα του ασύλληπτου δολοφόνου.

Το 2021, ο αστυνομικός Ράιαν Ρέιλσμπακ, εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Riverside, είπε στην DailyMail.com ότι η μονάδα ανθρωποκτονιών τους, σε συνεργασία με το FBI, απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της δολοφονίας της Μπέιτς και του Zodiac ή οποιουδήποτε μπορεί να ταυτοποιηθεί ως Zodiac.

Ο Ρέιλσμπακ τόνισε ότι η υπόθεση Μπέιτς παραμένει ανοιχτή και υπάρχει ακόμη η ανταμοιβή των 50.000 δολαρίων που προσφέρεται για πληροφορίες που οδηγούν σε σύλληψη. «Αν είχαμε πραγματικά πληροφορίες ότι ο δολοφόνος του Zodiac είχε σχέση με την Τσέρι Τζο Μπέιτς, δεν θα το κρύβαμε», υποστήριξε. «Δεν πρόκειται να κρύψουμε πληροφορίες, ειδικά 55 χρόνια μετά».

zodiac

Οι επιστολές και η άγνωστη ζωή

Το 2020, μια κρυπτογραφημένη επιστολή που είχε ταχυδρομηθεί το 1969 σε εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο από τον Zodiac, αποκρυπτογραφήθηκε από μια ομάδα ερασιτεχνών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και το Βέλγιο.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε σπάσιμο κωδικών Ντέιβιντ Όραντσακ, το κείμενο της κρυπτογράφησης γράφει μεταξύ άλλων: «Ελπίζω να διασκεδάζετε πολύ στην προσπάθεια να με πιάσετε. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων γιατί θα με στείλει στον παράδεισο πολύ νωρίτερα γιατί τώρα έχω αρκετούς σκλάβους να δουλέψουν για μένα».
Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Ποστ πέρα από το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος, είχε έναν γιο και εργάστηκε ως βαφέας σπιτιών μετά τη συνταξιοδότησή του από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η Case Breakers.

zodiac

Τα γνωστά θύματα του Zodiac

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ένας κατά συρροή δολοφόνος τρομοκρατούσε τη Βόρεια Καλιφόρνια.
Αποφεύγοντας τη σύλληψη, ο δολοφόνος χλεύαζε την αστυνομία στέλνοντας στοιχεία στον τοπικό τύπο του Bay Area με τη μορφή κρυπτογραφημάτων, εξ ου και το όνομα του Zodiac.
Αν και η αστυνομία τον συνέδεσε με πέντε φόνους, καυχιόταν για τουλάχιστον 37 θύματα στις επιστολές του προς τον Τύπο.

Η αδυναμία των αστυνομικών να λύσουν την υπόθεση απογοήτευσε τόσο τον Ντέιβ Τόσκι, ο οποίος ήταν ο κύριος ερευνητής του Σαν Φρανσίσκο για τις δολοφονίες από το 1969 έως το 1978, που επισκέφτηκε ξανά τις τοποθεσίες δολοφονίας του Zodiac πολύ μετά την απομάκρυνσή του.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1968, κατά τη διάρκεια του πρώτου τους ραντεβού, ο Ντέιβιντ Άρθουρ Φάραντεϊ, 17 ετών, και η Μπέτι Λου Γιένσεν, 16, πήγαν βόλτα στη Benicia. Εκεί, ένας οπλισμένος άντρας τους ανάγκασε να βγουν από το αυτοκίνητο και ο Φαραντέι πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Η Γιένσεν άρχισε να τρέχει, αλλά πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη.

Στις 4 Ιουλίου 1969, ο Μάικλ Ρενό Μαγκό, 19, και η Νταρλίν Ελίζαμπεθ Φέριν, 22, βρίσκονταν στο πάρκινγκ του Blue Rock Springs Park στο Vallejo – 4 μίλια από την πρώτη σκηνή του εγκλήματος – όταν πυροβολήθηκαν και έγιναν «κομμάτια», σύμφωνα με ερευνητή. Όμως, ενώ η Φέριν ανακοινώθηκε νεκρή κατά την άφιξη, ο Μαγκό επέζησε από πυροβολισμό στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1969, ο Μπράιαν Κάλβιν Χάρτνελ, 20 ετών, και η Σεσίλια Αν Σέπαρντ, 22 ετών, έκαναν πικνίκ στη λίμνη Μπεριέσα στην κομητεία Νάπα, όταν τους πλησίασε ένας άνδρας με κουκούλα που τους έδεσε και τους μαχαίρωσε. Ο Χάρτνελ επέζησε από οκτώ μαχαιρώματα στην πλάτη του, αλλά η Σέπαρντ πέθανε δύο μέρες αργότερα.

Στις 11 Οκτωβρίου 1969, ο οδηγός ταξί Πολ Λι Στάιν, 29 ετών, πήρε έναν επιβάτη και τον οδήγησε στο Πρεσίντιο Χάιτς – όπου πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο δολοφόνος έσκισε επίσης μέρος από το πουκάμισο του Στάιν, το οποίο αργότερα έστειλε με ένα γράμμα σε τοπική εφημερίδα.
Τέσσερα άλλα θύματα και ένας ακόμη που γλίτωσε έχουν συνδεθεί με τον Zodiac, αλλά τίποτε δεν είναι επιβεβαιωμένο επίσημα.