Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο το 2020, ο Iain Ward ήταν σίγουρος για ένα πράγμα – δεν τον ενδιέφερε κανένα «πάρτι οίκτου».

Οι γιατροί είχαν ανακαλύψει έναν καρκινικό όγκο να αναπτύσσεται στον εγκέφαλό του αφού ο Ιρλανδός συμμετείχε σε εθελοντική ιατρική δοκιμή και, μετά από εξετάσεις, του είπαν ότι του έμεναν περίπου πέντε χρόνια ζωής.

Αν περιμένετε να διαβάσετε ένα κείμενο για νοσοκομεία και γιατρούς, καλύτερα να αποχωρήσετε τώρα. Εδώ θα μάθετε για έναν άντρα με μια αξιοζήλευτη οπτική για τη ζωή. Κάποιον που έχει δεχτεί τη μοίρα του αλλά είναι αποφασισμένος να τη χρησιμοποιήσει για καλό σκοπό.

Από τη διάγνωσή του, ο Ward έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί και αυτή τη στιγμή ταξιδεύει με ποδήλατο στις ΗΠΑ με μια φίλη του, την Adee Phelan, για να βοηθήσει φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας και καρκίνου.

Εκτός από τη βόλτα με το ποδήλατο μαμούθ, την οποία ο Ward περιγράφει ως μια γιγαντιαία μετακίνηση, θέλει επίσης να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για τα περισσότερα χρήματα που συγκεντρώνονται από ένα άτομο που τρέχει σε μαραθώνιο και τον ταχύτερο μαραθώνιο ντυμένο ως χαρακτήρας βιντεοπαιχνιδιών.

«Θα μπορούσα να στεναχωρηθώ πολύ για το κακό φύλλο στο πόκερ που μου μοιράστηκε, αλλά την ίδια στιγμή, είναι σχεδόν αλαζονικό εκ μέρους μου να μην κοιτάω το άλλο καταπληκτικό φύλλο που μου μοιράστηκε ταυτόχρονα», λέει στο CNN. Sport, προσθέτοντας ότι ο καρκίνος του έδωσε διαύγεια στη ζωή.

Το ζευγάρι, με ένα μικρό πλήρωμα υποστήριξης, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα και έχει υπολογίσει ότι θα τους πάρει περίπου δύο μήνες για να καλύψουν τα 3.400 μίλια μέχρι το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Ο Ward καταγράφει στιγμές του ταξιδιού του στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες.

Ο «King Of Chemo» έχει σχεδόν πέντε εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, όπου δημοσιεύει χιουμοριστικά βίντεο γα αυτούς που παρακολουθούν το ταξίδι του.

Ωστόσο, παρά τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο Ward δεν αναζητά πρωτίστως δωρεές. Αντίθετα, θέλει να τον ακολουθήσετε στα social media.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να πείσει τις εταιρείες να τον πληρώσουν για τη διαφήμιση των προϊόντων τους, τα οποία στη συνέχεια δωρίζει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Η προτεραιότητα είναι να αποκτήσετε απλώς ένα κανάλι κοινωνικών μέσων που είναι τόσο τεράστιο που είναι αναμφισβήτητο, δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Μου αρέσει να πιστεύω ότι τελικά θα γίνει αρκετά εύκολο, σχεδόν σαν ένα ρομποτικό γήπεδο, όπου μπορείτε απλώς να δείξετε τους αριθμούς και να δείξετε τα αποτελέσματα και μετά να έχω πολλά χρήματα που δωρίζονται για την έρευνα για τον καρκίνο», λέει.

«Τρελή τύχη»

Παρά τη διάγνωσή του, ο Ward λέει ότι εκτιμά την «τρελή τύχη» που τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια τρομακτική δήλωση για έναν άνδρα με καρκίνο σε τελικό στάδιο, αλλά η φιλοσοφία ζωής του Ward δεν του επιτρέπει να μείνει στα αρνητικά.

Είναι ευγνώμων που οι γιατροί μπόρεσαν να διαγνώσουν την ασθένειά του προτού εμφανίσει συμπτώματα – τελικά, είναι αυτό που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Λέει επίσης ότι είναι ευγνώμων που είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί και να επιβιώσει από μια κρανιοτομή – μια χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί ένα μέρος του οστού από το κρανίο για να αποκαλύψει τον εγκέφαλο.

Υπήρχε επίσης καλή τύχη στο πώς κατέληξε να κάνει ποδήλατο στις ΗΠΑ.

Προηγουμένως έψαχνε να συγκεντρώσει χρήματα για μια επική διαδρομή σε ολόκληρη τη χώρα όταν ο Phelan επικοινώνησε μαζί του μέσω Instagram.

Ο Phelan πάσχει από κατάθλιψη και σχεδίαζε να ταξιδέψει με το ποδήλατο στις ΗΠΑ για να συγκεντρώσει χρήματα για την ψυχική υγεία και πρότεινε στον Ward να έρθει μαζί του για μια εβδομάδα.

Στην πρώτη τους συνάντηση, έγινε σαφές ότι το ζευγάρι επρόκειτο να αντιμετωπίσει όλη την πρόκληση μαζί – παρά το γεγονός ότι ο Ward παραδέχτηκε ότι δεν είναι μεγάλος οπαδός της ποδηλασίας.

Φανατικός της φυσικής κατάστασης, που του αρέσει ιδιαίτερα η άρση βαρών, ο Ward λέει ότι δεν έκανε πολλή προπόνηση για το κατόρθωμα, αλλά λέει ότι γνώριζε τις κύριες προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν.

«Ελπίζω να μην ακούγεται αλαζονικό, αλλά είμαι αρκετά έμπειρος για να ξέρω ότι το πιο δύσκολο πράγμα που θα κάνουμε δεν έχει να κάνει με την ικανότητα φυσικής κατάστασης», λέει, μιλώντας για το ταξίδι.

«Θα είναι η ανοχή σου σε έναν επίμονο όγκο, για τον οποίο δεν μπορείς να προπονηθείς. Πιθανότατα δεν θα ιδρώνουμε πολύ, εκτός από όταν διασχίζουμε την έρημο, όταν πλησιάζει το καλοκαίρι.

Αν πρόκειται να κάνουμε πέντε ώρες την ημέρα, δεν θα πάμε σκληρά. Θα είναι σαν μια γιγαντιαία μετακίνηση. Δεν πρόκειται να γίνει αγώνας», τονίζει ο Ward.

«Σκοτεινές» στιγμές

Ένα μικρό συνεργείο ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ζευγάρι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους και ο Ward, φυσικός μπροστά στην κάμερα, απολαμβάνει τη διαδικασία των γυρισμάτων.

Ο στόχος είναι να πουληθεί το ντοκιμαντέρ (ελπίζουμε ως σειρά στο Netflix), το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Οι στάσεις στο Γκραντ Κάνιον και το Λας Βέγκας δεν έχουν ακόμη έρθει και ο Ward φαίνεται να αγαπά κάθε λεπτό, αυτό είναι ξεκάθαρο από τα βίντεό του στα social media.

Όμως, ενώ διαποτίζει με μια αδυσώπητη αισιοδοξία στο Διαδίκτυο, παραδέχεται ότι υπήρξαν στιγμές από τη διάγνωσή του και μετά που τα πράγματα έγιναν πάρα πολύ σκοτεινά – αν και φευγαλέα.

Θυμάται τα «αρνητικά συναισθήματα που πλημμύριζαν από πάνω μου» όταν ο γιατρός του είπε τη σοβαρότητα της ασθένειάς του και περιστασιακά δέχεται ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» όταν βρίσκεται να διαβάζει για το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στη θέση του.

Αλλά το να μένει κανείς σε τέτοια πράγματα δεν είναι επιλογή για τον Ward, ο οποίος είναι εξίσου ικανός στο να κυριαρχεί το μυαλό του όσο και το σώμα του.

«Βάζω το κεφάλι μου στην άμμο για την όλη κατάσταση», παραδέχεται. «Αλλά νομίζω ότι το κάνω αυτό για έναν λογικό λόγο.

«Δεν μπορώ απλώς να κοιτάζω επίμονα μια ερευνητική εργασία και μετά να αλλάζω τα ποσοστά επιβίωσης. Έτσι, αν δεν μπορώ να το αλλάξω, δεν πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθώ σε αυτό. Ενώ υπάρχουν πράγματα που μπορώ να ελέγξω και μπορώ να αλλάξω και επιλέγω να επικεντρωθώ σε αυτά».

Ελέγχοντας τη ζωή του

Στη συνέντευξή του στο CNN Sport, η έννοια του ελέγχου γίνεται νήμα στις απαντήσεις του.

Σε κάποιο βαθμό, η διάγνωσή του «έκλεψε» τον έλεγχο της ζωής του, αλλά ο Ward δεν θέλει να τον καθορίζει η ασθένειά του.

Σε εκείνες τις στιγμές μοναξιάς, όταν είναι μόνο αυτός και το ποδήλατο, ή μόνο αυτός και τα βήματά του, έχει χρόνο να σκεφτεί όλα όσα του έχουν πεταχτεί.

«Το θέμα είναι να μπορείς να περάσεις από το μονοπάτι που επιλέγεις στη ζωή», λέει, συμφωνώντας ότι ο έλεγχος είναι, κατά κάποιο τρόπο, παρόμοιος με την ελευθερία.

«Αλλά μερικές φορές η πορεία σου στη ζωή μοιάζει με σιδηρόδρομο», προσθέτει. «Χρειάζεται απλώς να ανέβεις και ό,τι κι αν ανέβεις θα σε καθοδηγήσει φυσικά προς αυτή την κατεύθυνση σε αντίθεση με το να βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο όπου έχεις τον πραγματικό έλεγχο του τιμονιού.

Νομίζω ότι στην πραγματικότητα αυτή είναι μια αρκετά κατάλληλη μεταφορά».

Ο Ward έχει μεγάλα σχέδια μόλις τελειώσει ο κύκλος του στις ΗΠΑ. Υπάρχει το θέμα της κατάρριψης παγκόσμιων ρεκόρ στον μαραθώνιο. Θέλει επίσης, μια μέρα, να κάνει τον γύρο του πλανήτη με ανθρώπινο δυναμικό (ποδηλασία, τρέξιμο, περπάτημα) μόνο.

Αυτά είναι υψηλά σχέδια σύμφωνα με τα πρότυπα του καθενός, αλλά ο Ward λέει ότι έχει την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό να τα κάνει πραγματικότητα.

Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο ποδηλατικός γύρος της Αμερικής, αλλά είναι σαφές πως ο Ward έχει σαφώς πολλή ζωή για να ζήσει.