Ποιος δεν θα ήθελε να μείνει πάντα νέος; Όταν το σώμα είναι στα καλύτερά του, όταν η ζωή είναι και μοιάζει μόνο ωραία; Ο Μπράιαν Τζόνσον πάντως, έχει βαλθεί να τα βάλει με τη φύση, με το χρόνο. Φιλοδοξεί (αιθεροβατεί;) να νικήσει το γήρας. Να γίνει ξανά έφηβος. Όχι θεωρητικά, πρακτικά. Στην ταυτότητα η σούμα τον βγάζει 45 ετών, αλλά στην πράξη έχει θέσει σε εφαρμογή το project που θα τον κάνει σωματικά ξανά 18 ετών. Σε κάθε όργανο του σώματός του, σε κάθε κύτταρό του.

Κοστίζει ακριβά το «ελιξίριο νεότητας» που ‘χει βρει, η προσπάθεια να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης. Κοντά 2 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ψίχουλα βέβαια γι’ αυτόν, καθώς δεν ξέρει τι έχει, όντας ένας άκρως πετυχημένος επαγγελματίας στο χώρο της τεχνολογίας. Αυτή θέτει τώρα στην υπηρεσία του για να πετύχει στο φιλόδοξο project του, με την ονομασία «Blueprint». Μαζί ένα crew από 30 γιατρούς και ειδικούς που είναι κυριολεκτικά από πάνω του ελέγχοντας το πώς τα πηγαίνει, σε καθημερινό επίπεδο. Με τα 800 εκατ. που πήρε από την πώληση της εταιρείας του, όλα είναι πολύ πιο εύκολα…

Με το που έγινε γνωστή αυτή η ιστορία, κίνησε, φυσιολογικά και αναμενόμενα, το ενδιαφέρον πολλών. «Μα τι κάνει αυτός ο τύπος;», το αυθόρμητο ερώτημα. Ένας εξ αυτών ήταν ο Γουίλ Τένισον. YouTuber με κανάλι 1,8 εκατ. συνδρομητών που έχει κυρίως να κάνει με το fitness. Θέλησε λοιπόν να πάει να δει από κοντά πώς είναι μία μέρα από τη ζωή του Τζόνσον. Και βεβαίως, επειδή είμαστε στο 2023, δεν έχει νόημα τέτοια πράγματα να τα κρατάει κανείς για τον εαυτό του και τα μοιράστηκε μαζί μας.

Το αυστηρότατο πρόγραμμα που δεν αλλάζει ποτέ και για κανένα λόγο

Τι έχουμε να πούμε αφού είδαμε το βίντεο; Είναι εξαντλητικό να προσπαθείς να γίνεις ξανά νέος. Και δεν μπορεί να τεθεί ως στόχος παρά μόνο αν έχεις όλα τα άλλα προβλήματα σου λυμένα. Το παλικάρι με το που ξυπνάει (πολύ νωρίς) το πρωί, δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά μόνο με αυτό. Τι θα φάει, πώς θα το φάει, πότε θα το φάει. Πότε θα γυμναστεί, πώς, πού θα κάνει τις μετρήσεις και τα τεστ του.

Ακολουθεί αυστηρά vegan διατροφή με θερμίδες μετρημένες με απόλυτη ακρίβεια, ενώ κάνει και δίαιτα fasting που σημαίνει ότι για πολλές ώρες δεν βάζει τίποτα στο στομάχι του, κάνοντας ένα τύπου reboot. Παίρνει επίσης δεκάδες συμπληρώματα διατροφής, τα χάπια μόνο που παίρνει καθημερινά γεμίζουν ένα συρτάρι.

Η γυμναστική του είναι πολύ εντατική και σκληρή ενώ έχει γίνει σχεδόν «πλαστικός», διαθέτοντας εντυπωσιακή ευκαμψία, βοηθάει τα μέγιστα πως έχει την ιδανική μυϊκή μάζα και ποσοστό λίπους μόλις 5%. Ο Τένισον, που είναι και «ντούκι» όχι κανάς «λαπάς», τα είδε κωλυόμενα για να ακολουθήσει το πρόγραμμα του πιο… μη μπάρμπα, μπάρμπα εκεί έξω.

Μετράει συνεχώς την καθαρότητα και την ποιότητα του αέρα, εσωτερικά και εξωτερικά. Αν το μηχάνημα δείξει «κόκκινους δείκτες» τότε πολύ απλά δεν βγαίνει από το σπίτι. Επίσης, ο ύπνος δεν είναι μια λεπτομέρεια αλλά ένα κομβικό μέρος του προγράμματός του. Κοιμάται πάντα και αυστηρά συγκεκριμένη ώρα και ώρες, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σκοτεινό δωμάτιο που χρησιμοποιεί μόνο γι’ αυτό το λόγο και διαθέτει μετρητές της ποιότητας του αέρα.

Όλα αυτά φαίνεται πως αποδίδουν. Στον ιστότοπό του, ο Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο συνολικός ρυθμός γήρανσής του έχει επιβραδυνθεί κατά 24% και ότι έχει επιτύχει την επιγενετική αντιστροφή της ηλικίας του κατά 5,1 έτη. Ο τύπος λέει πως μεγαλώνει λιγότερο σε αντιστοιχία από το μέσο 10χρονο παιδί – ό,τι και να σημαίνει αυτό στην πράξη.

Ταγμένος στο σκοπό και στην επιστήμη, ο Μπράιαν Τζόνσον μεταφέρει ένα σπουδαίο μήνυμα

Αυτό που σίγουρα του «δίνουμε» παρακολουθώντας το βίντεο είναι πως δε μοιάζει να είναι ο μεγαλομανής εγωίσταρος που σκέφτεσαι σε πρώτη φάση όταν ακούς τι κάνει και τι θέλει. Δείχνει πνευματικά και συναισθηματικά ισορροπημένος, ταγμένος στο σκοπό του, για τον εαυτό του αλλά και για την επιστήμη. Στο site του μάλιστα, έχει φουλ ανοιχτό το πρόγραμμά του, συνταγές για τα φαγητά που τρώει. Γίνεται πειραματόζωο για όλους, υπό μια έννοια.

Αλήθεια είναι πως όταν τελειώσεις τη θέαση αυτού του βίντεο αλλά και γενικώς μόλις αναλογίζεσαι την περίπτωση Μπράιαν Τζόνσον, μπαίνεις σε σκέψεις για το πόσα πράγματα κάνεις λάθος στην καθημερινότητά σου. Και ένα καλό μάθημα μπορούμε πάντα να το πάρουμε. Γιατί ναι, μπορεί να μη γίνουμε ποτέ ξανά νέοι, αλλά μπορεί να καθυστερήσουμε το γήρας βάζοντας την άσκηση και τη σωστή διατροφή στη ζωή μας. Διώχνοντας επίσης μακριά το άγχος κατά το δυνατόν.

Σημασία δεν έχει μόνο το πόσο παραπάνω μπορεί να ζήσεις. Αλλά και το πώς θα ζήσεις. Είναι άλλο πράγμα να είσαι ένας καλοστεκούμενος ηλικιωμένος κι άλλος ένας ανήμπορος γέρος. Όσο πιο νέο κρατάς το σώμα σου, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητές σου για περισσότερα και καλύτερα χρόνια.