Μεταξύ 1946 και 1991, οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και οι σύμμαχοι και στις δύο πλευρές ήταν εγκλωβισμένοι σε μια μακρά, παρατεταμένη σύγκρουση γνωστή ως Ψυχρός Πόλεμος. Η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών γινόταν επιθετική και υπήρχε συνεχής απειλή πυρηνικής επίθεσης και από τις δύο πλευρές.

Αυτή η συνεχής απειλή ξαφνικής πυρηνικής καταστροφής επηρέασε τον τρόπο ζωής των απλών πολιτών. Κατασκευάστηκαν καταφύγια, τα παιδιά έκαναν ασκήσεις στο σχολείο και ο τρόμος του να μην γνωρίζουν πότε έρχονταν πυρηνικές επιθέσεις έκανε τόσο τη Σοβιετική Ένωση όσο και τις ΗΠΑ ακόμη πιο εχθρικές μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η απόκτηση πληροφοριών ήταν ζωτικής σημασίας για τους αντιπάλους. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες υποκλοπές είναι η επιχείρηση Ivy Bells που συνέβη βαθιά μέσα στη θάλασσα στα ελεγχόμενα από τη Σοβιετική Ένωση ύδατα.

Επιχείρηση Ivy Bells

Η επιχείρηση Ivy Bells ήταν μια κοινή αποστολή μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για την εφαρμογή υποκλοπών στις σοβιετικές υποβρύχιες γραμμές επικοινωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν σχετικά με την τεχνολογία πυραύλων και υποβρυχίων που είχε αναπτύξει η Σοβιετική Ένωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν περισσότερο για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 5.500 χιλιομέτρων και σχεδιάστηκαν για πυρηνικά όπλα, καθώς και συμβατικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Μαζί με την απειλή των ICBM, υπήρχε η απειλή να γίνει το πρώτο χτύπημα από την πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η ικανότητα πρώτου χτυπήματος είναι «η ικανότητα μιας χώρας να νικήσει μια άλλη πυρηνική δύναμη καταστρέφοντας το οπλοστάσιό της στο σημείο όπου η επιτιθέμενη χώρα μπορεί να επιβιώσει από τα αποδυναμωμένα αντίποινα, ενώ η αντίπαλη πλευρά μένει ανίκανη να συνεχίσει τον πόλεμο». Ο κίνδυνος η μία πλευρά να βγει νοκ άουτ με την πρώτη ανησυχούσε και για τις δύο υπερδυνάμεις.

Η επιχείρηση Ivy Bells προέκυψε επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν ότι υπήρχε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο επικοινωνίας που συνέδεε τη βάση του σοβιετικού στόλου του Ειρηνικού στο Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι, η οποία βρίσκεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα, και το κύριο αρχηγείο του στόλου στο Βλαδιβοστόκ (απόσταση άνω των 2.250 χιλιομέτρων. Το καλώδιο διέσχιζε τη θάλασσα του Οχότσκ, η οποία ήταν μέρος των σοβιετικών χωρικών υδάτων, και τα ξένα σκάφη δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στη θάλασσα.

Οι ΗΠΑ έπρεπε να ακούσουν αυτές τις επικοινωνίες και για να το κάνουν έπρεπε να «πατήσουν» το καλώδιο. Αλλά η είσοδος στη θάλασσα του Οχότσκ ήταν επικίνδυνη και το σοβιετικό ναυτικό είχε τοποθετήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συσκευών ανίχνευσης ήχου κατά μήκος του βυθού για να ανιχνεύσει τυχόν εισβολείς που εισέρχονται κάτω από το νερό. Ωστόσο, η επιχείρηση Ivy Bells ήταν πολύ κρίσιμη για τις ΗΠΑ για να την εγκαταλείψουν: έπρεπε να βρεθεί μια λύση.

Η εγκατάσταση

Τον Οκτώβριο του 1971, ένα τροποποιημένο υποβρύχιο, το USS Halibut, στάλθηκε στα βάθη της θάλασσας του Οχότσκ. Η επιχείρηση Ivy Bells ήταν τόσο απόρρητη που οι περισσότεροι από τους ναύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια ασφαλείας για να το γνωρίζουν.

Ivy Bell

Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μια ιστορία κάλυψης και οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ήταν εκεί για να συλλέξουν τα συντρίμμια του σοβιετικού SS-N-12 Sandbox, ενός υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου (AShM), ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να αναπτύξουν αντίμετρα για την προστασία των πλοίων τους στο μέλλον.

Τελικά, η ανάκτηση του SS-N-12 Sandbox ήταν επιτυχής και περισσότερα από δύο εκατομμύρια κομμάτια και θραύσματα συλλέχθηκαν και στάλθηκαν στο Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο των ΗΠΑ.

Οι δύτες στο USS Halibut που ήταν εκεί για να εργαστούν στην επιχείρηση Ivy Bells ήταν σε θέση να εντοπίσουν το καλώδιο επικοινωνίας σε βάθος 120 μέτρων και μια συσκευή μήκους 6,1 μέτρων στο καλώδιο. Η συσκευή σχεδιάστηκε για να τυλίγεται γύρω από το καλώδιο χωρίς να τρυπήσει το περίβλημά του και ήταν σε θέση να καταγράφει όλες τις επικοινωνίες που έγιναν μέσω της γραμμής. Μια μεγάλη συσκευή εγγραφής ήταν προσαρτημένη στο καλώδιο και σχεδιάστηκε για να αποσπάται από το καλώδιο εάν ανυψωνόταν για επισκευή ή συντήρηση.

Κάθε μήνα δύτες στέλνονταν για να ανακτήσουν τις ηχογραφήσεις και να εγκαταστήσουν νέα σετ ταινιών. Οι ηχογραφήσεις μεταφέρθηκαν στην NSA για επεξεργασία πριν σταλούν στις άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην επιχείρηση Ivy Bells.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι ΗΠΑ έμαθαν ότι οι Σοβιετικοί ήταν σίγουροι ότι το καλώδιο ήταν τόσο ασφαλές που δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να κρυπτογραφήσουν τα μηνύματά τους. Άλλες πολύτιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν ήταν πληροφορίες σχετικά με τις ναυτικές επιχειρήσεις στο Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι. Αυτό ήταν σημαντικό επειδή ήταν η κύρια βάση πυρηνικών υποβρυχίων του Ναυτικού και δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων φυλάσσονταν στο Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι.

Ρόναλντ Πέλτον

Η επιχείρηση Ivy Bells τέθηκε σε κίνδυνο από έναν άνδρα που ονομάζεται Ρόναλντ Πέλτον το 1980. Ο Ρόναλντ εργάστηκε για την NSA για 44 χρόνια και μιλούσε άπταιστα ρωσικά. Το θέμα ήταν ότι είχε χρέη.

Είχε χρέος 65.000 δολαρίων και μάλιστα είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης τρεις μήνες πριν παραιτηθεί από τη δουλειά του στην NSA. Τελικά, στην απελπισία του, ο Πέλτον πήγε στη σοβιετική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και προσφέρθηκε να πουλήσει πληροφορίες στην KGB έναντι τιμήματος.

Η KGB φέρεται να έδωσε στον Πέλτον 35.000 δολάρια για τις πληροφορίες που τους έδωσε από το 1980-1983. Για την παροχή πληροφοριών στην KGB σχετικά με την επιχείρηση Ivy Bells, πληρώθηκε μόνο 5.000 δολάρια για αυτές τις άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Ivy Bell

Παρόλο που η Σοβιετική Ένωση γνώριζε τώρα για την υποκλοπή του καλωδίου, περίμενε μέχρι το 1981 για να κάνει κάτι γι ‘αυτό. Στη συνέχεια, απροσδόκητα, οι δορυφόροι των ΗΠΑ εντόπισαν σοβιετικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου σκάφους διάσωσης, αγκυροβολημένα απευθείας στην τοποθεσία που γινόταν η υποκλοπή.

Οι ΗΠΑ πήγαν με το USS Parche για να ανακτήσουν τη συσκευή, αλλά δεν μπόρεσαν να τη βρουν. Υποτίθεται ότι οι Σοβιετικοί είχαν καταφέρει να φτάσουν στη συσκευή πριν μπορέσουν οι ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν είχαν ιδέα ότι ο Πέλτον είχε πουλήσει πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση Ivy Bells μέχρι τον Ιούλιο του 1985.

Ο Βίταλι Γιουτσένκο, συνταγματάρχης της KGB, ήταν η αρχική επαφή του Πέλτον στην Ουάσινγκτον το 1985. Ο Γιουτσένκο αυτομόλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρείχε πληροφορίες για το τι είχε κάνει ο Πέλτον. Αυτό οδήγησε στη σύλληψη του για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, και διώχθηκε.

Για να δείτε τη συσκευή παρακολούθησης και καταγραφής που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Ivy Bells, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μεγάλο Πατριωτικό Πολεμικό Μουσείο στη Μόσχα της Ρωσίας, όπου εκτίθεται από το 1999. Το μουσείο διαθέτει την πιο εκτεταμένη συλλογή αντικειμένων και εφήμερων από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο στον κόσμο και αξίζει 100% μια επίσκεψη αν βρίσκεστε ποτέ στη Μόσχα.

Πηγή: Historicmysteries.com / Φωτογραφία: Wikipedia Public domain